Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

17-22 august 2014, Vălenii de Munte

UNIVERSITATEA POPULARĂ "NICOLAE IORGA"
CURSURILE DE VARĂ

DIN PROGRAM:

 

Duminică, 17 august 2014 
Ora 18.00
Muzeul „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte
Vernisarea expoziţiei Constantin Brâncoveanu”.
Prezintă: acad. Valeriu Matei
 
Prelegere: „Secolul XVII românesc şi epoca lui Constantin Brâncoveanu”.
Prezintă: acad. Valeriu Matei
Prelegere: „Arhitectura brâncovenească şi neobrâncovenească
 
Prezintă: arh. Călin Hoinărescu 

Miercuri, 20 august 2014
Ora 18.00
Inaugurarea statuii regelui Decebal din comuna Puchenii Mari,
care va marca şi puncta importanţa Statului Dacic în istoria românilor, ca reper al evoluţiei istorice a poporului român şi arealul teritorial ce a stat la baza idealului „România Mare”.
 
Joi, 21 august 2014
Ora 16.00
Vizită la Castrul roman de la Drajna de Sus, comuna Drajna, jud. Prahova.

  

   

Ofertă trasee muzeale

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează, începand din 18.08.2014, la solicitarea publicului, interesat de valorificarea culturală/istorică/muzeală a bogatului patrimoniu deţinut de judeţul Prahova, circuite muzeale la secţiile sale din judeţ pe traseele:
- Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” – comuna Bucov, Muzeul „Crama 1777” – comuna Valea Călugărească, Muzeul „Conacul Bellu” Urlaţi şi Muzeul „Foişorul Bellu” Urlaţi
- Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” – comuna Bucov, Complexul muzeal Vălenii de Munte – Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului, Muzeul de Artă Religioasă
- Muzeul „Casa Domnească” Brebu, Muzeul Memorial „Cezar Petrescu”- Buşteni. 
Durata unui circuit/traseu muzeal este între orele 8.00-18.00, în zilele de marţi – vineri, traseul şi ziua stabilindu-se la alegerea a minim 7/ maxim 16 solicitanţi, iar transportul este asigurat de instituţie; plecarea/revenirea de la/la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10. Intrarea în muzee este gratuită.
Preţul este de 25 lei/solicitant/traseu, iar înscrierile se fac la tel. 0244 514 437, 0244 522 656 sau 0785 074 158, în fiecare zi de luni a săptămânii pentru care se face înscrierea.

   

IN MEMORIAM SF. VOIEVOD MARTIR CONSTANTIN BRÂNCOVEANU

Comemorarea a 300 de ani de la trecerea în eternitate a Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu va fi marcată şi de către Muzeul Memorial "Paul Constantinescu" - Ploiesti, printr-o importantă manifestare omagială ce va avea loc sâmbătă, 16 august 2014, ora 11.00, zi în care Biserica Ortodoxă Română a înscris o asemenea activitate în Calendarul Ortodox Român.
Din program:
♦ alocuţiuni: preot paroh Ştefan Muşat - protopopul Municipiului Ploieşti, preot Ştefan Săvulescu - parohia "Maica Precista" , istoricul militar col.(r.) Constantin Chiper - preşedintele Filialei Prahova a Asociaţiei Naţionale "Cultul Eroilor" şi dr. Alexandru Bădulescu.
♦ moment poetic susţinut de prof. Nelu Stan
♦ primă audiţie a poemului dramatic "Constantin Brâncoveanu" - autor Iacob Mureşanu, pentru solişti, cornişti şi orchestră, versuri Vasile Alecsandri (înregistrare din fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române).

   

SALONUL DE UMOR "RIDENDO DICERE VERUM"

 Muzeul Memorial "Cezar Petrescu" Buşteni,
1-2 august 2014
 
   

ZIUA PORŢILOR DESCHISE - REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ TÂRGŞORU VECHI

Duminică 27 iulie 2014, începând cu ora 11.00, se va desfășura ZIUA PORȚILOR DESCHISE  la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi.
Această zi nu a fost aleasă întâmplător, 27 iulie fiind ziua de naștere a arheologului Gheorghe Diaconu (1921-2001), director adjunct al Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, cel care a condus peste 45 de ani acest important șantier arheologic.
 
Din program:
♦ Dezvelirea plăcii comemorative în memoria arheologului Dan Lichiardopol,
în această vara împlinindu-se cinci ani de la trecerea acestuia într-o lume mai bună. 
 Expoziția  Târgșoru Vechi – Novum Forum – 600 
♦ Ateliere interactive pentru copii
 
Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, județul Prahova pentru a afla mai multe informații cu privire la istoria și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.
   

