Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

29 IULIE - ZIUA IMNULUI NAŢIONAL

Simbol definitoriu al statului român, imnul reprezintă, alături de sigiliu, stemă și drapel, sinteza valorilor și idealurilor naționale.
Sărbătorită, în fiecare an pe 29 iulie, Ziua Imnului Național al României va fi celebrată de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, prin organizarea de matinee muzeale, în cadrul secțiilor sale din Ploiești și din județ, ce vor marca însemnătatea și solemnitatea sărbătorii:


 

• Muzeul Memorial “Cezar Petrescu” Bușteni, Str. Tudor Vladimirescu, nr. 1,
joi, 27 iulie, ora 11.00 - “Imnul Național- origine și semnificație;
• Muzeul “Conacul Pană Filipescu”, comuna Filipeștii de Târg, 
vineri, 28 iulie 2017- “Istoria și semnificația imnului”;
• Muzeul Memorial “Paul Constantinescu” Ploiești, Str. Nicolae Bălcescu, nr.15, 
sâmbătă, 29 iulie 2017, ora 11.00- “Ziua Imnului Național”;
• Muzeul “Casa Domnească”, comuna Brebu, 
sâmbătă, 29 iulie 2017, ora 11.00- “Povestea Imnului” .
“Deșteaptă-te, române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848, a devenit Imn Naţional începând din anul 1990, iar prin Legea nr. 99 din 1998, data de 29 iulie a fost proclamată Zi a Imnului Naţional al României.
Versurile poemului “Un răsunet”, care-l au ca autor pe poetul și militantul pașoptist Andrei Mureșanu (1816-1863), au fost adaptate melodiei mobilizatoare compusă, probabil, de Anton Pann (1793-1854) și au răsunat pentru prima dată sub denumirea “Deșteaptă-te, române!”, în 1848, în Șcheii Brașovului.
În perioada 1991-1994, “Deșteaptă-te, române!” a fost și imnul național al Republicii Moldova, înlocuit fiind în 1994 cu “Limba noastră”. Simbol al conștiinței, unității și demnității naționale, al libertății și independenței, Imnul Național este jurământul responsabil al prezentului în fața trecutului eroic și al viitorului ce trebuie clădit.

   

ZIUA PORŢILOR DESCHISE - REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ TÂRGŞORU VECHI

Joi, 27 iulie 2017, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, județul Prahova pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.
 
 
Cercetarea arheologică în perimetrul actual al rezervaţiei a fost demarată în anul 1956. Săpăturile arheologice, efectuate în vara anului 1956 pe teritoriul fostului târg medieval de la Târgşor, au fost planificate de Institutul de arheologie al Academiei Române şi realizate cu fondurile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (atunci Muzeul de Istorie al Regiunii Ploiești).
Colaborarea de peste 60 de ani dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române a generat acumularea unei cantități importante de informații şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secol al XIX-lea.
Manifestarea se adresează comunității locale, autorităților locale, județene și naționale, comunității științifice, fiind o modalitate de popularizare și punere în valoare a unui patrimoniu istoric și arheologic unic. Legătura dintre locuri, oameni şi identitatea proprie poate fi realizată prin intermediul trecutului. Târgşoru Vechi este un loc încărcat de istorie, de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunității să se fundamenteze şi pe trecutul său. În ceea ce priveşte oamenii avem pe de o parte comunitatea cercetătorilor care de-a lungul câtorva generații au scos la iveală şi au redat contemporanității numeroase vestigii uitate; iar pe de altă parte avem comunitatea locală – oamenii locului, care au avut partea lor de contribuție la redescoperirea trecutului.
Programul începe la ora 1100, se deschide cu comemorarea arheologilor Gheorghe Diaconu și Dan Lichiardopol, urmată de o masă rotundă cu tema ”Rolul cercetările arheologice de la Târgșoru Vechi în cunoașterea trecutului”. Cu acest prilej se va vizita expoziția de sit ”Târgșoru Vechi – un sit milenar” care prezintă istoricul cercetărilor și monumentelor arheologice identificate și cercetate la Târgșoru Vechi în cei peste 60 de ani de cercetări. În partea a doua parte a evenimentului se va realiza o vizită ghidată pe șantierul arheologic și prezentarea complexelor arheologice aflate în cercetare.
dr. Bogdan Ciupercă
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Colecția de păpuși a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova a ajuns și la Muzeul Județean “Teohari Antonescu” din Giurgiu.



