Note de calendar - Vasile Alecsandri

21 iulie 1821 se naşte la Mirceşti cel ce avea să devină un reprezentant de seamă al generaţiei paşoptiste, omul politic şi diplomatul Vasile Alecsandri. Cunoscut înainte de toate ca poet şi dramaturg, debutează în 1840 în paginile « Daciei literare ». Pionier al pastelului în literarura română, Vasile Alecsandri foloseşte elementele descriptive cu obiectivitate, evocând natura aşa zis domestică, idilică.
Concomitent cu activitatea literară Alecsandri a avut o viaţă politică intensă, fiind unul din liderii evenimentelor de la 1848. A fost pe rând arhivar al statului, secretar de stat la Departamentul Trebilor de Afară, deputat de Bacău în Divanul Ad-Hoc. Deşi a fost candidatul la tron care întrunea cele mai multe voturi, Alecsandri a declinat propunerea numindu-l pe Costache Negri.
După Unire Alecsandri a dus o activitate diplomatică intensă în Cancelariile europene  pledând pentru recunoşterea „faptului împlinit”. Ocupă mai apoi funcţiile de ministru de externe, deputat şi ministru plenipotenţiar la Paris.
Din 1860 se retrage la Mirceşti cu familia, unde rămâne până la sfârşitul vieţii.
 
 
Carte poştală ilustrată , Statuia lui Vasile Alexandri, Jaşi,
tipărită de N. S. Scharaga Jaşi, Chiosk lângă Bis. Sf. Nicolae, 1957
din colecţia Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.
 
Amalia NICOARĂ - şef Birou Istorie

 

Link-uri utile