Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

„10 mai 1866 – 10 mai 2011, 145 de ani de la venirea pe tronul României a principelui Carol de Hohenzolern – Sigmaringen”- expoziţie temporară

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, vă invită marți, 10 mai 2011, ora 11.00, la vernisajul expoziției temporare – ” 10 mai 1866 – 10 mai 2011, 145 de ani de la venirea pe tronul României a principelui Carol de Hohenzolern – Sigmaringen ”. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 10 mai -30 iunie 2011.

Citeşte mai mult

   

Ziua Internaţională a Muzeelor – 18 mai 2011 „Muzeul şi memoria”

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova prin cele 15 secţii muzeale subordonate invită publicul vizitator miercuri, 18 mai 2011, în intervalul orar 09.00 – 17.00, la manifestările desfăşurate sub egida Zilei Internaţionale a Muzeelor. Anul acesta tema este „Muzeul şi memoria”, având în vedere faptul că muzeele sunt adevărate centre în care memoria oamenilor, a lucrurilor, dar mai ales a faptelor reprezintă punctul de plecare în orice demers.

Citeşte mai mult

   

Noaptea muzeelor la cea de-a VII-a ediţie

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale muzeale subordonate vă invită sâmbătă, 14 mai 2011, începând cu ora 19.00 la un program nocturn de vizitare a sălilor de expoziţii, care se va încheia , târziu în noapte, la ora 01.00. Astfel publicul vizitator poate admira, la lumina caldă a lumânărilor, piese de valoare din partimoniul naţional şi nu numai. Intrarea acestuia va fi liberă, programul fiind destinat, în primul rând categoriilor care altfel nu au timp sau bani pentru a trece pragul acestui tip de instituţie.

Citeşte mai mult

   

Expoziţie temporară "Porţelan european din colecţia Castelului Peleş"

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş vă invită joi, 28 aprilie 2011, ora 11.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expoziţiei temporare „Porţelan european din colecţia Castelului Peleş”, organizată în sala Tezaur.

Citeşte mai mult

   

"Săptămâna familiei, săptămâna fără TV” Expoziție temporară ”Felicitări de Paște, icoane și ouă încondeiate"

15 aprilie 2011 – la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova participă pentru al doilea an consecutiv, în calitate de partener, la manifestarea ” Săptămâna familiei, săptămâna fără TV”, inițiată de Asociația ZIBO. Astfel, vineri, 15 aprilie 2011, toate secțiile muzeale vor avea intrarea liberă pentru copiii preșcolari și școlari, precum și pentru însoțitorii acestora.

 

Citeşte mai mult

   

93 de ani de la istorica unire a Basarabiei cu România

Sub egida Consiliului Județean Prahova în Parcul memorial ”Constantin Stere” din Bucov, vineri, 25 martie 2011, vor avea loc ample manifestări culturale dedicate aniversării a 93 de ani de la istorica unire a Basarabiei cu România.

Citeşte mai mult

   

Expoziție de fotografie – ”Flashback- Clișee voalate din Epoca de Aur și anii tranziției” de Florin Andreescu

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, vă invită marți, 18 ianuarie 2011, ora 18.00, în sala Auditorium, la vernisajul expoziției de fotografie – ”Flashback- Clișee voalate din Epoca de Aur și anii tranziției” autor Florin Andreescu. Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 18 ianuarie -15 iunie 2011.

 

Citeşte mai mult

   

Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie 2011

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova împreună cu cele 15 secții ale sale organizează în perioada 14-15 ianuarie 2011 o serie de manifestări dedicate atât aniversării a 161 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, cât și Zilei Culturii Naționale, legiferată de Parlamentul României în acest sens.

 

Citeşte mai mult

   

Conferinta generală ICOM sub semnul armoniei sociale

În perioada 7-12 noiembrie 2010 o delegație a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, formată din director general, dr. Lia Maria Voicu, și director adjunct, arhg. Marinela Peneș, a participat la cea de-a 22 Conferință Generală și totodată a 25-a întâlnire generală ICOM, desfășurată, anul acesta, la Shanghai, China. A fost aleasă această destinație în condițiile în care anul acesta la Shanghai a fost deschis Expo 2010.

În mesajul de deschidere domnul Alpha Oumar Konare – fost președinte ICOM, actual politician din Mali , a subliniat faptul că muzeele nu aparțin muzeelor, dar nu aparțin nici curatorilor. Mesajul a venit în condițiile în care tema conferinței a fost ”Muzeele pentru armonie socială”. Astfel rolul muzeelor este cel de mediator în promovarea armoniei sociale.

Citeşte mai mult

   

O prestigioasa manifestare muzicala editia a XVI-a

Concursul National de Interpretare si Creatie Muzicala “Paul Constantinescu”

In zilele de 10-13 decembrie 2010, a acut loc cea de-a XVI-a editie a Concursului National de Interpretare si Cratie Muzicala “ Paul Constantinescu”, prestigioasa manifestare muzicala organizata annual de catre Muzeul memorial “Paul Constantinescu” – sectie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, impreuna cu Filarmonica “Paul Constantinescu”, cu sprijinul direct si generos al Consiliului Judetean Prahova, Prefecturii si Primariei municipiului Ploiesti, Directiei de Cultura si Patrimoniu Prahova. Astfel , pentru a XVI-a oara Ploiestiul – “ oras alb al aurului negru, a devenit in luna decembrie un adevarat centru national al marii si adevaratei muzici”.

Citeşte mai mult

   

Pagina 110 din 111