EXPOZIŢIA LUNII IANUARIE

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită miercuri, 17 ianuarie 2018, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, să participați la vernisajul expoziției „In memoriam dr. Constantin I. Istrati”, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIŢIA LUNII.

Expoziţia, prilejuită de comemorarea a 100 de ani de la dispariția marelui savant român, reunește o serie de publicații, documente și fotografii originale.
Născut la 5 septembrie 1850, în Roman, Constantin Istrati a urmat, în paralel, cursurile facultăţilor de Medicină şi de Ştiinţe, secţia Chimie, a Universităţii din Bucureşti. În 1875, împreună cu alţi colegi, face demersuri pentru înfiinţarea Societăţii Studenţilor în Medicină, prima societate studenţească din România, al cărei preşedinte a şi devenit (februarie 1876). În 1877 îşi susţinea teza de doctorat în medicină şi chirurgie, an în care ia parte şi la Războiul de Independenţă ca medic de regiment clasa II (echivalentul gradului de căpitan). Pentru devotamentul dovedit pe câmpul de luptă a fost decorat cu numeroase distincţii româneşti şi străine.
Constantin Istrati a fost membru al Academiei Române, deținânând funcția de preşedinte al acestui for ştiinţific superior în perioada 1913-1916.

Link-uri utile