De astăzi până pe 29 septembrie 2017, în cadrul expoziției temporare intitulată “Moda franceză în miniatură”, găzduită de muzeul de lângă Parcul Alei, sunt prezentate publicului de toate vârstele 90 de păpuși îmbrăcate în haine de epocă, ilustrând istoria modei franceze de-a lungul timpului, începând cu galo-romanii și până în contemporaneitate. 
Prețioasa colecție a fost împrumutată Muzeului Județean “Teohari Antonescu”, pentru a oferi publicului din Giurgiu șansa și bucuria de a fi admirată.

   

EXPOZIŢIA LUNII

Sub egida Programului Naţional „România 100 de ani”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită marţi, 11 iulie 2017, ora 11.30, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 la vernisajul expoziţiei „Regele Ferdinand Întregitorul. Mărturii documentare”, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIŢIA LUNII.

Cu prilejul comemorării a nouă decenii de la trecerea în eternitate şi legendă a primului suveran întregitor al României Mari, Regele Ferdinand I, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova oferă publicului iubitor de istorie, prin intermediul expoziţiei documentare, mărturii editoriale şi publicistice de epocă despre viaţa şi activitatea de om de stat a ilustrului monarh. Instantanee şi portrete din presa epocii, lucrări concepute şi editate de intelectuali renumiţi, precum Constantin Kiriţescu şi Ştefan Meteş vor înfăţişa vizitatorilor amănunte mai puţin cunoscute, dar şi strânsa legătură cu lumea ştiinţifică românească a Regelui Tuturor Românilor.
Muzeograf Doru Mareş
   

SALONUL DE UMOR "RIDENDO DICERE VERUM"

Muzeul Memorial "Cezar Petrescu" din Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează în perioada 30 iunie - 1 iulie 2017, Salonul de Umor "RIDENDO DICERE VERUM".

Inițiat în anul 1996, Salonul s-a bucurat, încă de la prima ediție, atât de sprijinul Uniunii Epigramiștilor din România, cât și al Primăriei Orașului Bușteni. 
De-a lungul celor 21 de ediții, epigramiști și caricaturiști din România și din Republica Moldova, au făcut deliciul publicului în dueluri de idei transpuse în epigrame, trimițând săgeți ironice în versuri, cu talentul literar caracteristic, între ei, cât și la adresa personalităților din viața socială, economică și politică. 
Cea de-a XXII-a ediție se deschide vineri, 30 iunie 2017, ora 16.00 și va cuprinde lansări de carte, expoziții de caricaturi, precum și tradiționalul duel al epigramiștilor, urmat de festivitatea de premiere.

   

MEDALION ANIVERSAR - “Paul Constantinescu,108 ani de la naștere”

Vineri, 30 iunie 2017, se împlinesc 108 ani de când a văzut lumina zilei strălucitul muzician Paul Constantinescu-compozitor, profesor universitar, dirijor și muzicolog, maestru emerit al artei, membru corespondent al Academiei Române.

Cu acest prilej, începând cu ora 10.00, în fața bustului monumental dedicat compozitorului, bust aflat în curtea Muzeului Memorial “Paul Constantinescu”-secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vor fi depuse flori din partea instituțiilor ce-i poartă numele.
Viața și opera muzicianului vor fi evocate de prof.dr. Al.I.Bădulescu-muzicolog, membru UCMR, iar prof. Nelu Stan va recita din creația poetică a compozitorului.

