Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Simpozionul Naţional TIMPUL ŞI OMUL

 

Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache” Ploiești, organizează în perioada 6-7 noiembrie 2014, a XVI-a ediție a Simpozionului Național ”TIMPUL ȘI OMUL” .
Perioada în care se desfășoară această manifestare este corelată cu data nașterii profesorului Nicolae Simache, fondatorul Muzeului Ceasului, de la a cărei naștere se vor aniversa anul acesta, în 5 noiembrie, 109 ani.
 
 
 
 
 
La această manifestare anuală, participă 50 de invitați din țară , specialiști din muzee, cadre didactice din învățământul universitar și preuniversitar, colecționari și pasionați de orologerie, restauratori în domeniu. 
Temele ce vor fi dezbătute în cadrul simpozionului, structurate pe două secțiuni, sunt:
• Timpul în concepte filozofice, științifice, artistice, religioase și literare
• Oameni care au marcat timpul-personalități
• Ceasuri care au aparținut unor personalități românești și străine
• Automate muzicale din patrimoniul muzeal național
• Evoluția și istoria orologeriei în plan național și universal
• Restaurarea ceasurilor și automatelor muzicale
Deschiderea lucrărilor acestei manifestări anuale va avea loc pe 6 noiembrie la orele 11°° în sala ”Arheologie prahoveană” a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova. În același cadru vor fi suținute lucrări în plen, al căror conținut se înscrie în evocarea personalității domnitorului Constantin Brâncoveanu, de la al cărui martiriu se împlinesc anul acesta 300 ani. A doua secțiune a simpozionului își va desfășura lucrările în sala ”Media” a M.J.I.A. Prahova.
În data de 7 noiembrie, participanții vor efectua o deplasare documentară la Castelul Zamora Bușteni, ctitorie a prințului Gh. Grigore Cantacuzino, personalitate a vieții politice românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, începutul secolului XX.

 

   

BIJUTERII MUZICALE

Continuând o frumoasă tradiție, Duminică, 2 Noiembrie a.c. ora 11.00 la  Muzeul memorial „Paul Constantinescu”, va avea loc  manifestarea Bijuterii Muzicale, primul recital vocal-instrumental din actuala stagiune muzicală 2014-2015 organizat împreună cu Fundația Culturală „Remember Enescu” din București.

 

Își dau concursul elevi și studenți de la Colegiul Național de Muzică „Dinu Lipatti” și Universitatea Națională de Muzică București.

În program lucrări de: Al.Stradella, J.Haydn, W.A.Mozart, Fr. Schubert, G.Puccini, G.Donizzeti, G.Verdi, P.I.Ceaikovski, E.Mezzetti, G.Stephănescu și M.Vescan.
   

TRADIȚII, TRADIȚII LA CONACUL BELLU

Muzeul "Conacul Bellu" din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, vă invită joi, 30 octombrie 2014,
ora 16.30, la șezătoarea "Tradiții, tradiții la Conacul Bellu", la care vor participa elevi de la Liceul "Brâncoveanu Vodă" Urlați și elevi de la Școala "Eden - Paradisul Copiilor" Băicoi.

 

Manifestarea cultural-educativă organizată la Muzeul “Conacul Bellu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, are ca scop promovarea și transmiterea de informații legate de valorile culturale, tradițiile și obiceiurile populare românești.

   

ZIUA ARMATEI ROMANE

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă așteaptă vineri, 24 octombrie 2014, ora 11.00, la sediul său din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 3, să participați la vernisajul expoziției temporare ”Arme din colecţia Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova”.

Această expoziție aduce în atenția publicului o scurtă istorie a evoluției armelor de foc, prin expunerea unei colecții care cuprinde piese deosebite, din diferite zone geografice și perioade istorice.
Sunt expuse și câteva arme deosebit de valoroase, parte dintre ele bogat ornamentate cu intarsii de argint, sidef și pietre semiprețioase.
Expoziția va putea fi vizitată zilnic între orele 9.00- 17.00, în zilele de luni muzeul fiind închis.
 
 
Muzeul „Conacul Bellu”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă așteaptă vineri, 24 octombrie 2014, ora 11.00, la sediul său din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 2, să participați la matineul muzeal „Marele Război de acum 100 de ani”, organizat cu prilejul aniversării Zilei Armatei Române. 
In contextul implinirii a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, invitatul special la eveniment, prof. Daniel Bucur, director al Scolii „Cănuță Ionescu” din Urlați, va prezenta publicului aspecte cu privire la război, dar și la Marea Unire.
   

24-26 octombrie 2014

Muzeul „Crama 1777”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, participă, în perioada 24-26 octombrie 2014, la cea de-a IV-a ediție a Salonului Național de Vinuri al României VINTEST București, desfășurat la Sala Palatului.

Evenimentul este dedicat industriei de vin din România și se va bucura de prezența a numeroși invitați internaționali.
Muzeul „Crama 1777” din Valea Călugărească, reconstituit după modelul celei mai vechi construcții țărănești din lemn, de pe teritoriul județului Prahova, prezintă, prin bogatul patrimoniu aflat în expoziția permanentă, tradiția cultivării și prelucrării viței de vie și a strugurelui. Important punct pe traseul vini-viticol, pe „Drumul Vinului” în județ și pe întreg teritoriul României, muzeul aduce în atenția publicului procesul de obținere a vinului de la plantarea și îngrijirea viței de vie până la modul de depozitare a licorii atât de apreciate, având în beciul clădirii o sală pentru degustări. La mansardă expoziția „Mlădițele vieții” evidențiază sacralitatea viei, a strugurelui și a vinului, reprezentată atât de des în iconografia românească, în decorul popular al costumelor tradiționale și al țesăturilor de interior.
   

