Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

VERNISAJ EXPOZIŢIE PERMANENTĂ

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, unic în reţeaua muzealã din România, înfiinţat în anul 1963 de ctitorul muzeelor prahovene, profesorul Nicolae Simache, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, revine în peisajul cultural prahovean și naţional joi, 19 mai 2016, orele 11.00, prin vernisarea noii expoziţii permanente, în edificiul emblematic pentru municipiul Ploiești din strada Nicolae Simache nr. 1. 
Clãdirea muzeului, monument istoric de la sfârșitul secolului al XIX -lea, a fost restauratã cu fonduri nerambursabile, sub egida Consiliului Judeţean Prahova, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritarã 1 - Sprijinirea dezvoltãrii durabile a orașelor - Poli urbani de creștere.
Tematica expoziţiei valorificã într-o manierã modernã, o mare parte a patrimoniului de excepţie al muzeului, în baza unui proiect știinţific și muzeotehnic adecvat noilor concepte și tendinţe expoziţionale ale muzeografiei europene de profil.
 
 
 
Timpul se scurge constant și sigur, dar, un scurt popas, în lumea fascinantã a orologeriei oferã publicului vizitator prilejul de a admira principalele tipuri de ceasuri, care ilustreazã evoluţia secolului al XX -lea și incitã la descoperirea de informaţii noi ale acestui domeniu, prin intermediul sistemelor și aplicaţiilor interactive care întregesc tematica muzeului. 
Expoziţia permanentã a Muzeului Ceasului ,,Nicolae Simache” Ploiești așteaptã publicul interesat, de valenţele multiple ale domeniului sãu valorificator, la sediul acesteia din Ploiești str. Nicolae Simache nr. 1, începând cu data de 20 mai 2016, de marţi pânã duminicã, între orele 9-17.
   

18 MAI 2016 - ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR

Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită la nivel internaţional la data de 18 mai, începând cu anul 1977.
Ajuns la cea de-a XXXIX-a ediţie programul cultural încearcă să atragă atenţia publicului asupra rolului pe care îl joacă muzeele în societatea contemporană, tema de anul acesta fiind „Muzeele şi Peisajul Cultural”.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, împreună cu secţiile sale din Ploieşti şi judeţ, a pregătit o serie de evenimente la care publicul este invitat să participe în data de 18 mai 2016, în intervalul orar 9.00 – 17.00, în mod gratuit, după urmează:  
În Ploiești:
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10
Ora 10.00 – matineu muzeal „Influenţa institiţiilor muzeale asupra comunităţii”
Muzeul memorial „Nichita Stănescu”, Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr.1
Ora 10.00 - vizitarea expoziţiei temporare „Din colecţia de medalii a poetului Nichita Stănescu”.
Muzeul „I. L. Caragiale”, Ploieşti, str. Kutuzov, nr. 1
Ora 11.00 – matineu muzeal „Influenţa artei dramatice a lui I. L. Caragiale în viaţa comunităţii”.
Muzeul „Casa de târgoveţ secolele XVIII-XIX” Ploieşti, str. Democraţiei, nr. 2
Ora 11.30 – matineu muzeal „Muzeul Prahovei – punte între generaţii”.
Muzeul memorial „Paul Constantinescu”, Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu. Nr.15
Ora 17.00 – recital vocal instrumental „Voci de primăvară”.
 
În judeţ:
Muzeul „Crama 1777” Valea Calugareasca
Ora 10.00 colocviu „Convenţia europeană a peisajului cultural – judeţul Prahova”.
Complexul muzeal „Nicoale Iorga” Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.3
Ora 10.00 matineu muzeal „Muzeul în peisajul cultural  - educaţie şi emancipare”.
Muzeul memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov
Ora 11.00 – vernisarea expoziţiei temporare „Amintiri în alb şi negru”
Muzeul memorial „Cezar Petrescu” Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1
Ora 11.00 – matineu muzeal „Arta plastică în colecţia lui Cezar Petrescu”.
Muzeul sătesc Sângeru
Ora 11.00 - Matineu muzeal „Muzeele prahovene şi influenţa lor asupra comunităţii locale”.
Muzeul „Casa Domnească” Brebu
Ora 12.00 matineu muzeal „Patrimoniul cultural medieval românesc în context european”.
Muzeul „Conacul şi Foişorul Bellu” Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12
Ora 13.30 – matineu muzeal – „Muzeul astăzi în peisajul cultural”.
 

   

EXPOZIŢIA LUNII MAI

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10 vă invită marţi, 10 mai 2016, ora 11.00, la vernisajul expoziției lunii mai, ,,Monarhia - Reginele României – 150 de ani’’, manifestare cuprinsă în programul „România 100”.
Data de 10 mai rămâne în istoria românilor o zi de mare sărbătoare. În şedinţa Academiei Române, la 11 mai 1911, Secretarul General a rostit următoarele: „... în 1866 s-a proclamat Domnia ereditară a Principelui Carol, ... în 1877 s-a proclamat Independenţa României... în 1881 s-a proclamat România de Regat şi Carol I Rege al României.”
 
