Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Carol Pop de Szathmari – pictor și fotograf

În perioada iunie-decembrie 2012, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10, poate fi admirată o expoziție de pictură și fotografie organizată cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Carol Pop de Szathmari.
Pictor și fotograf oficial al domnitorului Alexandru Ioan Cuza și al lui Carol I, un apropiat al altor domnitori pentru care a realizat numeroase portrete oficiale G. Bibescu, B. Știrbei, Szathmari rămâne martorul artistic al evoluției societății românești din secolul al XIX-lea și al evenimentelor marcante ale epocii în care a trăit și creat. Plecat pe front, în timpul Războiului din Crimeea și al Războiului de Independență – la 65 de ani – în calitate de atașat al secției fotografice din cadrul serviciului sanitar, a realizat pentru ambele evenimente, fotografii artistice remarcabile, grupate în albumele Războiul ruso-turc (1853-1854), Suvenir din Resbebul 1877 -1878 sau apărute în publicațiile vremii din țară și stăinătate.

Citeşte mai mult

   

76 DE ANI DE LA TRECEREA ÎN ETERNITATE A MARELUI PATRIOT CONSTANTIN STERE

Sub egida Consiliului Județean Prahova, Muzeul memorial ”Constantin și Ion Strere” Bucov și Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Fundația ”Constantin Stere”, invită publicul la manifestările culturale organizate joi, 28 iunie 2012, începând cu ora 11.00, cu prilejul comemorării a 76 de ani de la trecerea în eternitate a marelui cărturar și patriot român Constantin Stere.

Citeşte mai mult

   

Constantin Stere şi curentul germanofil în timpul Primului Război Mondial

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova invită publicul marţi, 26 iunie 2012, ora 17.00 să audieze prelegerea „Constantin Stere şi curentul germanofil în timpul Primului Război Mondial”, susţinută de renumitul istoric prof. dr. Lucian Boia.

Eruditul istoric va aduce în atenţia publicului faptele istorice prin prisma celui care a adordat de-a lungul timpului teme atât de diverse. Spirit enciclopedic Lucian Boia atrage atenţia prin modul lejer, degajat cu care priveşte momentele istorice comentând fără patimă, lăsând doar faptele să vorbească. Îşi poartă auditoriul sau cititorul deopotrivă în momentul istoric cu acurateţe de chirurg fără a uita contextul în care s-a produs acesta.

Citeşte mai mult

   

SESIUNEA NAŢIONALĂ DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE "ROLUL MUZEELOR MEMORIALE ÎN MUZEOGRAFIA ROMÂNEASCĂ" A AJUNS ANUL ACESTA LA CEA DE-A VII-A EDIŢIE

Anul acesta se împlinesc 141 ani de la naşterea lui Nicolae Iorga, cu acest prilej, la Complexul muzeal "Nicolae Iorga"din Vălenii de Munte se va desfăşura a VII-a ediţie a Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice "Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească", organizată sub egida Consiliului Judeţean Prahova, de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Primăria Vălenii de Munte şi Clubul istoricilor "Nicolae Iorga". Deschiderea sesiunii va avea loc marţi, 5 iunie 2012, la ora 10.00 când primarul oraşului, d-l Mircea Niţu va adresa cuvântul de salut, programul va continua cu prezentarea în plen a lucrărilor d-lui prof. dr. Andrei PIPPIDI, a d-lui eseist Vartan ARACHELIAN şi a d-lui prof. univ. dr. Petre ŢURLEA.

Citeşte mai mult

   

Noaptea Muzeelor

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită sâmbătă, 19 mai 2012 la o serie de manifestări dedicate „Nopţii Muzeelor”, când toate secţiile muzeale vor permite intrarea publicului în mod gratuit..

Astfel în „Noaptea Muzeelor” toate muzeele vor avea program nocturn de vizitare, începând cu ora 1900 continuând până aproape de miezul nopţii.

Accesul vizitatorilor în expoziția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, pe parcursul programului nocturn, se va face pe baza brățărilor distribuite gratuit în zona centrală a orașului Ploiești.

   

Ziua Internaţionala a Muzeelor

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită vineri, 18 mai 2012 și sâmbătă, 19 mai 2012 la o serie de manifestări dedicate atât „Zilei Internaţionale a Muzeelor” cât şi „Nopţii Muzeelor”, când toate secţiile muzeale vor permite intrarea publicului în mod gratuit..

Astfel de „Ziua Internaţională a Muzeelor”programul de vizitare gratuită va fi între orele 0900- 1700, iar de „Noaptea Muzeelor” toate muzeele vor avea program nocturn de vizitare, începând cu ora 1900 continuând până aproape de miezul nopţii.

Accesul vizitatorilor în expoziția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie, pe parcursul programului nocturn, se va face pe baza brățărilor distribuite gratuit în zona centrală a orașului Ploiești.

   

Achizitii si donatii din patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Expoziţia temporară ”ACHIZIȚII ȘI DONAȚII DIN PATRIMONIUL MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE PRAHOVA”, al cărei vernisaj va avea loc vineri 18 mai 2012, ora 12.00, îşi propune să aducă în atenţia publicului vizitator o parte din patrimoniul muzeal format din achiziţii şi donaţii din ultimii trei ani.

Donaţii importante către muzeu au făcut scriitorul şi omul politic Mircea Ionescu Quintus, prof. dr. Georgeta Filitti, prof. dr. Ioan Opriş, doamna Suzana Stere Paleologu, multe din piesele donate regăsindu-se în expoziţia de faţă. Achiziţiile din ultimii trei ani au îmbogăţit colecțiile instituţiei cu obiecte de artă decorativă, de uz casnic, piese și accesorii vestimentare etc.

   

Colocviul ”Cine suntem...”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează marți, 15 mai 2012, începând cu ora 10.30, colocviul ”Cine suntem...” având ca invitat special pe domnul Ion Micuță, profesor de limba și literatura rromani.

La dezbaterea despre minoritatea rromă vor participa elevi de liceu de etnie rromă, dar și elevi români.

   

Lansarea volumului ”Arheologie si Istorie”

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova și Parohia ”Sf. Nicolae” din Campina va invita la lansarea volumului ”Arheologie si Istorie” - autor dr. Alin Frinculeasa. Evenimentul se va desfășura joi, 26 aprilie 2012, ora 12.00, la parohia din Campina.

   

Șase decenii fara Ioan A. Bassarabesu

Cu prilejul comemorării a 60 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului, profesorului, publicistului și omului de cultură Ioan A. Bassarabescu, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Gimnaziul ”I. A. Bassarabescu” Ploiești organizează marți, 27 martie 2012, la ora 10.00, în sala Auditorium din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, matineul muzeal ”ȘASE DECENII FĂRĂ IOAN A. BASSARABESCU” și vernisează o expoziție temporară cu documente și manuscrise originale.

Biroul Istorie
Irina Voinescu

   

Pagina 113 din 117