Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Anunţ

Conducerea și colectivul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova își exprimă regretul pentru dispariția prematură a domnului Radu Ștefănescu - director al Muzeului Județean de Istorie Brașov și transmite condoleanțe familiei acestuia și întregului colectiv al muzeului pe care l-a coordonat.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
   

PRELEGERE

 

   

Urare

 

   

MATINEU MUZEAL

Luni, 14 aprilie 2014, ora 11.00,
Muzeul Ceasului "Nicolae Simache" Ploieşti

Acţiune sponsorizată de S.C. TYMBARK MASPEX ROMÂNIA  

   

Scoala altfel

 

   

ANUNT

MUZEUL CEASULUI ,,NICOLAE SIMACHE,, PLOIEȘTI

VĂ AȘTEAPTĂ ÎNTR-O NOUĂ LOCAȚIE

 

În perioada 01 august 2013-01 august 2015, clădirea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești, din strada Nicolae Simache, nr. 1 se află în restaurare. Activitatea Muzeului Ceasului, unic în România prin specificul patrimoniului său, continuă în sala „Auditorium” a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, unde s-a reorganizat expoziția sa permanentă. Această nouă locaţie se află în centrul oraşului, la o distanţă foarte apropiată de sediul iniţial al Muzeului Ceasului.

Noua expoziţie prezintă evoluţia orologeriei de la primele instrumente de măsurat timpul, până la ceasuri de mare complexitate, putând fi admirat un patrimoniu foarte divers, relevând un repertoriu decorativ de la Renaştere până la stilurile artistice moderne.

În expoziţie se regăsesc ceasurile unor personalităţi ale istoriei şi culturii naţionale: Al. Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Carol I, Mihai I, Al. Averescu, Nicolae Titulescu, George Coşbuc, Vasile Alecsandri etc.

Un punct de maximă atractivitate al muzeului îl reprezintă ceasurile cu mecanisme muzicale şi distractive, automatele muzicale aflate încă în funcţiune.

Prin specificul patrimoniului său, Muzeul Ceasului se constituie ca un veritabil lăcaş de cultură multidisciplinar de mare interes şi atractivite pentru vizitatorii din toate generaţiile.

Programul de vizitare: Marţi-duminică, orele 9-17

Luni-închis

Locuri de parcare în apropierea muzeului: zona Tribunalului Ploieşti - parcarea de pe str. Democrației, nr. 1, sediul iniţial al muzeului situat în str. Nicolae Simache, nr. 1 și intersecția străzilor Toma Caragiu și Gheorghe Lazăr (în fața Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova), în zilele de sâmbătă și duminică.

Vizitele se pot anunţa la numărul de telefon: 0244-542861 sau 0244-514437

Ca și în anii anteriori, pentru săptămâna „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” se pot face programări pentru vizitarea muzeului la numerele de telefon de mai sus.

În aceeași perioadă, s-a organizat expoziția temporară ,,Valori de orologerie europeană din patrimoniul Muzeului Ceasului «Nicolae Simache» Ploiești. Frumusețea vechilor ceasuri în cadrul Muzeului Memorial Nicolae Iorga din Vălenii de Munte. Această expoziție valorifică un număr reprezentativ de piese din colecția Muzeului Ceasului Nicolae Simache Ploiești. 

Vă așteptăm!

   

Festivalul Internaţional de Poezie "Nichita Stănescu"

Sâmbătă, 29 martie 2014
Muzeul Memorial "Nichita Stănescu"
orele 9.00-17.00
"Acasa lui Nichita... cu reci gutui în curtea de bazalt..."
Audiţii muzicale, recitări, evocări
 
Duminică, 30 martie 2014
Muzeul Memorial "Paul Constantinescu" Ploieşti
ora 11.00
"Creaţie nichitiană în opera compozitorilor români"
Prezintă: dr. Alexandru I. Bădulescu
♦ Recital vocal-instrumental susţinut de : mezosoprana Cristina Trandafir, pianistul Mihai Nichita şi un grup de solişti (vioară, pian), membri ai Fundaţiei Culturale "Remember Enescu" din Bucureşti.
 
 
Duminică, 30 martie 2014
Muzeul Memorial "Nichita Stănescu"
ora 14.00
♦ Lansarea celei de a III-a ediţii a volumului  "Belgradul în cinci prieteni",
apărută la Editura Tracus Arte

   

Unirea Basarabiei cu România

Cu ocazia aniversării a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită să participați la manifestările culturale desfășurate în cadrul secțiilor sale:

• Miercuri, 26 martie 2014, ora 13.00 - simpozionul ”Dor de Basarabia- 96 de ani de la Unirea cu România”, desfășurat la sediul său din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, 

• Joi, 27 martie 2014, ora 11.00 – matineul muzeal ”Unirea Basarabiei cu România, primăvara Marii Uniri”, organizat la Muzeul Memorial ”Constantin și Ion Stere” Bucov, manifestare ce va debuta cu omagiul adus promotorului Marii Uniri – Constantin Stere și colaboratorilor săi, pe Aleea Scriitorilor din Parcul ”Constantin Stere” Bucov. 

   

Expozitie temporara

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă așteaptă marți, 25 martie 2014, ora 12.00, la sediul său din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10, să participați la vernisajul expoziției temporare „Arme de foc din colecții muzeale”, organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran.

Această expoziție reprezintă o continuare a ciclului de manifestări culturale pe această temă, început în anul 2012, cu vernisajul expoziției „Arme albe în colecții muzeale”, care s-a bucurat de un real succes în rândul vizitatorilor. Ea aduce în atenția publicului o scurtă istorie a evoluției armelor de foc, prin expunerea unei colecții comune, care cuprinde piese deosebite, din diferite zone geografice și perioade istorice.

Sunt expuse și câteva arme deosebit de valoroase, parte dintre ele bogat ornamentate cu intarsii de aur, argint, sidef și chiar cu sculpturi în os.

 

Expoziția va putea fi vizitată până la data de 24 septembrie 2014, de marţi până duminică între orele 9.00- 17.00.

   

Dezbatere

   

Pagina 111 din 122

Link-uri utile