Expoziție temporară

Începând de vineri, 3 octombrie 2014, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova găzduieşte în holul central al instituţiei expoziţia temporară C. T. Grigorescu - un revoluţionar piteştean, primar al Ploieştiului, organizată cu prilejul aniversării a 190 de ani de la naşterea acestuia.

 

Constantin Teodor Grigorescu s-a născut în Piteşti, la 3 octombrie 1824, şi nicidecum în Ploieşti, cum au afirmat, cu excepţia profesorului Nicolae Simache, toţi cei care au scris despre activitatea sa. Informaţiile despre tinereţea lui sunt lacunare. Părinţii săi i-ar fi lăsat moştenire câteva zeci de hectare de pădure în apropierea oraşului Piteşti, pe locul în care avea să fie înfiinţat mai târziu parcul Trivale. Participă la revoluţia paşoptistă din Ţara Românească, când avea să-i cunoască şi să li se alăture fraţilor Brătianu şi lui C. A Rosetti, fiind unul dintre adepţii politici ai celui din urmă, de a cărui prietenie şi consideraţie s-a bucurat până la sfârşitul vieţii acestuia. După 1848 se stabileşte definitiv la Ploieşti, unde va îndeplini, la început, funcţia de grefier al Tribunalului, ulterior devenind avocat. Adept şi susţinător al unirii Principatelor Române, reintră în lupta politică şi, în 1857, este trimis de alegătorii oraşului Ploieşti în Divanul Ad-Hoc al Munteniei, iar doi ani mai târziu şi în Adunarea Electivă, unde va susţine alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. În timpul domniei acestuia a sprijinit toate acţiunile grupării liberale, pentru ca din 1866 activitatea sa politică să se dezvolte, aşa cum am menţionat şi anterior, sub influenţa lui C. A. Rosetti. La alegerile din martie 1869, aflat în fruntea liberalilor ploieşteni, obţine câştigarea acestora în pofida ingerinţelor guvernului conservator. Un an mai târziu îl găsim printre cei care au luat parte la mişcarea antidinastică din 8 august. Avea să fie arestat, alături de ceilalţi conspiratori, şi, în urma procesului desfăşurat la Târgovişte, este achitat, ca toţi ceilalţi acuzaţi.

C. T. Grigorescu a făcut parte din legislaturile din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea în calitate de deputat liberal. A luat parte şi la conducerea oraşului Ploieşti, atât din funcţia de consilier comunal cât şi din cea de primar (1866-1869; 1877-1883). Din această ultimă demnitate va iniţia ridicarea Statuii Libertăţii (ca simbol al luptei liberalilor ploieşteni pentru câştigarea alegerilor din 1869) şi va demara lucrările pentru realizarea Bulevardului, principala arteră ce lega Gara de centrul oraşului.

Grigorescu s-a ocupat şi de gazetărie. În 1873 a fondat ziarul Democratul, care a apărut până în 1903.

Om modest, simplu, apreciat şi simpatizat de cetăţenii oraşului, moare sărac la 13 ianuarie 1903. A fost înmormântat pe cheltuiala Primăriei, iar pe epitaful mormântului său din cimitirul Viişoara, se putea citi: Lui C.T. Grigorescu, cel mai cinstit primar al oraşului Ploieşti.

Expoziţia reuneşte un număr de 17 piese muzeale - fotografii şi documente. Dintre acestea, menţionăm un carnet de însemnări al lui C. T. Grigorescu din perioada anilor 1860-1861, o scrisoare a sa către Ştefan Dimitrie Greceanu, din 1864, dar şi două cărţi de vizită ale lui C. A. Rosetti cu urări adresate lui C. T. Grigorescu.

Expoziţia poate fi vizitată până în data de 19 decembrie 2014, de marţi până duminică, în intervalul orar 09.00 - 17.00.

muzeograf Adrian STAN

   

OFERTA CULTURAL-EDUCATIVĂ PENTRU ANUL ȘCOLAR 2014-2015

http://histmuseumph.ro/images/files/oferta_cultural_educativa_anul_2014_2015.pdf

Documentul poate fi vizualizat și accesând OFERTA CULTURALĂ

   

ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI

   

ZIUA LIMBII ROMÂNE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ vă invită la următorul program dedicat Zilei Limbii Române, ediţia a II-a: 

 

   

SESIUNEA INTERNAŢIONALĂ DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE "ARHEOLOGIA MILENIULUI I p.Chr."

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează în zilele 28-30 august 2014 Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, ajunsă în acest an la cea de-a XIII-a ediţie. Manifestarea îşi propune să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice ale primului mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice. 

În cadrul ediţiei din acest an a sesiunii se va organiza un workshop cu tema: ”Arheologia zonelor de graniță. Discuții privind probleme precum etnicitate, interacțiuni și schimburi culturale”. Workshop-ul este organizat în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române și va aborda diferite aspecte ale cercetării moderne.

 

   

Pagina 63 din 78