Muzeul ”Conacul Bellu” Urlați

Adresa: Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12
telefon: 0751263813
fax: 0244 271 721
e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza           
Program de vizitare:
              Miercuri-Duminică 9.00 - 17.00;
              Luni, marţi: Închis
Ultima intrare în muzeu se face la ora 16.30
 
 

 

 

Șef serviciu: conservator Gabriela Sanda Nicolau

Construit într-un timp al cărui iz romantic străbate veacul până la noi, amplasat într-un cadru feeric, purtând un nume legat pentru eternitate de mari creatori de cultură, „Conacul Bellu”, dincolo de a fi un monument de arhitectură, este şi un monument al sufletului românesc.
Clădirea muzeu a fost construită în stil vechi românesc. Este un amestec de rafinament şi desăvârşită frumuseţe; este considerat cel mai frumos conac de secol XIX din Ţara Românească; „casa mică” cum era denumită, a făcut parte dintr-un complex de clădiri, un complex arhitectonic ce a înfruntat cele două războaie mondiale şi mai ales teribilele cutremure din 1940, 1977, 1986 şi 1990.
Conacul de azi a rămas singur să înfrunte vremea şi vremurile, spre a vorbi generaţiilor viitoare despre farmecul unui alt eu, celelalte cladiri ale complexului nu au rezistat şi rând pe rând au dispărut.
Din 1953 în actuala cladire a fost organizat un interesant muzeu .
După 1990 "Conacul Bellu" a beneficiat de întreaga atenţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, ce a găsit resurse de a rezolva urgenţele de maximă necesitate.
De-a lungul acestor ani s-au efectuat mai multe intervenţii în anii: 1994, 1995 şi 1997; demersurile de salvare a conacului au continuat şi în martie 2004; clădirea a intrat într-un amplu şi complex proces de restaurare capitală, timp în care s-au efectuat lucrările.
Iată, după mai bine de patru ani, încercăm să redăm publicului conacul restaurat, într-o înfăţişare nouă, cu toate interioarele ce abundă de frumuseţe şi fast occidental şi oriental.
Conacul se completează cu o cramă boierească cu piese cioplite în piatră (linuri, călcătoare) din sec. II-III şi alte utilaje şi vase pentru producerea vinului din cele mai vechi timpuri şi până azi.
Domeniul şi conacul au aparţinut celebrului colecţionar de artă, baronul Alexandru Bellu, n. 1850 - dec.(m.)1921, recunoscut în epocă ca un reputat artist- fotograf, numismat, om de aleasă cultură.

Gabriela Nicolau

Link-uri utile