Simpozionul Naţional TIMPUL ŞI OMUL

 

Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache” Ploiești, organizează în perioada 6-7 noiembrie 2014, a XVI-a ediție a Simpozionului Național ”TIMPUL ȘI OMUL” .
Perioada în care se desfășoară această manifestare este corelată cu data nașterii profesorului Nicolae Simache, fondatorul Muzeului Ceasului, de la a cărei naștere se vor aniversa anul acesta, în 5 noiembrie, 109 ani.
 
 
 
 
 
La această manifestare anuală, participă 50 de invitați din țară , specialiști din muzee, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, colecționari și pasionați de orologerie, restauratori în domeniu. 
Temele ce vor fi dezbătute în cadrul simpozionului, structurate pe două secțiuni, sunt:
• Timpul în concepte filozofice, științifice, artistice, religioase și literare
• Oameni care au marcat timpul-personalități
• Ceasuri care au aparținut unor personalități românești și străine
• Automate muzicale din patrimoniul muzeal național
• Evoluția și istoria orologeriei în plan național și universal
• Restaurarea ceasurilor și automatelor muzicale
Deschiderea lucrărilor acestei manifestări anuale va avea loc pe 6 noiembrie la orele 11°° în sala ”Arheologie prahoveană” a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. În același cadru vor fi suținute lucrări în plen, al căror conținut se înscrie în evocarea personalității domnitorului Constantin Brâncoveanu, de la al cărui martiriu se împlinesc anul acesta 300 ani. A doua secțiune a simpozionului își va desfășura lucrările în sala ”Media” a M.J.I.A. Prahova.
În data de 7 noiembrie, participanții vor efectua o deplasare documentară la Castelul Zamora Bușteni, ctitorie a prințului Gh. Grigore Cantacuzino, personalitate a vieții politice românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, începutul secolului XX.