Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

CARAGIALE, CONTEMPORANUL NOSTRU

Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov nr. 1, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează, în perioada 27-28 ianuarie 2018, Concursul interjudeţean de interpretare artistică a personajelor caragialiene „Caragiale, contemporanul nostru”.

Concursul, devenit o tradiţie a instituţiei de cultură, ajuns la cea de-a XXI-a ediţie, reuneşte peste 50 de trupe de actori – elevi ai şcolilor din judeţul Prahova şi din ţară – Argeş, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman. Şi anul acesta, la împlinirea a 166 de ani de la naşterea dramaturgului, micii artişti, prin talentul lor, vor aduce în prim-plan lumea plină de culoare a personajelor lui Caragiale.
Evenimentul va fi filmat şi va putea fi urmărit în timp real pe ecranul amplasat în incinta muzeului. De asemenea, cu o întârziere de câteva ore, acesta va putea fi accesat pe site-ul histmuseumph.ro, pe paginile de facebook ale Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeului „Ion Luca Caragiale”, cât şi pe youtube.

   

24 IANUARIE - UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită miercuri, 24 ianuarie 2018, ora 1300 la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10 să participaţi la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, desfăşurate sub egida Programului Naţional România 100 de ani”.

·  Vernisajul expoziţiei temporare:
Arhitecţi ai unităţii naţionale ilustraţi de un contemporan – Mişu Popp”
Mihail (Mișu) Popp (1827-1892), remarcabil portretist ardelean, prieten cu Constantin Lecca şi Carol Popp de Szathmary, a beneficiat de o educaţie artistică occidentală şi a creat pentru posteritate documente plastice preţioase pentru epoca în care a trăit.
Bine concepute și executate, lucrările lui Mișu Popp rămân, peste timp, o dovadă a talentului, sârguinței şi profundului ataşament faţă de idealul de unitate a poporului român și valorilor naționale.
Lucrările etalate, portrete ale unor personalităţi istorice şi culturale ale epocii, Mihail Kogălniceanu, Ion C. Brătianu, Vasile Alecsandri, Constantin A. Rosetti, fac parte din patrimoniul muzeal al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.
·  Spectacol militar susţinut de Asociaţia „6 Dorobanţi”
Echipaţi în uniforme din epoca domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi” vor efectua prezentări de arme şi uniforme, precum și demonstrații cu respectarea întocmai a regulamentelor militare de epocă.

   

UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE

Cu prilejul aniversării a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale, din Ploiești și județ, organizează următoarele activităţi cultural-educative:

 

22 ianuarie 2018
 ·  Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte,
Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, tel: 0244 280 861
ora 11.00 - Matineu muzeal: „24 ianuarie în versuri şi imagini”
- participă elevi ai Colegiului Naţional „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte
 
·  Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg,
Comuna Filipeştii de Târg, nr. 868, jud. Prahova, tel: 0244 389 480
ora 11.30 - Matineu muzeal: „Premisele Unirii Principatelor Române”
- invitaţi: col.(r.) Constantin Chiper, col.(r.) Marin Rotaru -
Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Prahova
Nicolae Vicol – Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare
În Rezervă şi Retragere „Alexandru Ioan Cuza” – Filiala Prahova
- spectacol susţinut de: Ansamblul Folcloric Garofiţa,
Grupul Folcloric „Tradiţional” şi Grupul Vocal „Anotimpul fanteziei”
Ale Şcolii Gimnaziale Filipeştii de Târg
 
23 ianuarie 2018
·  Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” Ploieşti,
Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, tel: 0244 522 914
ora 10.30 - Matineu muzeal: „24 ianuarie – ziua de aur a veacului”
- alocuţiuni: - col. (r.) Constantin Chiper, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor
„Regina Maria” – Filiala Prahova
- lt. col. (r.) Alexandru Bădulescu
- recital vocal-instrumental susţinut de elevi ai Colegiului „Carmen Sylva” Ploieşti
- audiţie muzicală: cântece de luptă şi de vitejie din Fonoteca de aur a Radio-Televiziunii Române
 
·  Muzeul „Casa Domnească”,
Comuna Brebu, jud. Prahova, tel: 0244 357 731
ora 11.00 - Evocare: „Personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi
 reformele României moderne din a doua jumătate a secolului al XIX-lea”
- participă elevi ai Şcolii Gimnaziale „Matei Basarab” Brebu
 
·  Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere”,
Parcul „Constantin Stere” Bucov, jud. Prahova, tel: 0244 344 040
ora 11.00 - Matineu muzeal: „Unirea Principatelor - Calea spre Marea Unire”
- participă elevi ai Şcolii Gimnaziale „Constantin Stere” Bucov – structura Chiţorani
·  Muzeul Memorial „Cezar Petrescu”,
Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, jud. Prahova, tel: 0244 321 080
ora 11.00 - Şezătoare literară: „24 ianuarie 1859 – Mica Unire”
- participă elevi ai Şcolii Gimnaziale „Cezar Petrescu” Buşteni
 
