Muzeul de Artă Religioasă - Vălenii de Munte

Adresa: Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1
tel./fax: 0244 280 861
e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
 
Program de vizitare:
               Marți - Duminică 9.00 - 17.00;
              Luni: Închis
Ultima intrare în muzeu se face la ora 16.30
 

Şef secţie: muzeograf Claudia Giannotti

Şcoala de Misionare Naţionale “Regina Maria” a fost inaugurată la 19 august 1922 în prezenţa Reginei Maria care acordase patronajul său noii instituţii. Şcoala a funcţionat în “nişte case vechi boiereşti, puse la dispoziţie pentru acest scop de banca Almăşanu, căreia Cihodariu (arhitectul) i-a clădit alături un alt sediu” (N. Iorga “O viaţă de om”).
În acel “alt sediu” au fost instalate sala de cununii şi sala de mese. Clădirea datează din secolul al XIX-lea. Fondurile băneşti au fost strânse datorită unui apel lansat în cursul anului 1921 şi a unei liste de subscripţie. De la românii din America au venit 2.000 de dolari.
Tinerele învăţătoare, alese din cele mai bune din toate regiunile ţării şi din toţi locuitorii ei (românce, săsoaice, şi unguroaice) erau educate în spirit nou, pedagogic, ştiinţific şi patriotic timp de un an. Misionarele formau la sate un nou suflet românesc.
Astăzi clădirea adăposteşte o expoziţie de artă religioasă ce continuă ideea unui alt aşezământ cultural – Muzeul de Artă Religioasă înfiinţat de Nicolae Iorga la Vălenii de Munte în 1923 şi pus sub îngrijirea elevelor Şcolii de Misionare.
Expoziţia cuprinde în cele patru săli exponate de valoare deosebită începând cu icoane pe lemn din secolele al XVII-lea - al XIX-lea, sfeşnice din argint şi alamă, cruci de mână din lemn şi metal, cruci pectorale, veşminte preoţeşti (mitră, jelon, mânecuţe, epitrahil, bederniţă, brâu), acoperitoare de potir din secolul al XIX-lea, potire din argint aurit, călimări de brâu, cărţi vechi bisericeşti, scoarţe din lână, candele. Obiectele au fost realizate de ateliere autohtone cu influenţă grecească, rusească, occidentală şi orientală.
O cameră este destinată prezentării patrimoniului local, obiecte din secolele al XVIII-lea - al XX-lea cuprinzând: icoane pe lemn, carte bisericească, potire, vase de cult, chivot de mănăstire. Acest patrimoniu aparţine Bisericii “Mănăstirea” Văleni şi este păstrat în custodie de muzeul nostru.

Doina Popescu

Link-uri utile