SESIUNEA NAŢIONALĂ DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE

"ROLUL MUZEELOR MEMORIALE ÎN MUZEOGRAFIA ROMÂNEASCĂ"
ediţia a XVI-a, 16 - 17 iunie 2022

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează, în perioada 16-17 iunie 2022, la sediul său din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească”- ediția a XVI-a, a cărei deschidere oficială va avea loc joi, 16 iunie 2022, ora 11.00.
Manifestarea științifică, la care vor participa istorici și specialiști din rețeaua muzeală națională, marchează împlinirea a 151 de ani de la nașterea savantului Nicolae Iorga, rememorează rolul și locul personalităților cultural-istorice românești a căror activitate este reflectată în muzeele memoriale, reiterează mesajul și impactul comunitar și civilizator al instituțiilor muzeale de profil.



În cadrul prezentei ediţii, timp de două zile, muzeografi din toată ţara îşi vor susţine lucrările de cercetare şi studiile în casa marelui savant Nicolae Iorga, invitați de onoare fiind prof. univ. dr. Georgeta Filitti, prof. univ. dr. Ioan Opriş şi dr. Mihai Stan, personalităţi de seamă ale istoriei şi culturii naţionale.
În prima zi a evenimentului, joi, 16 iunie 2022, vor fi vernisate două importante expoziţii temporare:
• Ora 12.00 „Nicolae Iorga – Patrimoniu inedit din «Colecţia Iorga – Pippidi»”, organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie al României
• Ora 16.00 – „Memoria chipului”, organizată în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I”.

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, organizează expoziția temporară Nicolae Iorga - patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi”, ce va fi vernisată joi, 16 iunie 2022, la ora 12.00 la sediul muzeului din Vălenii de Munte.
 
 
Marele savant Nicolae Iorga (1871-1940) este omagiat la 151 de ani de la naștere, prin acest demers cultural ce pune în valoare obiecte din Colecția „Iorga-Pippidi”, donate MNIR de către domnul profesor univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga și expuse pentru prima dată. Din inestimabila colecție au fost selectate și vor face parte din expoziție: documente de familie, corespondență, insigne, brevete și decorații, precum insigna comemorativă a Corpului 2 Polonez Kaniow, Ordinul Legiunea Onoare în grad de Comandor primit în 1919, Marea Cruce a ordinului Orania-Nassau primită de marele istoric de la regina Wilhelmina a Olandei în 1937, diploma Academiei din Atena prin care Nicolae Iorga este ales membru străin pentru „Știință și virtute” din 25 martie 1933, dar și unul din planurile Universității Populare din Văleni, proiectul Căminului, soluția 3 realizat de către arhitectul Duiliu Marcu și multe altele.
Curatorii expoziţiei sunt dr. Cristina Păiuşan-Nuică, cercetător ştiinţific şi dr. Alexandru Bădescu, şef al Secţiei Patrimoniu. Obiectele de patrimoniu au fost restaurate de către experţii restauratori: Cristina Petcu, Gabriela Dragomir, Bogdan Mladin, Paul Popa, Alexandru Dozsa, Cătălin Burtea şi Sergiu Popescu.
Expoziția Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi” va fi deschisă publicului între lunile iunie-septembrie 2022, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.

Link-uri utile