Comunicat de presă

Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova deţine, din anul 2011 în patrimoniul său, o impresionantă colecţie de manechine-păpuși care ilustrează evoluţia modei franceze de-a lungul veacurilor de la gallo-romani până în contemporaneitate. Manechinele-păpuși reprezintă un documentar spectaculos, cronologic determinat, cu lux de amănunte, al modului în care Franţa s-a impus ca meridian zero al elegantei și rafinamentului vestimentar, devenind reper și inspiraţie pentru Europa și America. Această colecție de manechine-păpuși a stârnit interes și a fost etalată în diverse expoziții temporare organizate în colaborare cu muzee din țară.
Un proiect expozițional de excepție ,,Păpușile vă prezintă moda de altădată” a fost realizat la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, în perioada 15 iunie – 30 septembrie 2015, urmat fiind de ,,Moda franceză în miniatură. Păpuși din colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova’’- Muzeul Național de Istorie a României - București, în perioada 17 decembrie 2015 – 28 februarie 2016; ,,Păpușile și moda franceză de-a lungul timpului’’ - Muzeul Județean Teleorman - Alexandria , în perioada 11 martie – 25 mai 2016 și de ,,Moda franceză în miniatură’’ – Muzeul Dunării de Jos - Călărași, în perioada 1 iunie – 28 octombrie 2016.
Muzeograf Monica Cîrstea

 

Urmează Muzeul Național al Agriculturii – Slobozia în cadrul căruia va avea loc vernisajul acestui proiect expozițional în data de 16 noiembrie 2016.
Micile manechine au fost solicitate pentru a fi etalate în anul 2017 la: Muzeul Regiunii Porților de Fier - Drobeta Turnu Severin; Muzeul Județean Mureș (Secția de Științele Naturii) - Târgu Mureș și Muzeul Județean ,,Teohari Antonescu’’ Giurgiu.
Călătoria colecției de păpuși în alte spații muzeale naționale nu s-a încheiat, ea continuă.

Link-uri utile