Carol Pop de Szathmari – pictor și fotograf

În perioada iunie-decembrie 2012, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10, poate fi admirată o expoziție de pictură și fotografie organizată cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Carol Pop de Szathmari.
Pictor și fotograf oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza și al lui Carol I, un apropiat al altor domnitori pentru care a realizat numeroase portrete oficiale G. Bibescu, B. Știrbei, Szathmari rămâne martorul artistic al evoluției societății românești din secolul al XIX-lea și al evenimentelor marcante ale epocii în care a trăit și creat. Plecat pe front, în timpul Războiului din Crimeea și al Războiului de Independență – la 65 de ani – în calitate de atașat al secției fotografice din cadrul serviciului sanitar, a realizat pentru ambele evenimente, fotografii artistice remarcabile, grupate în albumele Războiul ruso-turc (1853-1854), Suvenir din Resbebul 1877 -1878 sau apărute în publicațiile vremii din țară și stăinătate.


În 1855, la expoziția universală de la Paris, Szathmari a expus doar fotografii, acestea bucurandu-se de atenție și aprecieri remarcabile.
La 7 martie 1855, împăratul Austriei Franz Iosef I îi conferă marea medalie de aur, pentru știință și artă, acordată foarte rar, drept răsplată pentru albumul fotografic dedicat Războiului din Crimeea. Tot în același an și tot pentru meritele sale din domeniul fotografiei, primește alte medalii, din partea Reginei Victoria, de la Napoleon al III-lea, de la regele Spaniei și regina Suediei.

În anul 1863 Szathmari este desemnat oficial de domnitorul Alexandru Ioan Cuza ca pictor și fotograf, realizând portrete ale familiei, dar și un album cu peisaje din jurul Bucureștiului. Anul următor avea să-i aduă și recunoașterea Imperiului Otoman, primind o decorație din partea sultanului. Tot atunci devine membru al Societății Franceze de Fotografie. Câțiva ani mai târziu istoria îl așază alături de un alt peronaj din destinul poporului român, prințul Carol de Hohenzollern Sigmaringen, însoțindu-l în călătoriile din întreaga țară.

Anii Războiului de Independență îl găsesc pe Szathmari martorul ultimului război al vieții lui, însoțindu-l pe domnitorul Carol I pe frontul de luptă și surprinzându-l pe acesta în fotografii, înconjurat de personalul său, de atașați militari străini etc.

La momentul încoronării ca rege al României, a lui Carol I, în 1881, Szathmari este din nou în mijlocul unui eveniment major al istoriei noastre moderne – proclamarea României ca regat. Fotografiile realizate la acest moment au fost folosite pentru litografii și publicate apoi în Albumul carelor simbolice.

În ultimii șase ani din viață Szathmari se apleacă doar asupra picturii, tragicul eveniment al morții sale survenind la începutul lunii iunie 1887.
Destinul îi îngăduise 75 de ani de viață plină de evenimente la care a fost martor cu pensula, creionul și obiectivul aparatului de fotografiat.

PROGRAM DE VIZITARE: MARȚI – DUMINICĂ, ORELE 9:00 - 17:00

Link-uri utile