Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Un important eveniment muzical Concursul Naţional de Interpretare si Creaţie Muzicală "PAUL CONSTANTINESCU",ediţia a XVIII a,-Ploieşti 2012

În zilele de 7-10 decembrie 2012, oraşul Ploieşti găzduieşte cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare și Creaţie Muzicală "Paul Constantinescu", prestigioasă manifestare muzicală organizată de către Muzeul Memorial "Paul Constantinescu" - Secţie a Muzeului Judeţean de Istorie si Arheologie Prahova, impreună cu Filarmonica "Paul Constantinescu" din localitate, cu sprijinul direct si generos al Ministerului Culturii si Patrimoniului Naţional, Consiliului Judeţean Prahova, Prefecturii Județului Prahova și Primăriei Municipiului Ploieşti.

Citeşte mai mult

   

Expoziția Mâini dibace de adolescent ( Măști populare și colaje)

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova găzduiește miercuri, 5 decembrie 2012, expoziția Mâini dibace de adolescent ( Măști populare și colaje). Expoziția face parte din proiectul Univers de adolescent - tradiție și modernitate, al cărui obiectiv este cumoașterea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor românești prin respectarea, practicarea și transmiterea lor generației actuale și viitoare. Vernisajul va avea loc în foaierul muzeului din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10, începând cu ora 10.00, iar intrarea este liberă.

Program:
9.30-10.00 - Primirea invitaților
10.00 - Vernisajul expoziției de măști populare și colaje confecționate manual de elevi din clase de gimnaziu și liceu
10.30-11.30 – Spectacol de colinde și dansuri populare, oferit de Palatul Copiilor Ploiești
11.40-12.30 – Festivitatea de premiere

Irina Voinescu - referent Relații publice

   

Lansare carte cu tema Unirii Bucovinei cu România

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, sub egida Consiliului Județean Prahova, are plăcerea de a vă invita la lansarea a trei lucrări, care au ca numitor comun tema Unirii Bucovinei cu România.
În urmă cu 94 de ani, la 18/28 noiembrie 1918, s-a desfăşurat Congresul general al Bucovinei, la Cernăuţi, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan. Mii de locuitori din toate colţurile provinciei au venit la Chişinău să participe la marele eveniment. Au participat reprezentanţi ai naţionalităţilor conlocuitoare (români, polonezi, ruteni, germani). În fruntea adunării s-au aflat fruntași ai luptei naționale. La propunerea lui Flondor, congresul a votat cu majoritate zdrobitoare de voturi „Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”.

Citeşte mai mult

   

Expozitia "PERSONAJE, COSTUME, POVEȘTI"

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova invită publicul într-o lume de poveste cu personaje create de artistul plastic ANA PONTA.
Joi, 22 noiembrie 2012, ora 12.00, în sala Auditorium din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, va avea loc vernisajul expoziției temporare de artă textilă ”PERSONAJE, COSTUME, POVEȘTI”. Artistul Ana Ponta, prin măiestrie și refinament reușește să dea forme spectaculoase bucătilor de material textil, creând astfel personaje expresive, care își spun fiecare povestea.

Citeşte mai mult

   

„Timpul şi Omul”, ediţia a XIV-a

1-2 noiembrie 2012 Muzeul Ceasului „Nicoale Simache” din Ploieşti are deosebita onoare de a vă invita să participaţi joi, 1 noiembrie 2012, la deschiderea simpozionului naţional „Timpul şi Omul”, ajuns în acest an la cea de-a XIV-a ediţie.
Sesiunea naţională va debuta la ora 11.00 în sala Auditorium a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, când acad. Mircea Petrescu va susţine o prelegere, tema rămânând la alegerea domniei sale.

Absolvent al Liceului „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, în anul 1952, acad. Mircea Petrescu a urmat Facultatea de electronică şi telecomunicaţii, pentru ca mai apoi să aprofundeze studii la Institutul de Fizică Atomică al Academiei Române. Cu peste 150 de lucrări stiinţifice de specialitate publicate, conducător de doctorate în domeniul ştiinţei calculatoarelor, acad. Mircea Petrescu este un reper în istoria ingineriei calculatoarelor.

