Note de calendar - Eremia Grigorescu

Eremia Grigorescu s-a născut la 28 noiembrie 1863, la Târgu Bujor. După studiile primare şi gimnaziale de la Galaţi, obţine diploma de Bacalaureat în 1881 la Liceul Naţional din Iaşi. După un an de studiu la Facultatea de Ştiinţe şi Medicină din Iaşi pleacă la Bucureşti şi se dedică carierei militare.
În 1884 termină studiile le Şcoala de ofiţeri de infanterie şi cavalerie, iar după alţi doi ani Şcoala de artilerie şi geniu. Între 1887-1889 urmează cursuri de matemetică la Sorbona. De la gradul de sublocotenent (1884) a parcurs rapid ierarhia militară până la gradul de general de brigadă în 1915. În 1917 , în timpul Marelui Război este avansat general de divizie, iar în 1918 general de armată.
În 1916 generalul de brigadă Eremia Grigorescu este comandant al Diviziei 15 Infanterie. După victoriile de la Mulciova şi Arabagi în Dobrogea este timis de urgenţă cu divizia sa la Oituz, unde va câştiga trei bătălii, reuşind astfel să stabilizeze frontul. În calitate de comandant al Corpului VI armată este trimis la Nămoloasa. Ulterior va ajunge la Mărăşeşti pentru a prelua comanda Armatei I română şi a celei de-a IV rusă. Deşi a repurtat victorii în faţa feldmareşalului Mackensen, în final a fost învins de armata germană mult superioară.
Lozincile, devenite istorie, „Pe aici nu se trece” de la Oituz şi „Nici pe aici nu se trece” de la Mărăşeşti îi aparţin, Eremia Grigorescu fiind considerat pe bună dreptate un erou în acele bătălii.
A trecut în nefiinţă la 21 iulie 1919, iar trupul său se odihneşte în Mausoleul de la Mărăşeşti, în sarcofagul din partea centrală a acestuia.

Amalia NICOARĂ - şef Birou Istorie

 

Link-uri utile