Rezervaţia Arheologică Budureasca

Astăzi 23 iunie 2021, se împlinesc 89 de ani de la nașterea arheologului Victor Teodorescu fondatorul Rezervației Arheologice Budureasca și sufletul cercetărilor întreprinse în această zonă începând cu anul 1959.
Victor Teodorescu s-a născut pe 23 iunie 1932 la Cinișeuți (Republica Moldova) și a trecut în neființă pe 9 ianuarie 2004, la Ploiești. Studiile preuniversitare le urmează la Craiova unde se afla împreună cu familia în refugiu după ultimatumul din 28 iunie 1940 și ocuparea Basarabiei de către armata sovietică. Urmează cursurile Facultății de Istorie a Universității București pe care le finalizează în anul 1957. După terminarea studiilor universitare își începe activitatea profesională ca muzeograf și arheolog la Muzeul Regional de Istorie Ploiești, actualul Muzeu Județean de Istorie și Arheologie Prahova (1957-1994), al cărui director a fost în perioada 1972-1984. Specialist în preistoria Munteniei, istoria și arheologia evului mediu timpuriu / epoca migrațiilor, cu contribuții interesante privind cercetarea culturii Ipotești-Cândești (sec. V-VII p. Chr.) și a aspectului cultural Cireșanu (sec. IV-V p. Chr.). A participat și condus cercetările arheologice desfăşurate pe numeroase şantiere arheologice dintre care amintim Budureasca, Cireșanu, Târgșoru Vechi, Boldești-Grădiștea, Șirna, Bozieni, Sălciile, Ploiești-Bereasca, Cândeşti, Poşirceşti, Gherăseni, Sudiţi, Smeeni, Pruneni etc. Organizator și coorganizator la expoziții și manifestări științifice. Participant la manifestări științifice internaționale: VIIe Congres des Sci. Prehistoriques et Protohistoriques, Praga (1966); XIV Congres International des Etudes Byzantines, București (1971). Membru în comitetul de organizare al expoziției internaționale: Trésors de l'art ancien en Roumanie, Petit Palais, Paris, (1970); Tresures from Romania, British Museum, London (1971) și comisar al aceleași expoziții în Suedia: Guldskatter frân Karpaterna och medeltida metalkonst i Rumanien, Statens Historiska Museum, Stocholm-Goteborg (1970) etc.
În mod tradițional în această zi Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organiza ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Budureasca, un bun prilej pentru iubitorii de istorie și arheologie de a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic. Datorită condițiilor meteorologice nefavorabile ne vedem nevoiți șă reprogramăm acest eveniment pentru o dată care va fi anunțată din timp.
Până la viitoarea întâlnire cu cei care iubesc Valea Budureasca sau vor să cunoască mai multe despre acest loc fascinant vă invităm să vizionaţi filmele „Arheologia Văii Budureasca” https://www.youtube.com/watch?v=TNLz0CmchZA care prezintă un scurt istoric al cercetărilor și monumentelor arheologice identificate și cercetate în Valea Budureasca şi „Victor Teodorescu – ipostaze fotografice” https://www.youtube.com/watch?v=zVp2OGheR0o, care se dorește a fi un omagiu adus fondatorului acestei rezervaţii.

Link-uri utile