Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR şi ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR

 

Ca în fiecare an, secțiile muzeale subordonate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova participă la cele două evenimente culturale dedicate muzeelor: Noaptea Europeană a Muzeelor şi Ziua Internațională a Muzeelor.  Principalul eveniment organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în cadrul celei de a 10-a ediţii a Nopţii Europene a Muzeelor este vernisajul expoziţiei temporare "Interferenţe culturale româno-bulgare la Dunărea de Jos", care va avea loc sâmbătă, 17 mai 2014, ora 18.00, la sediul din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10.

 
La acest eveniment vor participă membri ai comunității bulgare din satul Băleni-Sârbi, jud. Dâmbovița și Ansamblul folcloric al Primăriei Băleni. Vizitatorii vor fi uimiți de bogăția de culoare și somtuozitate a costumelor tradiționale și a podoabelor ceremoniale bulgărești. Obiectele datează din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și provin de la bulgarii stabiliți acum aproape două secole în Câmpia Română.
   

Muzeul "Foişorul Bellu" Urlaţi

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează joi, 15 mai 2014, ora 11.00, la Foișorul Bellu din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, expoziția temporară ”Arme albe din colecția Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova”.
Expoziția este o scurtă prezentare a istoriei armei albe, a evoluției acesteia în diferite zone geografice. 

   

Joi, 15 mai 2014, ora 17.00 - Expoziţie temporară

"Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară"

 Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) vernisează expoziţia temporară "Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară", joi, 15 mai 2014, începând cu ora 17.00, la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.

 
Expoziţia este organizată în parteneriat cu:
Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Bucureşti,
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova,
Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi,
Muzeul Bucovinei, Suceava şi
Complexul Muzeal Naţional "Curtea Domnească" Târgovişte
 

 

Expoziția temporară “Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară” propune o incursiune în istoria vestimentară a spațiului românesc, în perioada cuprinsă între secolele XV – XX. În cadrul acesteia vor fi prezentate veșminte laice și ecleziastice, costume, uniforme, dar și accesorii purtate de anumite catogorii sociale – nobilime, cler, negustori, diplomați, militari, funcționari, oameni de cultură și știință, artiști de renume, dar și simple doamne cochete și “gentelmani” din vremuri trecute.

   

15 mai 2014 ora 13.00 - Lansare de carte: Carol al II-lea. Portretul unui rege

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
Editura Oscar Print
Hanul lui Manuc
vă invită la lansarea volumului
 
CAROL AL II-LEA. PORTRETUL UNUI REGE
 
 
Autor:
Narcis Dorin Ion
 
Prezintă:
Academician Dan Berindei
Academician Constantin Bălăceanu-Stolnici
Academician Răzvan Theodorescu

Prof. univ. dr. Ioan Scurtu
Prof. univ. dr. Ioan Opriş
 
Evenimentul va avea loc în ziua de joi, 15 mai 2014, orele 13.00
în salonul Voievodal din Hanul lui Manuc
Bucureşti, Str. Franceză nr. 62
   

14 Mai

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova participă, miercuri, 14 mai 2014, începând cu ora 11.00,  în calitate de partener la prima ediție a ZILEI DREPTULUI INTERNAȚIONAL UMANITAR, organizată de Asociația Română de Drept Umanitar- Filiala Prahova. În cadrul manifestărilor, în sala Unirii și Sala Coloanelor de la Palatul Culturii din Ploiești va avea loc vernisajul expoziției ”Luptăm contra războiului, pictând în pace” cu lucrări realizate de elevi de la Colegiul Național ”Jean Monnet”, Liceul de Artă ”Carmen Sylva” și Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, care vor fi premiate de către Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va fi lansată lucrarea ”Dicționar de drept internațional umanitar ” vol II și catalogul lucrărilor aflate în expoziție.

   

9 Mai

ORA 11.00
Participare la manifestările organizate de Primăria municipiului Ploieşti în colaborare cu Garnizoana Ploieşti la Monumentul Vânătorilor de la Gara de Sud
 
ORA 11.00
 La Muzeul ”Conacul Bellu” din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, se va desfășura programul cultural artistic Uniți în diversitate - Tradiții românești pe Valea Cricovului, organizat în colaborare cu Școala Gimnazială ”Cănuță Ionescu” Urlați, coordonator prof. Daniel Bucur.

ORA 14.30
Participare la manifestările organizate de Primăria oraşului Vălenii de Munte la Monumentul Eroilor.


 

 

 

   

Anunţ

Conducerea și colectivul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova își exprimă regretul pentru dispariția prematură a domnului Radu Ștefănescu - director al Muzeului Județean de Istorie Brașov și transmite condoleanțe familiei acestuia și întregului colectiv al muzeului pe care l-a coordonat.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
   

PRELEGERE

 

   

Urare

 

   

MATINEU MUZEAL

Luni, 14 aprilie 2014, ora 11.00,
Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" Ploieşti

Acţiune sponsorizată de S.C. TYMBARK MASPEX ROMÂNIA  

   

Pagina 73 din 85