OMAGIU

IN MEMORIAM -PAUL CONSTANTINESCU
59 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului
 


Paul Constantinescu se află printre personalitățile de excepție ale științei culturii și artei românești – care s-au născut, ori au trăit și creat pe străvechile meleaguri ale Prahovei – fiind un maestru emerit al artei, membru corespondent al Academiei Române și Cetățean de Onoare post-mortem al Municipiului Ploiești.
La 20 decembrie 1963, în plină putere de muncă (avea numai 54 de ani și jumătate), a trecut în lumea cea veșnică. Personalitate marcantă a muzicii românești, Paul Constantinescu se află printre primii artisti formati în tară, este făuritorul unei revolutii în muzica românească .
Opera sa în domeniul creației muzicale, cuprinde peste 60 de opusuri de referință din aproape toate genurile muzicii românești: muzică de operă, muzică simfonică, muzică vocal-simfonică, muzică concertantă, muzică de cameră, muzică pentru voce și pian, muzică corală și muzică de film. Majoritatea dintre lucrările scrise au fost prezentate, în prima audiție, de către cele două prestigioase instituții muzicale de concert din capitală Filarmonica „George Enescu” și Orchestra Națională Radio, sub cele mai autorizate baghete ale vremii: George Georgescu, Ionel Perlea, Constantin Silvestri.
Au intrat definitiv în repertoriul național și internațional opera: „O noapte furtunoasă”, „Concertul pentru orchestră de coarde”, Concertele pentru vioară, pian, violoncel, harpă și cu deosebire „Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră”, „Toccata pentru pian” – care a făcut înconjurul lumii, liedul „Gornistul”, poemul coral „Miorița”, muzica pentru cele 17 filme de lung și scurt metraj și nu în ultimul rând, cele două celebre oratorii: Oratoriul Bizantin de Paști „Patimile și Învierea Domnului” și Oratoriul Bizantin de Crăciun „Nașterea Domnului”.
Întreaga creație a ilustrului muzician este solid construită pe doi principali piloni: creația populară-începând cu cele mai vechi forme și genuri muzicale (bocet, baladă, doină, cântecul modern propriu-zis) și excepționalul melos bizantin de tradiție seculară.
Opera compozitorului Paul Constantinescu face parte din patrimoniul muzicii românești, al culturii române și datoria noastră sacră este aceea de a nu uita pe acest muzician de geniu. El trebuie cinstit și prețuit de toate generațiile de români .I

Link-uri utile