Lansare carte cu tema Unirii Bucovinei cu România

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, sub egida Consiliului Județean Prahova, are plăcerea de a vă invita la lansarea a trei lucrări, care au ca numitor comun tema Unirii Bucovinei cu România.
În urmă cu 94 de ani, la 18/28 noiembrie 1918, s-a desfăşurat Congresul general al Bucovinei, la Cernăuţi, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan. Mii de locuitori din toate colţurile provinciei au venit la Chişinău să participe la marele eveniment. Au participat reprezentanţi ai naţionalităţilor conlocuitoare (români, polonezi, ruteni, germani). În fruntea adunării s-au aflat fruntași ai luptei naționale. La propunerea lui Flondor, congresul a votat cu majoritate zdrobitoare de voturi „Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”.


Era al doilea mare moment al Marii Uniri, după ce Basarabia se unise cu Ţara Mamă în aprilie. După Cernăuţi, toate privirile românimii se îndreptau către Alba Iulia, unde urma să aibă loc ultimul act din procesul de desăvârşire al României Mari.
Pasionați de adevarul istoric, românii aflați de-o parte și de alta a Prutului, au scos la lumină documente inedite, astfel academicianul basarabean Valeriu Matei va prezenta culegerea de documente ”Pactul Ribbentrop – Molotov și agresiunea sovietică împotriva României. 1939-1991”, colonelul (r) Constantin Chiper își va lansa lucrarea ”Cronica militară a județului Prahova”, iar prof. univ. Gavril Preda va aduce în atenția publicului volumul ”Cavaleri ai ordinului militar de război «Mihai Viteazul»”, la care a colaborat cu președintele Consiliului Județean Prahova, ing. Mircea Cosma și prof. Eugen Stănescu.

Evenimentul se va desfășura în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, miercuri, 28 noiembrie 2012, începând cu ora 15.30.

Organizatorii vor oferi fiecărui participant câte un exemplar din lucrările ”Pactul Ribbentrop – Molotov și agresiunea sovietică împotriva României. 1939-1991” și ”Cavaleri ai ordinului militar de război «Mihai Viteazul»”.

Irina Voinescu – referent Relații Publice

Link-uri utile