Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

SALONUL DE UMOR « Ridendo dicere verum »

Ediţia a XVIII-a
la Muzeul memorial « Cezar Petrescu » Buşteni
2-3 august 2013

     Muzeul memorial „Cezar Petrescu” din Buşteni, str.Tudor Vladimirescu, nr. 1, invită publicul la deschiderea celei de XVIII-a ediţii a Salonului de umor „Ridendo dicere verum”, vineri, 2 august 2013, ora 16.00.
Ajuns la vârsta majoratului acest salon îşi va delecta participanţii cu lansări de carte, expoziţii de caricaturi, concursuri de epigarme, după cum puteţi vedea în programul care urmează:

Vineri, 2 august 2013, ora16.00:
- Deschiderea oficială;
- Lansare de carte „Constelaţia Nicomah” , autori Mihai Sălcuţan şi Viorel Dinescu;
- Duelul epigramiştilor;

Citeşte mai mult

   

ZIUA PORŢILOR DESCHISE LA REZERVAŢIA ARHEOLOGICĂ TÂRGŞORU VECHI

Anul 2013, este anul Târgşorului, unul dintre cele mai vechi şi importante centre urbane ale Ţării Româneşti. Târgşorul poate fi numit, fără a greşi, ca fiind „oraşul lui Mircea cel Bătrân”. În acelaşi timp, Târgşorul poate fi considerat, parafrazând o expresie a lui Nicolae Iorga, ca fiind Ploieştiul de dinainte de Ploieşti. Târgul medieval este atestat documentar la 6 august 1413, într-un privilegiu acordat de voievodul Mircea cel Bătrân braşovenilor, sub numele de Novum Forum (oraşul nou). Punct de vamă, curte domnească şi centru economic Târgşorul a avut un loc important în istoria economică şi politică a Ţării Româneşti, timp de peste două secole.

Pentru a marca cei 600 de ani de la atestarea documentară a Târgşorului medieval, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în colaborare cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, a creat un program care se va desfăşura în perioada 27 iulie – 6 august 2013.

Citeşte mai mult

   

29 iulie 2013 Ziua Imnului Naţional al României

     Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova este partener alături de Primăria Ploieşti în organizarea manifestărilor culturale dedicate Zilei Imnului Naţional al României, care se vor desfăşura luni, 29 iulie 2013, ora 9.00 la sediul muzeului din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10.

      Programul va cuprinde intonarea imnului de stat al României „Deşteaptă-te, române!” de către fanfara Consiliului Judeţean Prahova, precum şi scurte alocuţiuni susţinute de către oficialităţile locale.

   

Originile și evoluția Imnului național al României

Vineri, 26 iulie 2013, ora 11.30, la Muzeul Memorial ”Cezar Petrescu” din Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2, puteți audia prelegerea ”Originile și evoluția Imnului național al României”.

   

Caravana distractiei - 15 iulie - 1 septembrie 2013

     Muzeul memorial ”Constantin și Ion Stere” din Parcul ”Constantin Stere” Bucov așteaptă copiii, în perioada 15 iulie - 1 septembrie 2013, la programul special de vacanță! Pentru înscrieri și alte informații suplimentare sunați la 0244 344 040, 0721 609 371, 0751 072 262.

   

Program de vacanţă la Muzeul de Istorie şi Arheologie Ploieşti

„Creaţii şi recreaţii”
15 iulie – 14 august 2013

În perioada 15 iulie-14 august 2013, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, se va desfăşura programul de vacanţă „Creaţii şi recreaţii”, care va cuprinde următoarele ateliere:

• atelier de modelaj în lut „Micii artizani” – sub coordonarea Irinei Voinescu. Copii cu vârste între 6-12 ani vor descoperi lutul şi modelarea lui, în zilele de marţi şi miercuri, timp de o lună, între orele 10.00 – 11.30.
• atelier de cusut „Linia, punctul” – sub coordonarea Amaliei Nicoară, copiii vor învăţa tehnica cusutului pe etamină, în fiecare zi de joi, între orele 10.00-11.30.
• atelierul de împletituri şi noduri - coordonat de Camelia Bălan se va desfăşura în fiecare zi de luni între orele 10.00-11.30.

Citeşte mai mult

   

Program de vacanţă la Muzeul memorial “Nicolae Iorga” – Vălenii de Munte

Muzeul memorial “Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr.3, organizează în perioada 15 iulie – 15 august 2013 programul de vacanţă pentru copii “Ne jucăm şi învăţăm la muzeu”. Pentru a veni în întâmpinarea publicului au fost elaborate mai multe ateliere, după cum urmează:

- Atelierul de pictură este coordonat de muzeograf Daniela Moraru şi se desfăşoară marţi şi joi între orele 10.00 – 11.30;
- Micii istorici este coordonat de Mihaela Voicea şi se desfăşoară luni şi joi între orele 12.00- 13.30 ;

Citeşte mai mult

   

In amintirea marelui carturar Constantin Stere

     Vă invităm miercuri, 26 iunie 2013, ora 10.30, la Muzeul Memorial ”Constantin și Ion Stere” din Parcul ”Constantin Stere” Bucov, să participați la activitățile prilejuite de comemorarea a 77 de ani de la trecerea în eternitate a omului politic Constantin Stere.

     Evenimentul ”ÎN AMINTIREA MARELUI CĂRTURAR CONSTANTIN STERE” se înscrie în ciclul de manifestări ”Istorie și civilizație”, invitat special fiind prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei, care va susține conferința ”Constantin Stere, personalitate marcantă a epocii sale”.

   

Programul manifestărilor prilejuite de comemorarea a 101 ani de la trecerea în eternitate a marelui dramaturg Ion Luca Caragiale

Simpozion in Memoriam Ion Luca Caragiale
20 - 22 iunie 2013
Ploiesti - Bucuresti - Cerasu

 

   

Întâlnire de suflet cu poetul Lucian Avramescu la Conacul Bellu

Muzeul „Conacul Bellu” din Urlaţi, str Orzoaia de Sus, nr.2, vă invită miercuri, 12 iunie 2013, ora 17.00 la o „Întâlnire de suflet cu poetul Lucian Avramescu”. Momentul principal al seratei îl constituie lansarea CD-urilor ce conţin poezia sa de dragoste în propria interpretare.

Serata se înscrie în ciclul de evenimente susţinute de muzeu în colaborare cu cenaclul „Pe urmele lui Orfeu” al Liceului „Brâncoveanu Vodă” din Urlaţi

   

Pagina 113 din 122

Link-uri utile