Simpozionul Național „TIMPUL ȘI OMUL”, ediţia XXI

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează, în mediul virtual, joi, 4 noiembrie 2021, începând cu ora 11.00, cea de a XXI-a ediție a Simpozionul Național „TIMPUL ȘI OMUL”, dedicat împlinirii a 116 ani de la naşterea patronului spiritual al muzeului – prof. Nicolae Simache.



Simpozionul Național „Timpul și Omul” constituie o prestigioasă manifestare științifică, unică la nivel național, care abordează o tematică referitoare la etapele importante ale orologeriei universale, cunoașterea exhaustivă a patrimoniului de orologerie veche din țara noastră, importanța restaurării și conservării ceasurilor, dar și complexitatea definirii Timpului ca noțiune fundamentală a existenței umane.
Prima ediție a Simpozionului Național „Timpul și Omul” a avut loc în 1991, ca un demers firesc al Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” în contextul în care patrimoniul său unic în țară oferă posibilități generoase de studiu și cercetare pentru specialiști și pasionați de pretutindeni, fiind o sursă aproape inepuizabilă de documentare în ceea ce privește mijloacele de măsurare a timpului ce datează din secolul XVI şi până în secolul XX.
Încă de la prima ediţie, manifestarea a fost onorată de prezența a numeroase personalități ale lumii științifice și culturale românești, care au susținut conferințe și comunicări în consonanță cu tematica acțiunii. Regretatul matematician acad. Solomon Marcus, regretatul prozator și publicist Ioan Grigorescu, criticul și istoricul literar prof. univ. dr. Valeriu Râpeanu, prof. dr. Sebastian Ștefănucă, ceasornicarul Caludiu Burlan - Fellow of BHI, dr. ing. Marton Lászlo, dr. Mioara Ioniță, prof. univ. dr. gl. (r) Florin Zăgănescu, prof. univ. dr. Silviu Costache, dr. Ronald Hochhauser, col. dr. Mircea Tănase, restaurator Ion Cristea, dr. Marius Rădulescu, dr. ing. Monica Nănescu – sunt doar câțiva dintre cei care au participat de-a lungul celor douăzeci de ediţii ale Simpozionului Național „Timpul și Omul”.

Link-uri utile