Vă invităm la poveşti!

Lupta de la Rovine

În anul 1395 a avut loc una dintre cele mai importante lupte din istoria Țării Românești, când Mircea cel Bătrân era domnitor. Acesta a fost atacat de către armata otomană condusă de Baiazid I, care dorea să cucerească Țara Românească.
Mircea cel Bătrân s-a pregătit intens de luptă în așteptarea armatei otomane. Și-a adunat toți oștenii, au curățat tunurile, au săpat șanțuri. În timp ce se pregăteau de luptă, din văzduh a apărut un dragon roșu care scuipa flăcări amenințător. Toată lumea s-a dat înapoi fiind foarte speriați de creatura ce le apăruse în față. Mircea în schimb nu s-a lăsat intimidat, a înaintat către dragon și i-a spus:
Dragonule, după cum vezi, noi ne pregătim intens de luptă cu otomanii. Avem mare nevoie de orice ajutor. Dacă mă vei ajuta în această luptă, o să-ți ofer drept recompensă onoarea de a sta alături de mine până la sfârșitul vieții tale. Vei fi protectorul Țării Românești!
Dragonul a aprobat semnificativ, scuipând flăcări spre cer.
Armata otomană se apropia fără să știe ce o aștepta. Erau și ei foarte pregătiți, aveau săbii și tunuri grele și erau încrezători că vor câștiga această luptă.
Lupta a început în forță, tunurile aruncau flăcări și săbiile se încrucișau.
Deodata, din văzduh a apărut dragonul scuipând flăcări în toate direcțiile. Turcii au început să fugă, însă dragonul trăgea linii de foc și cădeau pe loc.
În câteva ore, armata otomană era nimicită și puținii soldați care rămăseseră în viață se retrăgeau greoi, urmăriți de armata lui Mircea cel Bătrân.
Mircea, călare pe un cal, era în fruntea armatei sale când, îl văzură pe Baiazid care încerca să fugă.
Baiazid, văzând că nu are scăpare, l-a atacat direct pe Mircea cu sabia. A început o luptă pe viață și pe moarte între cei doi conducători, dar Mircea a reușit să îl doboare pe Baiazid, punându-l la pământ.
Cu un glas puternic, îi spune:
Baiazid, ordonă ostașilor tăi să se predea altfel, eu și dragonul o să vă nimicim armata! Aici este pământul nostrum și nu aveți ce căuta pe el.
De juri că nu vei mai călca vreodată pe pământul nostru, vă voi lăsa în viață atât pe tine, cât și pe oamenii tăi.
Astfel, Baiazid s-a retras împreună cu armata sa, iar Țara Românească a rămas o țară liberă!
Apostol Mihai Alexandru - Mențiune
Clasa a II-a E, Școala Gimnazială ,,I. A. Bassarabescu’’, Ploieşti

Link-uri utile