MANIFESTĂRI CULTURALE PRILEJUITE DE ÎMPLINIREA A 600 DE ANI DE LA ATESTAREA DOCUMENTARĂ A TÂRGŞORULUI VECHI

Anul 2013, este anul Târgşorului, unul dintre cele mai vechi şi importante centre urbane ale Ţării Româneşti. Târgşorul poate fi numit, fără a greşi, ca fiind „oraşul lui Mircea cel Bătrân”. În acelaşi timp, Târgşorul poate fi considerat, parafrazând o expresie a lui Nicolae Iorga, ca fiind Ploieştiul de dinainte de Ploieşti. Târgul medieval este atestat documentar la 6 august 1413, într-un privilegiu acordat de voievodul Mircea cel Bătrân braşovenilor, sub numele de Novum Forum (oraşul nou). Punct de vamă, curte domnească şi centru economic Târgşorul a avut un loc important în istoria economică şi politică a Ţării Româneşti, timp de peste două secole.

 


Pentru a marca cei 600 de ani de la atestarea documentară a Târgşorului medieval, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov organizează expoziţia temporară «Negustori şi bresle în evul mediu românesc. 600 de ani de legături comerciale între Novum Forum şi Kronstadt», al cărei vernisaj va avea loc marţi, 6 august 2013, ora 11.00, la sediul muzeului din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, urmând ca la ora 15.00 să debuteze simpozionul «Târgul medieval de la Târgşor - mărire şi decădere»

Vernisajul va fi precedat, la ora 9.00 de inaugurarea bustului voievodului Mircea cel Bătrân, la Rezervaţia Arheologică de la Târgşorul Vechi,

Link-uri utile