·  Muzeul „Ion Luca Caragiale”,
Ploieşti, str. Kutuzov, nr. 1, tel: 0244 525 394
ora 15.00 - Matineu muzeal: „File de istorie. 159 de ani de la Unirea Principatelor”
- spectacol susţinut de Ansamblul „Floricica”, de la Zonta Club Ploiesti,
coordonat de înv. Marcela Enache
- participă elevi ai Şcolii Primare Pantazi, Comuna Valea Călugărească,
coordonaţi de prof. Ion Samoilă
 
24 ianuarie 2018
 ·  Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova,
Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, tel. 0244 514 437
ora 13.00 - Expoziţia temporară: „Arhitecţi ai unităţii naţionale
ilustraţi de un contemporan - Mişu Popp”
Spectacol militar susţinut de Asociaţia „6 Dorobanţi”
   

EXPOZIŢIA LUNII IANUARIE

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită miercuri, 17 ianuarie 2018, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, să participați la vernisajul expoziției „In memoriam dr. Constantin I. Istrati”, eveniment cuprins în proiectul muzeal EXPOZIŢIA LUNII.

Expoziţia, prilejuită de comemorarea a 100 de ani de la dispariția marelui savant român, reunește o serie de publicații, documente și fotografii originale.
Născut la 5 septembrie 1850, în Roman, Constantin Istrati a urmat, în paralel, cursurile facultăţilor de Medicină şi de Ştiinţe, secţia Chimie, a Universităţii din Bucureşti. În 1875, împreună cu alţi colegi, face demersuri pentru înfiinţarea Societăţii Studenţilor în Medicină, prima societate studenţească din România, al cărei preşedinte a şi devenit (februarie 1876). În 1877 îşi susţinea teza de doctorat în medicină şi chirurgie, an în care ia parte şi la Războiul de Independenţă ca medic de regiment clasa II (echivalentul gradului de căpitan). Pentru devotamentul dovedit pe câmpul de luptă a fost decorat cu numeroase distincţii româneşti şi străine.
Constantin Istrati a fost membru al Academiei Române, deținânând funcția de preşedinte al acestui for ştiinţific superior în perioada 1913-1916.

   

CONFERINŢĂ

Sub egida Zilei Naţionale a Culturii, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează, în colaborare cu Direcţia pentru Cultură Prahova, marţi, 16 ianuarie 2018, ora 15.00, în sala Auditorium, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, conferinţa „Reginele României – Istorie şi cultură”, susţinută de cunoscutul istoric prof.univ.dr. Georgeta Filitti.

Fiecare dintre reginele României, prin misiunile pe care şi le-au asumat, atât culturale, cât şi diplomatice, au spus o poveste care a ajuns în inimile oamenilor.
Regina Elisabeta, alături de soţul său, Regele Carol I al României, lângă maşina de scris, în cercuri literare, la căpătâiul bonavilor, alături de nevăzători – iată cinci dintre cele mai cunoscute ipostaze în care s-a afirmat în istoria şi cultura românilor. A publicat poezii, basme, amintiri, piese de teatru, în limbile franceză şi germană, sub pseudonimul Carmen Sylva.
Regina Maria alături de Regele Ferdinand I al României, a reprezentat o prezenţă remarcabilă la Curtea Regală: în timpul războiului merge în tranşee, în spitale printre răniţi; se implică în activitatea diplomatică pentru a consfinţi internaţional Marea Unire. Înzestrată cu un simţ estetic deosebit şi-a pus amprenta în amenajarea Palatului Cotroceni, Castelelor Pelişor, Bran, Balcic. A publicat, în engleză şi franceză, articole, schiţe, povestiri şi memorialistică pentru a face cunoscută cultura şi spiritualitatea românească.
Birou istorie,
Amalia Nicoară

   

ZIUA CULTURII NAŢIONALE

Cu prilejul celei de-a VIII-a ediții a Zilei Culturii Naționale, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale, din Ploiești și județ, omagiază personalități ale culturii prahovene și naționale prin depuneri de flori la statuile acestora și organizarea următoarelor activități:

În Ploiești:
 
14 ianuarie 2018, ora 1300
 
Muzeul „Ion Luca Caragiale”, Ploiești, str. Kutuzov, nr.1, tel. 0244 525 394
Matineu muzeal: „Caragiale poetul”,
- în colaborare cu Școala Gimnazială „Andrei Rădulescu” Chiojdeanca
 
15 ianuarie 2018
 
Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”,
Ploieşti, str. Nicolae Simache, nr.1, tel. 0244 542 861
ora 1030- Depuneri de ori la statuia din incinta muzeului
Comuna Cosminele
ora 1200- Evocare:
„Nicolae Simache - exemplu de dăruire și abnegație în domeniul culturii
- invitat prof. Octavian Onea
- în colaborare cu Școala Gimnazială Cosminele.
 
Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”,
Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu, nr.15, tel. 0244 522 914
ora 1100- Matineu muzeal: „Lieduri pe versuri de Mihai Eminescu”,
- în colaborare cu Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploiești.
 