Expoziţie temporară "GENIO GALLICO"

Miercuri, 23 iulie 2014, ora 13.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a României, va avea loc vernisajul expoziției temporare ” GENIO GALLICO” în prezența Excelenței Sale Francois Saint-Paul, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Franței în România.

 

Expoziția este dedicată orologeriei franceze și pot fi admirate piese încadrate cronologic în secolele XVIII-XIX. Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache” Ploieşti, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova este partener al acestei expoziții prin participare cu 19 piese de excepţie. Acestea sunt reprezentate de un cadran solar din secolul al XVII-lea, ceasuri de buzunar, creaţii ale unor orologieri celebri din secolul al XVIII-lea - Jean Antoine Lepine, Abraham Louis Breguet, fondatorul orologeriei moderne în plan mondial, şi pendule de şemineu, piese de mare valoare tehnică, dar mai ales artistică, adevărate capodopere ale domeniului, produse de firme renumite: Japy Frères, Vincenti &Co., Perth Baly. 

 

   

LANSARE DE CARTE

Marti, 22 iulie 2014, incepand cu ora 11.00, la sediul Parohiei Biserica "Sf. Nicolae" din municipiul Campina, va avea loc lansarea cartii "Cimitirul din epoca bronzului de la Campina ( jud. Prahova)"- autor Alin Frinculeasa.

   

Nicolae M. Nica, aflat la vârsta marilor înțelepți a plecat dintre noi…

Pe 8 iulie 2014, în jurul prânzului, Nicolae M. Nica, aflat la vârsta marilor înțelepți a plecat dintre noi…
Era născut la 7 februarie 1917 în Chilia din Făgeţelu Oltului.
 După 1965 s-a dedicat activităţii de cercetare şi colecţionare a unor vestigii istorice din satul natal, fiind cel care a înfiinţat la 1 iunie 1979 Muzeul Sătesc din Chilia, contribuind în mod direct la salvarea patrimoniului istoric şi etnografic din nordul judeţului Olt.
În perioada 1994-2003 şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Muzeului Judeţean Olt, îndeplinind funcţia de custode al filialei de la Chilia-Făgeţelu. A participat de-a lungul timpului la numeroase manifestări cultural-artistice judeţene, naţionale şi internaţionale - expoziţii personale, de grup, simpozioane, colocvii, târguri ale meşterilor populari - de fiecare dată reprezentând cu onoare judeţul Olt. Premiile obţinute, originalitatea şi valoarea creaţiei sale artistice au determinat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Tradiţionale „ASTRA” din Sibiu. Pasiunea pentru desluşirea tainelor meşteşugului lemnului l-au situat întotdeauna în atenţia mass-mediei, numeroase documentare de televiziune imortalizând pentru posteritate existenţa sa ca personalitate inconfundabilă a meleagurilor oltene.
A fost fondatorul Fundaţiei Culturale „Nicolae M. Nica”, prin intermediul căreia a fost preocupat de înfiinţarea unei biblioteci şcolare şi inițierea unor cursuri de arte şi meserii pentru tineri (sculptură în lemn, ţesut-cusut), în comuna Făgeţelu, judeţul Olt, făcându-ne părtaşi la unul dintre cele mai frumoase testamente artistice.
În anul 2006 a fost declarat „Cetățean de Onoare” al județului Olt.
 Dumnezeu să îl odihnească!
   

Anunţ

Conducerea și colectivul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova își exprimă regretul pentru dispariția prematură a domnului Radu Coroamă - fost director la Muzeul Naţional de Istorie a României și transmite condoleanțe familiei îndoliate și întregului colectiv al muzeului.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
   

Un nou program educativ estival

În corelare cu proiectul multianual "Interferenţe culturale", Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează programul educativ estival intitulat "Spune-mi cu ce te împodobeşti ca să-ţi spun cine eşti!" adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani.
Proiectul cuprinde şase activităţi distincte,
se desfăşoară în perioada 14 iulie - 1 august 2014,
în zilele de joi şi vineri, în intervalul orar 11.00 - 12.00
la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova,
din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10
sub îndrumarea muzeografului Ioana Constantin,
telefon: 0723 168 824.
Tarif de participare 5 lei/zi/copil.
   

Pagina 64 din 78