Muzeul Memorial "Cezar Petrescu" Busteni

Activitatea cultural – educativă a muzeului nostru constă în organizarea de şezători literare, medalioane literare, seri de muzică şi poezie. Am încercat în serile muzeale organizate să omagiem o serie de personalităţi ale literaturii române, care au avut legături cu zona noastră: Eugen Barbu, Constantin Chiriţă, Mihai Tunaru etc. La toate acţiunile noastre beneficiem de participarea unor scriitori din zonă, vechi prieteni ai muzeului nostru, precum: Nicolae Paul Mihail, Nicolae Theodor Poiană, Radu Moise Ghica, Ion Floricică, Victor Ciutacu, Roxana Costache, Grigore Golubeanu etc. O colaborare deosebită avem cu colectivele Casei de Cultură şi a Casei Româno- Franceze.

De 14 ani la muzeul nostru se desfăşoară SALONUL DE UMOR,(7-8 august) ocazie cu care Buşteniul devine locul de întâlnire a unor mari epigramişti din România. Timp de două zile, la început de august, publicul asistă la : dueluri epigramice, concurs de epigrame, lansare de carte de epigrame.

În cadrul celor 13 ediţii care s-au desfăşurat până acum au fost lansate antologii de epigrame sau volume de autor.

Anual, cu ocazia Salonului se vernisează şi o expoziţie de caricaturi, de-a lungul anilor anilor expunând la Buşteni caricaturişti din toate colţurile ţării. Întâlnirea acestor oameni de spirit- epigramişti şi caricaturişti în casa lui Cezar Petrescu de la Buşteni a devenit o tradiţie şi este de datoria noastră să o ducem mai departe.

O colaborare bună avem cu şcolile din oraş, pentru care am realizat o ofertă de proiecte educaţionale, constând în:

* Acasă la Cezar Petrescu
- Vizitarea muzeului.

*Cerc de lectură
- Scop: să cunoaştem cele mai frumoase poveşti româneşti.

*Semnificaţia sărbătorilor pascale
- Expunere şi expozişie de ouă încondeiate (22 aprilie).

*Minunata lume a copilăriei
- Concurs de desene realizate de copii după cărtile lui Cezar Petrescu.

*Prahova- vatră de cultură românească
- Prezentarea frumoaselor muzee prahovene.

*Popasuri literare la Buşteni
- Prezentarea scriitorilor care au trecut sau au poposit la Buşteni(26 octombrie).

*Am venit să colindăm
- La 17 decembrie, de ziua muzeului nostru, vin cu colindul grupuri de copii de la scolile din oraş.

Colectivul muzeului a marcat întotdeauna ziua de naştere(30 noiembrie) a scriitorului sau ziua când a murit(9 martie). De fiecare dată organizăm evocări Cezar Petrescu şi depunere de flori la bustul scriitorului din curtea muzeului.

Legat de activitatea de cercetare muzeografii secţiei au realizat anual lucrări, care au fost valorificate prin publicarea în Anuarul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova sau prezentate la Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice: "Rolul caselor memoriale în muzegrafia românească" de la Vălenii de Munte.

Printre titluri se cuvine a remarca: Catalog şi lucrare "Cartea cu dedicaţie " în colecţiile Cezar Petrescu; Personalităţi ale culturii româneşti care în secolul XX au poposit sau locuit la Buşteni şi Sinaia; Viaţa şi opera lui Cezar Petrescu - consemnări de la membrii familiei .

Link-uri utile