Citeşte mai mult

   

EXPOZIȚIA BASARABIA 1812-1947. OAMENI, LOCURI, FRONTIERE

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” Chișinău, sub egida Consiliului Județean Prahova, organizează în perioada 20 septembrie – 18 decembrie 2012, expoziția temporară BASARABIA 1812-1947. OAMENI, LOCURI, FRONTIERE.

Expoziția este organizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Arhivelor Naționale ale României, Bibliotecii Naționale a României și face parte din seria de evenimente dedicate comemorării a 200 de ani de la ocuparea de către Imperiul Țarist Rus a teritoriului dintre Prut și Nistru, cunoscut sub numele de Basarabia. În expoziție se află piese ce aprțin Muzeului Național de Istorie a României București și colecționarilor: Valentin Mandache, Diana Mandache, Mădălin Ghigeanu, Laurențiu Todoroiu și Cristian Scăiceanu. Aceste piese oferă o privire de ansamblu asupra perioadei cuprinse între anii 1812 – 1947, în care se desfășoară evenimente extrem de importante și dramatice pentru istoria românilor din Basarabia.

Citeşte mai mult

   

Zilelor Europene ale Patrimoniului

Și anul acesta, secțiile muzeale subordonate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează activități cultural–educative prilejuite de sărbătorirea Zilelor Europene ale Patrimoniului. La fiecare dintre manifestările desfășurate cu acest prilej intrarea va fi liberă.

   

Expoziția temporară ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova are plăcerea de a anunța prelungirea perioadei în care poate fi vizitată expoziția ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”.

Această decizie a fost luată datorită interesului deosebit arătat de publicul vizitator.Tezaurul de la Pietroasa și diadema de la Gherăseni, vor mai putea fi văzute la muzeul din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, până duminică, 9 septembrie 2012, inclusiv. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10.00-16.00.

   

Expoziția temporară ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”

Muzeul Judetean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează joi, 23 august 2012, ora 17.00, expoziția temporară ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”. Expoziția este organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean Buzău și va putea fi vizitată în perioada 23 august - 2 septembrie 2012, între orele 10.00-16.00.

   

Sesiunea de Comunicări Științifice ”Arheologia mileniului I p. Chr.”

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează în perioada 23-25 august 2012 Sesiunea de Comunicări Științifice ”Arheologia mileniului I p. Chr.”, ajunsă în acest an la cea de-a XI-a ediție. Manifestarea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice ale primului mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice. Pe parcursul celor zece ediţii desfăşurate până în prezent, manifestarea pe care o organizăm a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice din domeniul arheologiei; fiind singura sesiune desfăşurată în România care abordează o astfel de problematică.

Dat fiind acest lucru, unul din scopurile sale este acela de a sprijini schimbul de informaţii ştiinţifice, stabilirea de colaborǎri pe tematica amintitǎ, introducerea în circuitul ştiinţific a ultimelor descoperiri. La această manifestare, devenitǎ deja de tradiţie, au participat de-a lungul timpului cercetători români şi străini de la prestigioase instituţii universitare şi de cercetare din Germania, Cehia, Polonia, Ucraina, Rusia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova.
În anul 2010 această manifestare ştiinţifică a primit şi o materializare editorială prin publicarea volumului Arheologia mileniului I p. Chr. Cercetări actuale privind istoria şi arheologia migraţiilor. Acestui prim volum i s-a alăturat în anul 2011 al doilea volum al seriei Arheologia mileniului I p. Chr. Interferenţe culturale la Dunărea de Jos. Prin publicarea cestor douǎ volume s-a creat, practic, o serie care va continua şi în viitor.

În anul 2012 se comemorează 10 ani de la dispariţia arheologului Maria Comşa, de numele căreia se leagă importante cercetări privind mileniul I p. Chr., dintre care le amintim pe cele de la Bucov şi Slon, judeţul Prahova. De aceea, ediţia din acest an a Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, se va desfăşura sub semnul acestei comemorări. La manifestarea din acest an, şi-au anunţat participarea, un numǎr de aproximativ 60 specialişti români şi strǎini, iar deschiderea va avea loc joi, 23 august 2012, la ora 1000, la sediul muzeului din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10.

   

Pagina 79 din 85