Muzeul ”Crama 1777 Valea Călugărească”

Un nou obiectiv turistic pe Drumul Vinului, se va inaugura cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, 18 mai  2013

Principalul eveniment organizat de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în cadrul Zilei Internaționale a Muzeelor 2013, este inaugurarea Muzeului ”Crama 1777 Valea Călugărească” și vernisajul expoziției permanente a acestuia. Crama din Valea Călugărească, monument de artă medievală țărănească, realizat de meșteri autohtoni, cioplitori în lemn, s-a păstrat până în anul 1985 în forma ei originală. Vechea cramă a fost amplasată în centrul zonei viticole aferente comunei Valea Călugărească. Aceasta era compusă din două încăperi, prima servind pentru obținerea mustului, iar cea de-a doua pentru păstrarea vinului. De-a lungul timpului, crama a suferit divesre restaurări, cea mai imporatantă fiind cea inițiată de profesorul Nicolae Simache în 1960, urmând ca în 1967 să fie declarată muzeu.

În perioada 1970-1980 crama se afla într-un stadiu avansat de degradare, iar în 1985 s-a decis demontarea acesteia, din care s-au recuperat parțial câteva bârne de lemn, care au fost păstrate și conservate în depozitele Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

 

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și-a propus reconstrucția cramei și transformarea ei în muzeu, pe un alt amplasament. Acest lucru a fost posibil prin bunăvoința familiei Dumitrăchescu T. Petre, din Valea Călugărească, care a donat terenul muzeului și Consiliului Județean Prahova, finanțator al proiectului. Inaugurarea acestei crame la 18 mai 2013, vine după o muncă asiduă, atât a constructorilor, cât și a specialiștilor muzeografi și conservatori-restauratori, care au contribuit la readucerea acestui monument în atenția publicului vizitator, dornic să afle informații despre tradiția viti-vinicolă din zona Valea Călugărească.
 

Link-uri utile