Ceasul Regelui Carol I

#concursMJIAPh "Exponatul săptămânii" https://youtu.be/rXTIt8WpuIU
 
       Patrimoniul Muzeului Ceasului ,,Nicolae Simache,, Ploiești este variat, bogat și valoros. Nu de puține ori, publicul vizitator este atras și interesat mai ales de ceasurilor cu valoare memorială din acest muzeu, piese care au aparținut unor personalități româneşti și străine. Acest segment al colecție muzeului, particularizează şi amplifică importanţa patrimoniului Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” Ploieşti, obiectiv unic în rețeaua muzeală din România. Alături de ceasurile atribuite domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Țarului Alexandru al II-lea al Rusie, mareșalui Alexandru Averescu sau diplomatului Nicolae Titulescu, ca să amintim doar câteva dintre personalitățile politice, în patrimoniul Muzeului Ceasului se află și două ceasuri de buzunar atribuit regelui Carol I, ceasuri cu o valoare de excepție, determinată nu numai de caracterul lor documentar cert, ci și de elementele artistice sau materialele prețioase din care sunt realizate.
       Unul dintre aceste ceasuri, este realizat foarte probabil în Elveţia, din aur de 14K, în primul sfert al secolului XX, având o greutate brută de 97,40 grame şi un diametru de 58 mm. Carcasa prezintă trei capace; capacul anterior este decorat cu monograma regală încoronată a regelui Carol I, realizată din 152 de diamante de 0,2K. Capacul mediu are central un medalion din email policrom cu portretul regelui Carol, încadrat de o cunună de lauri gravată, vizibil prin decupajul central al celui de al treilea capac al ceasului.  Cadranul, emailat, are cifraj dublu pentru ore şi pentru minute cu cifre arabe, secundar excentric în dreptul cifrei.
Mecanismul ceasului este tip ancoră, cu întoarcere manuală cu remontor, având seria 30105.
Ceasul a intrat în patrimoniu muzeului în anul 1971 prin achiziţie de la dna. Paleologu Victoria Smaranda din Bucureşti.

Link-uri utile