Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

ZIUA MUZEELOR

Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită la nivel internaţional la data de 18 mai, începând cu anul 1977.
Ajuns la cea de-a XXXVIII-a ediţie programul cultural încearcă să atragă atenţia publicului asupra rolului pe care îl joacă muzeele în societatea contemporană, tema de anul acesta fiind „Muzeele pentru o societate durabilă”.
 
Muzeul Judeţean de istorie şi Arheologie Prahova, împreună cu secţiile sale din Ploieşti şi judeţ, a pregătit o serie de evenimente la care publicul este invitat să participe în data de 18 mai 2015, în intervalul orar 9.00 – 17.00, în mod gratuit, după urmează:
 
   

NOAPTEA MUZEELOR

În anul 2004 Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa iniţia Noaptea Europeană a Muzeelor. Încă de la prima ediţie a fost prezent şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova prin secţiile sale muzeale.
La cea de–a XI-a ediţie a Nopţii Muzeelor desfăşurată în seara de 16 mai 2015, în intervalul orar 19.00 – 01.00, publicul va putea participa, în mod gratuit, la următoarele evenimente culturale, care vor întregii experienţa vizitării:

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova în parteneriat cu Asociația Română de Drept Umanitar – Filiala Prahova invită publicul ploieştean joi, 7 mai 2015, ora 11.00 la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expoziţiei temporare de pictură „Copiii lumii doresc pacea!”.

Elevi de la unităţi şcolare judeţene şi naţionale, coordonaţi de prof. Dorel Oprescu, au realizat lucrări de pictură pe care le puteţi admira până la data de 11 mai 2015.
Prin acest eveniment cele două instituţii doresc ca publicul, mai ales cel tânăr, să conştientizeze importanţa următoarelor concepte: pacea, toleranţa, înţelegerea între oameni, comunităţi, minorităţi şi popoare. Toate acestea se regăsesc în prevederile Dreptului Internaţional Umanitar, fiind, de altfel, dezideratele pe care lumea actuală se construieşte în fiecare zi.
Manifestarea deschide o serie de activităţi dedicate Zilei Dreptului Internaţional Umanitar, sărbătorită în fiecare an la 14 mai.
   

COMEMORARE

Miercuri, 6 mai a.c. ora 17.30 la Muzeul Memorial din Ploiești va avea loc o importantă manifestare omagială prilejuită de comemorarea a 60 de ani de la trecerea în elumea cea veșnică a genialului compozitor și interpret George Enescu.

Viața și opera nemuritorului muzician vor fi evocate de prof. dr. Al.I.Bădulescu, membru al UCMR și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, , după care vor fi audiate pagini celebre  din opera ilustrului muzician comemorat, aflate în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române.
În cea de-a doua parte va avea loc un recital vocal-instrumental la care își dau concursul: prof. Nelu Stan, violonistul Cosmin Stoica-concertmaestru la Filarmonica „Paul Constantinescu”, mezzosoprana Cristina Trandafir, soprana Denisa Iamandi, pianiștii: Mihai și Daniel Nichita, Alexia Roșca, prof. Doina Boboacă, chitară clasică: prof. Bogdan Găzdac ș.a.
   

Restituiri expoziţionale - TEZAUR

Sub egida programului „Restituiri expoziţionale – Tezaur”, vă invităm miercuri, 29 aprilie 2015, ora 11.00, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare „Comori antice redescoperite: Tezaurul de epocă romană de la Mălăieştii de Jos – judeţul Prahova".
 