Conservator,
Mihaela Ștefănescu

   

ZIUA PORŢILOR DESCHISE - REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ BUDUREASCA

Marți, 27 iunie 2017, ora 12.00, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Budureasca. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Budureasca, comuna Vadu Săpat, județul Prahova, pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Manifestarea se adresează comunității locale, autorităților locale, județene și naționale, comunității științifice, fiind o modalitate de popularizare și punere în valoare a unui patrimoniu istoric și arheologic unic. Legătura dintre locuri, oameni și identitatea proprie poate fi realizată prin intermediul trecutului. Valea Budureasca este un loc încărcat de istorie, de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunității să se fundamenteze și pe trecutul său. În ceea ce privește oamenii, avem pe de o parte comunitatea cercetătorilor, care de-a lungul câtorva generații au scos la iveală și au redat contemporaneității numeroase vestigii uitate; iar pe de altă parte, avem comunitatea locală- oamenii locului, care au avut partea lor de contribuție la redescoperirea trecutului.
La crearea unei identități bine definite contribuie deopotrivă locurile cât și oamenii. Identitatea este o problemă de interdependență între acești doi factori. O identitate se construiește greu, în timp, iar pentru ca ea să fie transmisă mai departe trebuie conștientizată și promovată. Pentru ca aceste lucruri să se realizeze trebuie atrasă comunitatea locală, implicit autoritățile locale alături de comunitatea cercetătorilor pentru a proteja și promova monumentele istorice, care constituie o bogăție a acestor locuri.
Programul începe la ora 12.00 și se deschide cu comemorarea arheologului Victor Teodorescu, fondatorul Rezervației Arheologice Budureasca și sufletul cercetărilor întreprinse în această zonă începând cu anul 1959, urmată de o masă rotundă cu tema “Rolul cercetărilor arheologice din Valea Budureasca în cunoașterea trecutului.” Cu acest prilej, se va vizita expoziția de sit “Arheologia Văii Budureasca” care prezintă istoricul cercetărilor și monumentelor arheologice identificate și cercetate în Valea Budureasca.

dr. Bogdan Ciupercă

   

SIMPOZION

Muzeul Memorial “Constantin și Ion Stere”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită luni, 26 iunie 2017, ora 10.00, la sediul său din Parcul Memorial “Constantin Stere”, comuna Bucov, să participați la manifestarea culturală “Constantin Stere, simbol al unității naționale”, organizată cu prilejul împlinirii a 152 de ani de la nașterea marelui patriot român Constantin Stere. 

 Activitatea va debuta la ora 10.00, cu depuneri de flori la statuile de pe Aleea Scriitorilor și va continua în spațiul primitor al casei memoriale. Programul cuprinde: prelegeri tematice și un moment artistic. Participanții vor aprecia, cu siguranță, piesele care alcătuiesc expoziția temporară “Mihai Viteazul, Domnul Unirii”, care se va vernisa în cadrul evenimentului.

   

MATINEU MUZEAL

De Ziua Universală a Iei, sâmbătă, 24 iunie, ora 11.00, Muzeul “Conacul Pană Filipescu” din Filipeștii de Târg, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită la Matineul Muzeal “Ecoul tricolor al portului și datinilor străvechi”, eveniment dedicat deopotrivă și sărbătoririi Zilei Drapelului Național.

Momente artistice de neuitat vor fi susținute, într-un decor de poveste, de interpreți ai Clasei de canto Raluca Ocneanu, de la Palatul Culturii Ploiești- prof.coordonator Liviu Marin, ai Corului Filipești-coordonator Ciprian Miftode, alături de ansamblurile folclorice “Garofița” din Brătășanca- prof. coordonator Constantin Chiru, “Muguri de primăvară” din Cărbunești- prof. coordonator Argentina Duțescu, “Muguri de Breaza”- prof. coordonator Maricica Gîță.

   

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

 La Solstițiul de vară, de Ziua Soarelui și a Sânzienelor, pentru a avea parte de dragoste și a vă bucura de frumusețea și puterea vindecătoare a florilor, sunteți așteptați pe Prispa Muzeului “Crama 1777” din Valea Călugărească, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, la Serata muzeală “Cununa soarelui, cicoarea cerului”, sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 17.00.

 
Vă vor fi dezvăluite tainele Horei Sânzienelor, Legenda Doamnei Florilor și rostul și puterea simbolurilor solare în cultura populară românească.
Totodată se va celebra în “haine de gală”, cu cununi de grâu și flori de câmp, Ziua Universală a Iei și dacă nu aveți propria ie sau cămașă populară, Muzeul Crama vă pune la dispoziție, doar pentru fotografii, ii și cămăși populare dintr-o colecție particulară, de excepție.
Muzeograf Emilia Savelovici
   

Pagina 84 din 122

Link-uri utile