Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

TRADIŢII PASCALE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, prin secţiile sale din Ploieşti şi judeţ, organizează în perioada 27-29 aprilie 2021 următoarele activităţi culturale, ce au ca temă tradiţiile specifice Sărbătorilor Pascale în spiritualitatea românească:



27 aprilie 2021
• Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploieşti,
str. Nichita Stănescu, nr.1, tel. 0344 100 768
• Expoziție de icoane și ouă încondeiate
 
28 aprilie 2021
• Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Buşteni,
str. Tudor Vladimirescu, nr.2, tel. 0244 321 080
• „Obiceiuri pascale la noi și în lume” - online
 
29 aprilie 2021
• Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” Ploieşti,
str. Nicolae Bălcescu, nr.15, tel. 0244 522 914
Oratoriul Bizantin de Paști „Patimile și Învierea Domnului” - online
 
• Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere” Bucov,
Parcul Constantin Stere Bucov, str. Dacia, nr. 13, tel. 0244 344 040
• ora 10.00 - Matineu muzeal: „Tradiții și datini pascale”
- participă elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială „Constantin Stere” Bucov
 
• Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeștii de Târg,
nr.868, tel. 0244 389 480
• „Simbolistica ouălelor încondeiate” - online
   

ANUNŢ

Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, este închis începând de marţi, 27 aprilie 2021, până în luna septembrie 2023, pentru reabilitare și modernizare, cât și revitalizare a obiectivului de patrimoniu.
Proiectul, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, a fost iniţiat de Consiliul Judeţean Prahova şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.
În această perioadă, expoziţia va fi reamenajată în sala Auditorium a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, urmând să anunţăm din timp data deschiderii pentru public.


   

PROIECT EDUCAŢIONAL

Motto:
,,Sunt persoane care se relaxează
Făcând sport, dansând, citind
Și sunt persoane care se relaxează
Caligrafiind ceva inedit din litere.’’
♦ Monica Cîrstea

În cadrul proiectului educaţional „Caligrafia - arta scrisului”, vă prezentăm cartea poştală realizată de Liliana Erika Ștefan, elevă în clasa a IX-a I la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti.




   

IN MEMORIAM ALEXANDRU BELLU

Sub egida Consiliului Judeţean Prahova, Muzeul „Conacul Bellu” din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, secţie a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează, în perioada 24-26 aprilie 2021, omagierea ilustrului om de cultură, baronul Alexandru Bellu (1850-1921), de la a cărei trecere în eternitate se împlinesc 100 de ani.


 Programul evenimentului:
Sâmbătă, 24 aprilie 2021, ora 11.00,
Muzeul „Conacul Bellu“ Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12:
„IN MEMORIAM ALEXANDRU BELLU“
- Participă: dr. Georgeta Filitti - istoric, membrii familiei Bellu şi ai Fundaţiei „Calea Victoriei“;
Organizator: Gabriela Nicolau
 
•Duminică, 25 aprilie 2021, ora 11.00,
Muzeul „Foişorul Bellu“ Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr. 12:
Vernisajul expoziţiei temporare:
„Fotografiile artistului în colecţie de cărţi poştale“
Organizator: Argentina Istrătescu
 
•Luni, 26 aprilie 2021, ora 12.00, Cimitirul Bellu, Bucureşti:
Comemorare: depuneri de flori, slujbă religioasă, alocuţiuni.
Organizator: Gabriela Nicolau

 

   

PROIECT EDUCAŢIONAL

Motto:
„Instrumente vechi de scris,
Folosite în stil unic și creativ
Pe o foaie de hârtie,
Fac opere de artă din cuvinte!”
♦  Monica Cîrstea
 
În cadrul proiectului educaţional „Caligrafia - arta scrisului”, vă prezentăm cartea poştală realizată de Elena-Gabriela Voica, elevă în clasa a IX-a I la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti.
 
 
 
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploieşti, str. Nicolae Simache nr. 1 - secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova - vă invită în perioada 12 aprilie – 14 mai 2021 să vizitaţi expoziţia temporară „Fumuri de altădată”. Vernisajul acesteia se va desfăşura online, luni, 12 aprilie 2021, ora 12.00, pe pagina de facebook Nicolae Simache (Muzeul Ceasului).
Expoziţia aduce în atenția publicului vizitator, o mică parte a colecţiei de pipe, portţigarete și brichete a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. Piesele, datate în secolele al XVIII-lea – al XIX-lea, sunt realizate din lemn de diferite esenţe, spumă de mare, ceramică, os, cu măiestrie îmbinate cu fildeş, chihlimbar și argint. În expoziţie se vor regăsi şi piese cu valoare memorială, ce au aparținut unor personalităţi precum poetul Vasile Alecsandri, pictorul Nicolae Grigorescu sau compozitorul și pianistul Theodor Rogalski.


   

PROIECT EDUCAŢIONAL

Motto:
„Hai să ne reîmprietenim cu toții
Folosind instrumentele de scris,
Cu scrierea caligrafică.”
 ♦ Monica Cîrstea

În cadrul proiectului educaţional „Caligrafia - arta scrisului”, vă prezentăm cartea poştală realizată de Teodora Cristiana Gheorghe, elevă în clasa a IX-a Ila Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti.




   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, vă invită, din 6 aprilie 2021, ora 12.00, să vizitaţi expoziţia temporară „Ploieşti – oraşul meu”. Expoziţia este organizată în colaborare cu profesorii îndrumători şi elevii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Ploieşti.



Tema expoziţiei a pornit de la proiectul educaţional „Ploieştiul de altădată”, proiect iniţiat ca o călătorie în timp prin intermediul cărţilor poştale ilustrate. Prin tema lansată în cadrul proiectului desfăşurat pe platformele de comunicare online, elevii au fost iniţiaţi în istoria locală.
Proiectul expoziţional vă provoacă să descoperiţi oraşul Ploieşti prin intermediul desenelor şi machetelor realizate de elevii claselor a V-a B, a V-a D, a VI-a A, a VI-a B, a VI-a C, a VII-a B, a VII-a C şi a VIII-a A, profesori coordonatori: Nicoleta Camelia Bucurică, Eugenia Dârmon şi Luminiţa Tonsciuc.
Prin acest proiect expoziţional încercăm să evidenţiem cum o activitate extraşcolară poate fi transformată într-o expoziţie reuşită, ce poate fi admirată de publicul larg.

Vă aşteptăm cu drag!
Muzeograf Monica Cîrstea
   

PROIECT EDUCAŢIONAL

Motto:
„Cuvântul scris cu mâna noastră,
Cu pixul sau stiloul,
Imprimă pe hârtie propria emoție.”
 ♦ Monica Cîrstea

În cadrul proiectului educaţional „Caligrafia - arta scrisului”, vă prezentăm cartea poştală realizată de Andreea Sanda, elevă în clasa a XII-a E la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti.
 
   

31 martie 2021 - NICHITA 88

 

Cu ocazia aniversării a 88 de ani de la nașterea poetului Nichita Stănescu, vă prezentăm un colaj cu fotografii din copilăria marelui poet:
Vizionare plăcută!
   

Pagina 29 din 122

Link-uri utile