Nicolae M. Nica, aflat la vârsta marilor înțelepți a plecat dintre noi…

Pe 8 iulie 2014, în jurul prânzului, Nicolae M. Nica, aflat la vârsta marilor înțelepți a plecat dintre noi…
Era născut la 7 februarie 1917 în Chilia din Făgeţelu Oltului.
 După 1965 s-a dedicat activităţii de cercetare şi colecţionare a unor vestigii istorice din satul natal, fiind cel care a înfiinţat la 1 iunie 1979 Muzeul Sătesc din Chilia, contribuind în mod direct la salvarea patrimoniului istoric şi etnografic din nordul judeţului Olt.
În perioada 1994-2003 şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Muzeului Judeţean Olt, îndeplinind funcţia de custode al filialei de la Chilia-Făgeţelu. A participat de-a lungul timpului la numeroase manifestări cultural-artistice judeţene, naţionale şi internaţionale - expoziţii personale, de grup, simpozioane, colocvii, târguri ale meşterilor populari - de fiecare dată reprezentând cu onoare judeţul Olt. Premiile obţinute, originalitatea şi valoarea creaţiei sale artistice au determinat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Tradiţionale „ASTRA” din Sibiu. Pasiunea pentru desluşirea tainelor meşteşugului lemnului l-au situat întotdeauna în atenţia mass-mediei, numeroase documentare de televiziune imortalizând pentru posteritate existenţa sa ca personalitate inconfundabilă a meleagurilor oltene.
A fost fondatorul Fundaţiei Culturale „Nicolae M. Nica”, prin intermediul căreia a fost preocupat de înfiinţarea unei biblioteci şcolare şi inițierea unor cursuri de arte şi meserii pentru tineri (sculptură în lemn, ţesut-cusut), în comuna Făgeţelu, judeţul Olt, făcându-ne părtaşi la unul dintre cele mai frumoase testamente artistice.
În anul 2006 a fost declarat „Cetățean de Onoare” al județului Olt.
 Dumnezeu să îl odihnească!

Link-uri utile