Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

MATINEU MUZEAL

Muzeul "Conacul Bellu", secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, organizează, sâmbătă, 13 iunie 2015, ora 11.00, la sediul său din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus nr. 12, matineul muzeal "Lecţie de istorie cu istoricul Georgeta Filitti".

Publicul iubitor de istorie este aşteptat să participe, alături de membrii Fundaţiei "Calea Victoriei" - invitaţii speciali ai evenimentului - la o frumoasă lecţie pe tema "Viaţa la conac" .

   

MUZEUL"CRAMA 1777" VALEA CĂLUGĂREASCĂ

 

Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova,în colaborare cu Muzeul Sătesc Cornu organizează vineri, 12 iunie 2015, ora 16.00, la sediul său din comuna Valea Călugărească serata muzeală „Cireşe cu parfum de flori de tei”.

Organizatorii au pregătit un program lirico-muzical, care cuprinde muzică şi dans popular, muzică folk, precum şi artă teatrală, în interpretarea următorilor artişti:
- Formaţia „Chitariştii soarelui” de la Şcoala Generală „Ion Ionescu” Valea Călugărească”;
- Actorul Adrian Anca de la Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti;
- Ansamblul folcloric „Cununiţa muntenească”, coordonator prof. Adela Dumitrache –Dumitru;
- Elevii cursului de canto popular ai Colegiului Naţional de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti;
- Ansamblul „Floare de tei” al comunei Cornu, Prahova.Evenimentul face parte dintr-un parteneriat intermuzeal încheiat între cele două muzee organizatoare.
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache” Ploiești, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vernisează joi, 11 iunie 2015, ora 11.00, expoziția temporară O comoară dăruită timpului.
Expoziția propune publicului vizitator un subiect mai puțin cunoscut referitor la circulația rară a ceasurilor de proveniență americană în România.

Tema expoziției este prilejuită de un gest nobil și generos din partea domnului C. R. Anders, cetățean american din Lynn – Massachusetts, care a dăruit, de curând, Muzeului Ceasului ”Nicolae Simache” – Ploiești, un ceas de buzunar, din aur, prețioasă moștenire de familie, care a aparținut bunicului său.
Ceasul datează din anii 1888-1889 și a fost realizat de firma în care s-a introdus pentru prima dată, pe plan mondial, producția standardizată în domeniul orologeriei. Era în anul 1860, când în orașul Waltham, statul Massachusetts, firma American Waltham Watch Co aplica acest principiu, care a determinat scăderea prețurilor și accesibilitatea ceasurilor unei largi categorii sociale. În industria de orologerie din S.U.A., firma deține și un alt record, acela al longevității, producția ei desfășurându-se pe o perioadă de peste un secol (1851-1957).
A fost o firmă de prestigiu, în biografia președintelui american Abraham Lincoln, menționându-se faptul că acesta a purtat un ceas de buzunar, din argint, model William Ellery, produs de firma American Waltham Watch Co, în anul 1863.
Expoziția va putea fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, până pe data de 1 octombrie 2015.
muzeograf, Elisabeta Savu
   

Sesiune Naţională de Comunicări Ştiinfifice

Vineri, 5 iunie 2015, ora 10.30 la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, strada George Enescu, nr. 1-3, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, se vor deschide lucrările celei de a X-a ediții a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească”, dedicată împlinirii a 144 de ani de la nașterea istoricului Nicolae Iorga.
Cu acest prilej va fi vernisată expoziția de fotografii „Un deceniu la Vălenii de Munte”.
 
 
În cadrul prezentei ediții vor susține comunicări științifice colegi din rețeaua națională a muzeelor, invitați de onoare fiind prof. dr. Ovidiu Cristea, prof. univ. dr. Petre Țurlea și conf. univ. dr. Ioan Cristescu, personalități marcante ale istoriei și culturii naționale.Sâmbătă, 6 iunie 2015, ora 15.00 va avea loc vernisajul expoziției temporare Banatul în Primul Război Mondial”, organizată în colaborare cu Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș.
 
