Sectia de conservare si restaurare

Adresa: Ploiesti, str. Nicolae Bălcescu
tel./fax: 0244 541 291
e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza  
             Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Șef sectie: Liliana Petronela Petrea
 

Restaurare, conservare, depozite

Păstrarea bunurilor culturale constituie o OBLIGAŢIE pentru toţi specialiştii care lucrează în muzee.De aceea secţia noastră încearcă să prelungească viaţa pieselor care fac parte din patrimoniul cultural naţional.

Conservatorii sunt implicaţi împreună cu gestionarii la găsirea metodelor cele mai bune pentru aşezarea şi păstrarea obiectelor în depozite.

Restauratorii prin metodele de lucru specifice fiecărei tehnici,execută lucrări de restaurare pieselor ce le trec pragul atelierului.

Tot personalul din secţie:restauratori,conservatori şi muzeograful (care se ocupă de muzeotehnic) se implică în etalarea pieselor în expoziţii.

O încununare a muncii colectivului este expoziţia:RESTAURAREA ÎNTRE MESERIE ŞI ARTĂ,expoziţie vernisată în luna iulie 2008. Expoziţia este eterogenă din punct de vedere al epocilor (începând cu secolul I şi terminând cu secolul XX),al materialelor şi tipurilor categoriale şi al tehnicilor de restaurare.Ea reprezintă munca de câţiva ani a restauratorilor din Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi al colaboratorilor din ţară.

Şi în acest an 2009 va exista o expoziţie dedicată în exclusivitate pieselor restaurate. Aceasta se va realiza în colaborare cu muzeograful Radu Răzvan - coordonatorul activităţii de la "Casa Domnească" Brebu. Expoziţia va cuprinde piese restaurate în ultimii 3 ani, printre acestea fiind şi o serie de obiecte ce făceau parte din expoziţia permanentă din "Casa Domnească" Brebu. Un număr mare din piesele conservate activ sau restaurate se vor regăsi în expoziţia permanentă ce se va deschide la Muzeul "Conacul Bellu" Urlaţi.

Am încercat să valorificăm expoziţional o parte din obiectele restaurate,noi având deja în expoziţiile permanente multe dintre ele etalate.
În cadrul muzeului lucrează:5 restauratori atestaţi pe tehnicile: textile-Alexandrina Balcan, hârtie şi suport papetar-Nicoleta Ionescu, legătură şi scoarţe-Daniela Ioniţă, metal-Andrei Gheorghievici, sticlă şi porţelan –Gabriela Popa şi unul în curs de atestare :ceramică arheologică-Claudia Dumitrescu .

Colectivul de conservatori atestaţi este în număr de doisprezece. Aceştia lucrează în toate secţiile Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova:
- Doina Popescu,conservator,şef secţie Muzeul Memorial “Nicolae Iorga”,Vălenii de Munte;
- Gabriela Nicolau,conservator,şef secţie Muzeul “Conacul Bellu” Urlaţi;
- Nina Nicolae,conservator,Muzeul Memorial “I.L:Caragiale” Ploieşti;
- Carmen Banu, conservator,Muzeul Ceasului“Nicolae Simache “Ploieşti;
- Mihaela Ştefănescu, conservator,Muzeul memorial“Paul Constantinescu” Ploieşti;
- Ioana Roşu, conservator,Muzeul memorial”Nichita Stănescu”Ploieşti;
- Elena Costache, conservator,secţia “Restaurare,conservare,depozite”;
- Angelica Tuţă, conservator,Muzeul memorial “Nicolae Iorga”,Vălenii de Munte;
- Camelia Bălan,conservator,Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova;
- Corina Mărăşescu, conservator,Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova;
- Dana Măndiţă, conservator,Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova;
Liliana Petrea,conservator,şef secţie “Restaurare,conservare, depozite”.

Echipa este întregită de muzeograful Sorin Lungu,persoană care se ocupă de partea de etalare-muzeotehnic.

şef secţie Liliana Petrea

Link-uri utile