Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Acum 100 de ani

 
4 ianuarie 1921 - Depunerea drapelului român la Palatul Invalizilor din Paris
"Ceremonie la Invalizi. Se dă un drapel pentru sala Aliaților. Vorbește ministrul Ghica, frumos, măsurat, dar rece. Îi răspunde aprins generalul Maleterre, dându-mi sarcina de a apăra, împreună cu Polonia, Europa de bolșevici. Mult public românesc, dezordonat ca de obicei."
5 ianuarie 1921 - "Încep conferinţele mele la Collège de France".
Nicolae Iorga - Memorii, vol. 3
Muzeograf Mihaela Voicea
   

Anunţ

Colectivul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova anunță cu regret dispariția prematură a colegului Doru Mareș - muzeograf.


 
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

   

Anunţ

Colectivul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova anunţă, cu profund regret, că în dimineața zilei de 2 ianuarie 2021, dl. prof. dr. Alexandru I. Bădulescu a încetat din viață.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
 
   

PROIECT EDUCAȚIONAL

,,Un An Nou cu sănătate,

Cu iubire de aproape,

Cu pace și armonie,

Familia să vă fie prioritate,

Prietenii mereu aproape,

Oază de liniște casa să vă fie,

Belșug și prosperitate în toate,

Bucurii nenumărate!

La mulți ani binecuvântați!’’ - muzeograf Monica Cîrstea

                                              prof. dr. Elena Butunoi

Vă prezentăm cărțile poştale realizate de Voiculescu Maria Delia, clasa a IX-a B, elevă la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” Ploiești, și prof. Anca Popa, de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” Ploiești, în cadrul proiectului educaţional „Caligrafia - arta scrisului”.

 

   

Expoziția „Poveste de iarnă”

Expoziția „Poveste de iarnă”, de la Muzeul „Conacul Bellu” Urlați, a fost realizată de către copiii de la Clubul de Pictură și Desen pentru Copii „MICUL PICASSO” din Ploiești pe sticlă, pe pânză sau pe membrana din piele a tamburinelor cu zurgălăi cu ocazia Sfintelor Sărbători!

Lucrările aparțin copiilor din Ploiești și împrejurimi, copii care frecventează cursurile și au vârste cuprinse între 5 și 14 ani!

Sărbători binecuvântate!

   

PROIECT EDUCAȚIONAL

„Sărbători binecuvântate”

 Vă prezentăm cărțile poştale realizate de Mihăilescu Andreea Mădălina, clasa a XI-a D, și Ichim Maria, clasa a X-a E, eleve la Colegiul Naţional "Ion Luca Caragiale" Ploieşti, în cadrul proiectului educaţional "Caligrafia - arta scrisului".

 

   

Despre timpul sărbătorilor...

De pe prispa cu colinde a Muzeului ,,Crama 1777 " din Valea Călugărească

https://www.youtube.com/watch?v=fBP8XNIM3cM

Muzeograf Emilia SAVELOVICI

   

Sărbători fericite!

   

PROGRAM DE VIZITARE

În perioada 25 decembrie 2020 - 2 ianuarie 2021, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale vor avea următorul PROGRAM DE VIZITARE:



25, 26 DECEMBRIE 2020, ÎNCHIS
27 DECEMBRIE 2020, DESCHIS 9.00- 17.00
28 DECEMBRIE 2020, ÎNCHIS
29, 30, 31 DECEMBRIE 2020, DESCHIS 9.00- 17.00
1, 2 IANUARIE 2021, ÎNCHIS
   

Revoluția din decembrie 1989

Pentru Europa de Est anul 1989 a fost momentul culminant a unor serii de evenimente ce au debutat în anul 1985, odată cu venirea la conducerea Uniunii Sovietice a lui Mihail Gorbaciov și instituirea de către acesta a unui program de reformare politică și economică a comunismului din URSS, program intitulat perestroika. Acest program de reforme nu va salva sistemul comunist de implozia iminentă, fapt dovedit de evenimentele desfășurate pe parcursul anului 1989. Regimurile comuniste est europene aveau să se prăbușească rând pe rând, incepând cu Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria. Distrugerea Zidului Berlinului în noiembrie 1989 a fost semnalul transmis întregii lumi că regimurile comuniste est europene trebuiesc înlocuite. Sistemul comunist s-a dovedit a fi incapabil de a asigura prosperitate economică în țările în care a fost instaurat, fapt ce a determinat populațiile acestor țări să se revolte.