Evenimentul este organizat cu ocazia împlinirii a 150 de ani de când s-a proclamat domnia ereditară a Principelui Carol. Alături de regi s-au aflat reginele, femei puternice, care prin activitatea lor au consolidat imaginea Casei Regale a României atât în interiorul ţării, cât mai ales în afara graniţelor ei.
Expoziţia prezintă materiale foto ale vremii, precum şi publicaţii de tip memorialistic sau biografic. 
Astfel se vor putea admira fotografii ale celor trei regine: regina Elisabeta, regina Maria şi regina mamă Elena. De asemenea, vor fi expuse câteva volume cu valoare muzeală deosebită: o traducere a lui Nicolae Iorga a volumului „Ţara mea”, 1916 ( „My country”) scris de Maria, Regina României; „Carmen Sylva- Intime”, 1905, de G. Bengesco, biograful reginei Elisabeta; „Povestea vieţii mele”, volumul al II-lea, de Maria, Regina României”, precum şi altele.
   

PROGRAM SPECIAL DE PAŞTE

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în parteneriat cu Asociația  Română de Drept Umanitar – Filiala Prahova invită publicul ploieştean joi, 5 mai 2016, ora 10.00 la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expoziţiei temporare de pictură “Rătăciţi în căutarea speranţei!”.
Elevi de la unităţi şcolare judeţene şi naţionale, coordonaţi de prof Dorel Oprescu, au realizat lucrări de pictură pe care le puteţi admira până la data de 9 mai 2016.
Prin acest eveniment cele două instituţii doresc ca publicul, mai ales cel tânăr, să conştientizeze importanţa următoarelor concepte: pacea, toleranţa, înţelegerea între oameni, comunităţi, minorităţi şi popoare. Toate acestea se regăsesc în prevederile Dreptului Internaţional Umanitar, fiind, de altfel, dezideratele pe care lumea actuală se construieşte în fiecare zi. 
Manifestarea deschide o serie de activităţi dedicate Zilei Dreptului Internaţional Umanitar, sărbătorită în fiecare an la 14 mai.
   

MUZEUL DIN STRADA

În ziua de 20.04.2016, ora 9.30 la Muzeul Memorial "Nicolae Iorga" din Vălenii de Munte va avea loc vernisajul expoziţiei în aer liber "Marele Război. Neutralitatea", din cadrul proiectului "Muzeul din stradă".
Expoziţia va putea fi vizionată până pe data de 30 iunie 2016 şi se adresează publicului larg, indiferent de vârstă, având un puternic impact emoţional.
Materialul prezentat ilustrează contextul european în care s-au desfăşurat primii doi ani ai războiului dar şi starea de spirit a naţiei române din acele timpuri.
 
 
Privitorii vor recunoaşte în imagini personalităţi istorice şi vor descoperi informaţii inedite referitoare la momentele de cumpănă traversate de poporul român alături de popoarele europene implicate în război.
Cu ocazia acestei expoziţii dorim să amintim publicului o perioadă zbuciumată din istoria umanităţii din care nu au lipsit actele de eroism şi patriotismul pe scena tragică europeană, cutremurată de durere şi sacrificiu.
Muzeograf Claudia Giannotti
   

Urare

   

18-22 APRILIE 2016

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova precum şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ desfăşoară în perioada 18-22 aprilie 2016 activităţi diverse cuprinse în programul „Şcoala Altfel – Să ştii mai multe, să fii mai bun!”
Mai mici sau mai mari îi aşteptăm la vizite ghidate în sălile de expoziţii, la ateliere de creaţie, unde vor realiza obiecte cu temă pascală, precum şi la lecţii deschise cu teme istorice.
Participarea la ateliere şi lecţii deschise se face în limita locurilor disponibile.
Pentru mai multe detalii vă rugăm vizitaţi site-ul www. histmuseumph.ro sau
facebook.ro/Muzeul-Judetean-de-Istorie-si-Arheologie-Prahova.
 
   

De Paşte ne jucăm şi desenăm

Muzeul Memorial "Nicolae Iorga" Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 3, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, invită copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani să participe la atelierul de pictură "De Paşte ne jucăm şi desenăm" organizat de colectivul muzeului, în zilele de 15 şi 22 aprilie, între orele 10.30-12.00.
În cadrul acestui proiect copiii vor învăţa să realizeze felicitări şi să decoreze ouă de Paşte, care vor fi oferite în dar celor dragi.
 
Costul de participare este de 10 lei/copil, iar înscrierile se fac în limita a 20 locuri la telefon: 0244 80 861 sau 0731 855 678.
Coordonator proiect muzeograf Daniela Moraru
   
   

Pagina 94 din 122

Link-uri utile