Conferinta generală ICOM sub semnul armoniei sociale

În perioada 7-12 noiembrie 2010 o delegație a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, formată din director general, dr. Lia Maria Voicu, și director adjunct, arhg. Marinela Peneș, a participat la cea de-a 22 Conferință Generală și totodată a 25-a întâlnire generală ICOM, desfășurată, anul acesta, la Shanghai, China. A fost aleasă această destinație în condițiile în care anul acesta la Shanghai a fost deschis Expo 2010.

În mesajul de deschidere domnul Alpha Oumar Konare – fost președinte ICOM, actual politician din Mali , a subliniat faptul că muzeele nu aparțin muzeelor, dar nu aparțin nici curatorilor. Mesajul a venit în condițiile în care tema conferinței a fost ”Muzeele pentru armonie socială”. Astfel rolul muzeelor este cel de mediator în promovarea armoniei sociale.

ICOM este singura organizație internațională care reprezintă muzeele și profesioniștii din muzee. Încă din 1946 ICOM a asistat membrii ai comunității muzeelor în misiunea lor de a conserva și a împărtăși patrimoniul cultural. ICOM are de asemenea parteneriate, cu diverse instituții pentru a-și îndeplini obiectivele, organizația fiind caracterizată printr-o ierarhie la nivel global și o structură care cuprinde aproximativ 30. 000 de membrii. Aceasta se dorește a fi un forum diplomatic al experților din 137 de țări și teritorii, care se adresează specialiștilor din muzee.

În timpul conferinței a fost ales și Consiliul executiv ICOM pentru perioada 2010-2013, unde din partea României a candidat domnul Virgil Nițulescu, director al Muzeului Țăranului Român, care în urma numărătorii voturilor a pierdut, fiind clasat primul sub linia admișilor.

Delegația României a participat la conferința ICAMAH , dedicată arheologiei și istoriei.

Link-uri utile