În România scânteia care a dus la răsturnarea regimului Ceaușescu este declanșată de evacuarea forțată a pastorului luteran Laszlo Tokes, pastor care critica regimul în predicile sale. În cursul zilei de 16 decembrie mai multe sute de oameni se strâng în fața casei pastorului, protestând împotriva evacuării forțate a acestuia, protestul transformându-se într-o manifestație antiguvernamentală. În același timp au loc ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine. Pe data de 17 decembrie situația se agravează, autoritățile declarând stare de necesitate, iar sediul Comitetului Județean de partid este ocupat de manifestanți. La București se convoacă o ședință specială a Comitetului Executiv al PCR, ședință în care atât Elena cât și Nicolaie Ceaușescu solicită intervenția armatei si utilizarea armamentului de război. La Timișoara, în seara de 17 decembrie, Armata, Securitatea și Miliția deschid focul asupra manifestanților, rezultând un număr de 60 de morți și 300 de răniți. A doua zi, pe 18 decembrie, în oraș sunt aduse trupe din alte localități ale României în contextul în care muncitorii de pe platformele industriale intră în grevă generală. Pe data de 19 decembrie manifestanții ocupă câteva puncte simbolice ale orașului, generalul Ștefan Gușă cerând ca o parte a forțelor militare să fie retrase în cazărmi și interzice folosirea armamentului de război. În ziua de 20 decembrie are loc o mare manifestație a muncitorilor din Timișoara, iar forțele de ordine permit trecerea coloanelor de manifestanți. În balconul Operei se constituie Frontul Democratic Român un comitet care proclamă Timișoara ca fiind primul oraș liber de comunism din România.
Întors dintr-o vizită din Iran, Nicolaie Ceaușescu într-o alocuțiune televizată îi numește huligani pe manifestanții din Timișoara și convoacă pentru data de 21 decembrie un miting. Mitingul se transformă într-o manifestație anticomunistă, intervenția Armatei și Miliției producând morți și răniți, mulți dintre manifestanți fiind arestați.
În dimineața zilei de 22 decembrie coloane de zeci de mii de manifestanți se îndreaptă spre sediul Comitetului Central, iar Nicolaie Ceaușescu impune starea de necesitate pe întreg teritorul României. Observînd că situația a scăpat de sub control generalul Victor Stănculescu le cere soților Ceaușescu să părăsescă Comitetul Central cu un elicopter. În după-amiaza aceleiași zile pe postul național de televiziune se anunță fuga soților Ceaușescu și căderea regimului comunist. Puterea este preluată de un organism nou intitulat Frontul Salvării Naționale, organism condus de Ion Iliescu.



Comunicatul Frontului Salvării Naționale anunță instituirea primelor măsuri pentru reorganizarea vieții politice si sociale prin implementarea pluralismului politic și a economiei de piață.
Soții Ceaușescu au fost capturați la Târgoviște în seara aceleiași zile și după un proces sumar, în care au fost acuzați de genocid și subminarea economiei naționale, au fost executați.
Datorită vărsării de sânge România este singura țară în care regimul comunist a fost înlăturat prin violență. Numărul celor decedați in cursul evenimentelor din decembrie 1989 se ridică la 1104, iar cel al răniților la 3321; un număr de 15 orașe fiind declarate orașe martir.
Muzeograf Claudiu ROBE
   

Pagina 35 din 122

Link-uri utile