Expoziţie eveniment „Stindardul lui Ştefan cel Mare”

28 octombrie – 15 decembrie 2011
Foaierul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova


Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României cea de-a treia expoziţie Tezaur. De această dată este vorba de steagul liturgic al lui Ştefan cel Mare, lucrare reprezentativă a artei bizantine, realizată la curtea domnitorului în anul 1500.


Vernisajul expoziţiei „Stindardul lui Ştefan cel Mare” va avea loc în Foaierul muzeului din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, vineri, 28 octombrie 2011, ora 11.00 acesta fiind urmat de un colocviu, la care vor participa specialişti , istorici şi restauratori, tema fiind chiar piesa centrală a expoziţiei.

„Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare”, numit de altfel şi prapor , a fost brodat cu fir de aur pe mătase roşie, în stil bizantin, în secolul al XVI-lea. Înfăţişează imaginea iconografică a Sfântului Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare. După realizare a fost donat de domnitorul Moldovei mănăstirii Zografu de la Muntele Athos, România recuperându-l abia în 1917.

Publicul poate admira astăzi această creaţie a artei bizantine graţie muncii de aproape 7 ani a restauratorilor, care au reparat ceea ce călugării de la Muntele Athos au deteriorat, din pură neştiinţă.

Biroul Istorie,
Amalia Nicoară

Link-uri utile