Arheologia prahoveană s-a făcut remarcată, încă de începuturile ei, printr-o serie de descoperiri spectaculoase ce pot fi încadrate categoriei tezaur de importanță națională. Amintim aici coiful de aur de la Coțofenești, podoabele dacice de la Coada Malului sau numeroasele tezaure monetare antice pecum cele de la Chițorani, Cocoșești, Valea Călugărească, Tinosu, Măneciu. Mai menționăm și depozitele de piese realizate din bronz, precum cele de la Drajna de Jos, Ștrăoști, Olteni, Predeal Sărari, cu o vechime ce depășește 3500 de ani. În ultimii ani, odată cu aparția detectoarelor de metal, asociată cu mirajul metalului prețios, ce nu a dispărut niciodată, au fost descoperite alte tezaure monetare antice, în localitățile Potigrafu, Balta Doamnei, Vărbila, Breaza, deţinute astăzi de Muzeul Naţional de Istorie a României.
La o zi după sărbătorile pascale din acest an, în timpul săpării unui șanț de scurgere a apei, domnul Vasile Grigore Ion descoperă în curtea casei sale, aflată în satul Mălăieștii de Jos (comuna Dumbrăvești), o cană din bronz în care se găseau monede și alte piese din metal. 
Urmare a respectării prevederilor legale în vigoare, artefactele descoperite au intrat în patrimoniul mobil al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în grija şi expertizarea arheologilor prahoveni.
Tezaurul este format din 85 de piese, din care 74 monede din argint ce jalonează cronologic prin epoca romană, aproape 200 de ani, de la împăratul Vespasian (69-79 d.Hr) până la Valerianus (253-259 d.Hr.), adică din ultima treime a sec. I d.Hr. până spre anul 260 d.Hr. Alături de monede, în vasul de bronz se mai aflau cinci brățări din argint, o fibulă din argint, o podoabă din argint ce avea atașate trei monede, dar și două lingouri din același metal. Tezaurul pare să fi aparținut unui meșter bijutier itinerant şi a fost ascuns, probabil temporar, undeva la sfârșitul secolului al III-lea în vremurile tulburi ale părăsirii Daciei romane şi pătrunderii, în valuri, a populațiilor migratoare.
Tezaurul de o excepţională valoare istorică şi arheologică reprezintă încă o dovadă incontestabilă a înfloritoarei civilizaţii de pe actualele meleaguri prahovene.
    dr. Alin Frînculeasa
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul "Foişorul Bellu" din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus nr. 12, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită joi, 23 aprilie 2015, ora 12.00, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare Interferenţe culturale româno-bulgare la Dunărea de Jos.

Invitaţi speciali la eveniment vor fi membrii ansamblului de dansuri populare al Primăriei Băleni, judeţul Dâmboviţa.
Vizitatorii vor fi uimiţi de bogăţia de culoare şi somptuozitatea costumelor tradiţionale şi a podoabelor ceremoniale bulgăreşti. obiectele prezentate în expoziţie datează din secolulal XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea şi provin de la bulgarii stabiliţi în urmă cu două secole în Câmpia Română.
   

EXPOZIŢIA LUNII

Miercuri, 22 aprilie 2015, ora 1100, la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, strada Toma Caragiu, nr. 10, în cadrul proiectului Expoziția lunii”, va avea loc vernisajul expoziției temporare Cercetări arheologice la conacul Pană Filipescu.
 
 
Expoziția prezintă rezultatul cercetărilor arheologice preventive desfăşurate în perioada mai – iunie 2014 la conacul ”Pană Filipescu” din Filipeștii de Targ, județul Prahova. Cercetările au fost prilejuite de proiectul de restaurare și consolidare a Conacului “Pana Filipescu”, monument istoric si de arhitectura laică și a avut ca scop identificarea eventualelor construcții sau faze constructive mai vechi ale conacului.
Conacul “Pana Filipescu” este un monument de arhitectură ridicat la mijlocul secolului al XVII-lea (1650), de către marele logofăt Pană Filipescu, soţul Mariei Cantacuzino, fiica cea mare a postelnicului Constantin Cantacuzino. Construit în stil tradiţional, cu foişor şi coloane, cu parter înalt şi beciuri cu uşi largi, se încadrează perfect în arhitectura epocii, o arhitectură ce se caracterizează prin apariţia stilului brâncovenesc, primul stil arhitectural românesc original.
În urma cercetărilor arheologice preventive de la conacul Pană Filipescu au fost identificate structuri constructive mai vechi şi mai multe etape de evoluţie a acestei construcţii. Astfel, a fost documentată existenţa unei construcţii din zid anterioară ridicării actualului conac, dispusă pe axul nord –sud şi care cel mai probabil avea o pivniţă cu două intrări, pe laturile de sud şi de nord, corespunzând lateralelor sale. Această primă construcţie avea dimensiuni mult mai mici decât clădirea conacului Pană Filipescu.
În partea de nord a conacului au fost identificate trei construcții patrulatere, care au avut ca principală funcționalitate pe cea de depozit de gheață (”ghețărie”), ele au fost edificate la momente diferite. Dintre acestea doar una este anterioară actualului conac, dar a fost utilizată și după ridicarea acestuia. Celelalte două au fost construite ulterior din nevoia de a crește capacitatea de depozitare. Aceste construcții își pierd utilitatea simultan, fiind mai apoi utilizate ca și spații menajere.
   