   

1 IUNIE

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale din Ploieşti şi judeţ oferă copiilor posibilitatea vizitării expoziţiilor permanente şi temporare gratuit între orele 9.00 – 17.00 şi organizează activităţi cultural
– educative interactive şi ateliere tematice, cu acces liber, după următorul program:
 
   

Sesiunea Naţională de Comunicări Ştiinţifice "EV MEDIU ROMÂNESC"

Vineri, 29 mai 2015, începând cu ora 10.00, la sediul Muzeului „Casa Domnească” Brebu, din comuna Brebu, jud. Prahova, ctitorie a domnitorilor Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, se va desfășura cea de-a doua ediție a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice „Ev mediu românesc”, cu tema „Ctitorii medievale în Țările Române – secolele al XV-lea – al XVIII-lea”.

Vor participa muzeografi, profesori, cercetători, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ și cultură din județul Prahova și din București.

   

IN MEMORIAM NICCOLO PAGANINI

Miercuri, 27 mai ora 18.00 a.c. la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești va avea loc o importantă manifestare omagială prilejuită de comemorarea a 175 de ani de la trecerea prematură în eternitate a legendarului violonist și compozitor italian, NICCOLO PAGANINI.

Viața și opera nemuritorului maestru al arcușului vor fi evocate de dr. Al.I.Bădulescu membru UCMR și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, după care va urma un recital vocal-instrumental, la care își dau concursul: Cosmin Stoica,violonist-concertmaestru al Filarmonicii „Paul Constantinescu”; prof. Bogdan Gâzdac, elevii David și Bianca Pitei- chitară clasică, Palatul Copiilor Ploiești; tinerii soliști de la C.A. „Carmen Sylva”: Dumitrașcu Daniel, Șarpe Leonard și Cristina Manu - pian, Belu Alexandru - vioară ș.a.
Profesorul Nelu Stan va recita versuri din lirica românească și universală, iar epigramistul ing. C.Tudorache va oferi publicului ploieștean câteva din recentele sale creații, distinse la începutul acestei luni cu Premiul I la Concursul Național de la Bistrița Năsăud.
În partea finală vor fi audiate pagini celebre din creația concertantă a genialului violonist Niccolo Paganini aflate în patrimoniul sonor al Muzeului Memorial „Paul Constantinescu”.
 
Conservator,
 
Mihaela Ștefănescu
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova cu sediul în Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, invită publicul, joi, 21 mai 2015, ora 11.00 la vernisajul expoziţiei temporare „Constantin Dobrogeanu – Gherea. Mărturii foto-documentare”.

 La împlinirea a 160 de ani de la naşterea lui C. D. Gherea, sociolog, critic literar şi ideolog al mişcării socialiste, muzeul îi omagiază personalitatea printr-o expoziţie care aduce în atenţia vizitatorilor fotografii şi documente inedite din patrimoniul instituţiei.
Constantin Dobrogeanu - Gherea s-a stabilit în oraşul Ploieşti în anul 1876, iar din 1882 a luat în concesiune restaurantul Gării, pe care îl va deţine până la moartea sa, în 1920. Notorietatea lui Gherea, dar şi a prietenilor săi literari: I. L. Caragiale, Alexandru Vlahuţă, George Coşbuc, Constantin Stere, clienţi fideli ai localului ploieştean, au crescut faima locului.
Evenimentul face parte din proiectul muzeal Expoziţia lunii.
Muzeograf ADRIAN STAN
   

VERNISAJ EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, invită publicul luni, 18 mai 2015, ora 11.00 la vernisajul expoziţiei temporare „Podoabe şi accesorii vestimentare din patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova”. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări culturale dedicate Zilei Internaţionale a Muzeelor.

Expoziţia aduce în atenţia publicului piese de o reală valoare atât prin execuţie, cât şi prin provenienţa lor. În expunere vizitatorii vor putea admira inelul scriitorului Vasile Alecsandri, linguriţele din argint ale poeţilor Mihai Eminescu şi Veronica Micle, ochelarii cu ramă din aur ai etnografului Alexandru Samurcaş.

   

MATINEU MUZEAL

Prezintă: muzeograf Ioana Constantin

   

Pagina 101 din 122

Link-uri utile