Muzeul „Casă de Târgoveț din sec. XVIII-XIX”,
Ploieşti, str. Democrației, nr.2, tel. 0244 529 439
ora 1100- Colocviu: „Eminescu economistul”,
- în colaborare cu Colegiul Tehnic „Toma N. Socolescu” Ploiești.
 
Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”,
Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr.1, tel. 0344 100 768
ora 1400- Matineu muzeal: „Dialog cu Odă în metru antic”,
- în colaborare cu Școala Gimnazială „Sfânta Vineri” Ploiești, prof. dr. Monica Ionescu.
 
16 ianuarie 2018, ora 1500
 
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova,
Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, tel. 0244 522 656
Conferinţa: „Reginele României - Istorie și cultură”,
- Invitat: istoric prof.univ.dr. Georgeta Filitti,
- în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Prahova.
 
În județ:
 
13 ianuarie 2018, ora 1030
 
Muzeul „Conacul Bellu” Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
Matineu muzeal „Eminescu - poet național și universal”,
- în colaborare cu Cenaclul „Pe urmele lui Orfeu”
al Liceului Teoretic „Brâncoveanu Vodă” Urlați, coordonator prof. Iuliana Stan.
 
15 ianuarie 2018
 
Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere”, Bucov,
Parcul Constantin Stere Bucov, tel. 0244 344 040
ora 1100- Matineu muzeal: „Deșteptarea României”
- în colaborare cu Școala Gimnazială „Constantin Stere” Bucov.
 
Muzeul „Casa Domnească”, Brebu, tel. 0244 357 731
ora 1100- Matineu muzeal:
„Elina Doamna (1598-1653) - patroana literară a Țării Românești”,
- în colaborare cu Școala Gimnazială „Matei Basarab” Brebu.
 
Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte,
str. George Enescu, nr.1-3, tel. 0244 280 861
ora 1100- Masă rotundă: „Maxime și cugetări cu Nicolae Iorga”,
- în colaborare cu Colegiul Național „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte
și Liceul Tehnologic Agromontan „Romeo Constantinescu” Vălenii de Munte.
 
Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, Filipeștii de Târg, nr.868, tel. 0244 389 480
ora 1100- Evocare:
„Constantin Brâncoveanu, creatorul primului stil arhitectural autentic românesc”,
- în colaborare cu Școala Gimnazială Filipeștii de Târg.
 
Muzeul „Crama 1777”, Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr.139A, tel. 0244 235 470
ora 1200- Colocviu: „Scrisul eminescian - reper al conștiinței naționale românești”,
- în colaborare cu Școala Gimnazială „Ion Ionescu” Valea Călugărească - structura Nicovani.
 
17 ianuarie 2018, ora 1100
 
Muzeul Memorial „Cezar Petrescu”, Bușteni,
str. Tudor Vladimirescu, nr.2, tel. 0244 321 080
Matineu muzeal: „Eminescu în opera lui Cezar Petrescu”,
- desfășurat la Liceul Teoretic Azuga, str. Independenţei, nr. 55.
 
Şef Birou Comunicare-Marketing
Violeta Streche


   

PROGRAM DE VIZITARE

   

URARE

   

MEDALION COMEMORATIV

Miercuri, 20 decembrie 2017, ora 11.00 la Muzeul memorial „Paul Constantinescu” - secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova va avea loc manifestarea - IN MEMORIAM – PAUL CONSTANTINESCU (30.06.1909-20.12.1963).

După slujba de pomenire oficiată de preoții Ștefan Mușat și Gheorghe Diță, despre viața și opera ilustrului compozitor, profesor, dirijor și muzicolog Paul Constantinescu vor rosti alocuțiuni: prof. dr. Al.I.Bădulescu și prof.univ.dr.Sanda Hîrlav Maistorovici. Vor fi depuse flori la bustul muzicianului – opera sculptorului Dumitru George .
Manifestarea se va încheia cu audierea unor fragmente din Oratoriul Bizantin de Crăciun „Nașterea Domnului”– de la a cărui primă audiție absolută se împlinesc 70 de ani, joi 21 decembrie a.c.
 
Conservator,
 
Mihaela Ștefănescu

   

LANSARE DE CARTE

Vineri, 15 decembrie 2017, ora 11.30, la Muzeul „Conacul Bellu” din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus nr. 12, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, va avea loc, în prezenţa autoarei – doamna Manuela Spătaru-Bellu – lansarea volumului de poezii şi proză „Şoapte... în miez de noapte”, apărut la editura Anamarol - Bucureşti.

Născută în 27 august 1951 la Bucureşti, doamna Manuela Spătaru-Bellu este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti şi a Universităţii Dijon – Franţa.
Redactor şi secretar general de redacţie la Curierul Naţional, Revista Magazin şi Cargo Magazin, a debutat în literatură în anul 2016 cu romanul „Frunze cârpite”, apărută la editura Semne din Bucureşti.

   

Pagina 80 din 122

Link-uri utile