Urare

   

ARHEOLOGIA PENTRU COPII - proiect educativ

În săptămâna 6-10 aprilie 2015, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Biroul Arheologie, derulează la baza Rezervaţiei Arheologice Târgşoru Vechi proiectul educativ ”Arheologia pentru copii” la care pot participa elevi din ciclul gimnazial. Activitatea se va desfășura în săptămâna dedicata activităților extracuriculare și extrașcolare, în cadrul programului "Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!".
Scopul acestor activităţi este acela de a facilita înţelegerea trecutului, de a apropia tânăra generaţie faţă de monumentele istorice şi arheologice şi de a demonstra că oamenii, indiferent de mijloacele şi condiţiile de trai, evoluează învăţând din trecut şi transmit mai departe cunoştiinţele acumulate.
 

 

Proiectul își propune utilizarea arheologiei ca formă de educare practică extrașcolară și extracuriculară, în vederea atragerii unui număr cât mai mare de elevi și studenți alături de muzeu și de șantierele arheologice. Arheologia are avantajul cercetării urmelor materiale lăsate de comunitățile umane, acest lucru venind în completarea surselor documentare. Folosind arheologia ca formă de educare nu numai că trezim interesul elevilor pentru trecut; dar și asupra tehnicilor și metodelor de realizare a diferitelor obiecte care de cele mai multe ori sunt simple exponate într-un muzeu. Partea practică a proiectului va contribui la înțelegerea diferitelor aspecte ale vieții comunităților umane: cum trăiau, cum își produceau cele necesare traiului zilnic, cum își amenajau gospodăriile, ce rol avea componenta spirituală în viața lor, etc.
Până în prezent s-au înscris elevi de la de la școlile generale din Ariceștii Rahtivani, Stoienești și Târgșoru Vechi.
Persoană de contact: arheolog Bogdan Ciupercă, telefon 0727373369
   

Festivalul Internaţional de poezie "Nichita Stănescu",

Continuând o importantă și frumoasă tradiție, luni, 30 martie 2015, ora 12.00, în cadrul programului actualei ediții a Festivalului Internațional de Poezie ”Nichita Stănescu” - ce va avea loc în perioada 27-31 martie - la Muzeul Memorial ”Paul Constantinescu” din Ploiești, str. Nicolae Bălcescu nr. 15, se va desfășura o importantă manifestare, sub genericul ”Nichita și Muzeica”.
Despre locul creației nichitiene în universul creației compozitorilor români și de peste hotare, va vorbi prof. Al I. Bădulescu, membru al UCMR și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, după care vor fi audiate pagini de referință din opera unor iluștri compozitori români, aflate în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române.
În partea finală, renumita pianistă și soprană Camelia Pavlenco, doctor în muzică, care timp de aproape patru decenii s-a dedicat nobilei activități didactice în învățământul preuniversitar și universitar de specialitate, dar și scenei concertistice, va susține un recital vocal-instrumental intitulat ”Nichita Stănescu - rezonanțe muzicale”.
   

Pagina 102 din 122

Link-uri utile