84 de ani de la trecerea în eternitate a reginei Maria

„Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate”
Regina Maria, 1933
Pe 18 iulie 2022, s-au împlinit 84 de ani de la trecerea în eternitate a reginei Maria, unica regină a României Mari.



A fost fiica lui Alfred al Marii Britanii şi Irlandei, Principe de Saxa-Coburg-Gotha, Duce de Edinburgh (1844–1900), care refuzase, în 1863, tronul Greciei, şi a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei (1853–1920).
Astfel, Principesa Maria era nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
La 10 ianuarie 1893, la doar 17 ani, s-a măritat cu Principele Moştenitor al României, Ferdinand, la nunta lor fiind prezent şi Împăratul Germaniei. Prin căsătoria cu catolicul Ferdinand, Maria a pierdut locul din Linia de Succesiune la Coroana Marii Britanii.
S-a mutat în ţara ei de adopţie și a devenit repede cel mai iubit membru al familiei regale.
În septembrie 1914, devine regină, odată cu moartea lui Carol I şi cu încoronarea lui Ferdinand ca rege al României, iar legăturile ei de sânge cu Anglia şi Rusia şi convingerea că Anglia nu va fi învinsă niciodată, au determinat-o să susţină necesitatea alierii României cu Antanta, în vederea recuperării provinciilor româneşti aflate sub stăpânire străină.
Cum a rămas Regina Maria în amintirea celor care au cunoscut-o?
Nicolae Iorga a descris poate cel mai bine sentimentele ce animau întreaga suflare românească în acea clipă de istorică tristețe: „Un suflet mare s-a dus, Regina Maria. România s-a împuținat cu tot ce-i aducea prestigiu, ca mândrie, ca inteligență și voință, ca mari și neuitate amintiri, femeia de însușiri excepționale, care cu greu se întâlnesc în istorie, Regina Maria! Despărțirea de dânsa este cu neputință pentru poporul românesc. ”
„Consternarea a fost generală – consemna și Constantin Argetoianu – căci Regina Maria a fost iubită de toată lumea: era frumoasă și simpatică(…)A cunoscut toate îmbătările vieții ca Regină și ca femeie și a cunoscut mari mulțumiri sufletești și cea mai mare dintre ele, aceea de a rămâneîn istorie ca o icoană luminoasă pentru un întreg popor. Partea ei la războiul nostru de reîntregire e mare și oricât va fi păcătuit ca femeie, toate i se vor ierta.”
I.G. Duca scria despre Regină: „Este strălucitoare fizic și moral, încât îți ia văzul, nimeni nu o poate întrece. Nu cred să fi fost în Europa multe femei care să se fi putut asemui cu dânsa. Inteligentă, fermecătoare, plină de talent pentru picture, pentru scris, pentru o conversație sclipitoare, vervă, umor, spontaneitate în gândire, originalitate, curaj – cine nu a văzut-o la Iași în mijlocul epidemiilor, mergând acolo unde primejdia era mai mare?!
Pentru Alice Voinescu, prietenă apropiată a principesei Ileana, Regina era „o icoană de umanitate superioară”.
Fermecătoare şi distinsă, Regina Maria s-a bucurat de-a lungul vieţii de atenţia celor mai importante personalităţi politice şi numai, pe plan mondial.
A negociat în vremea Tratatului de la Versailles,cu neîmblânzitul Clemenceau, după ce împiedicase ratificarea de către augustul său soț a Păcii de la București.
A cucerit publicul american în celebra vizită în SUA, din 1926, în cinstea căreia americanii i-au închinat un muzeu în Washington.
Mereu a pledat cauza României și a promovat valorile țării dincolo de granițe, dragostea pentru țara de adopție fiind una cu fiinţa sa, până când a fost îndepărtată din viața politică, odată cu preluarea tronului de către fiul său, Carol al II-lea.
În jurnalul său, Regina adresa poporului român o rugăminte: „Te rog, poporul meu, dă-mi și mie un loc printre cei care au întocmit o Românie mai mare și mai bună, pentru care am luptat cu toții împreună, în care avem o înflăcărată credință, eu cu voi toți.”
Românii i-au oferit, fără nicio îndoială, un loc imens în inima lor, astfel că Regina Maria a rămas până astăzi una dintre cele mai iubite personalități istorice ale tuturor timpurilor.
Muzeograf Paulina Manisor

Link-uri utile