Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Expoziție de pictura ” COLECȚIA RAMONA ȘI MARIAN SPĂTARIU”

Marți, 19 martie 2013, ora 14.00, în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, va fi vernisată expoziția temporară de pictură ”COLECȚIA RAMONA ȘI MARIAN SPĂTARIU”.
Marian Spătariu, colaborator mai vechi al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, este un cunoscut și pasionat colecționar, deținător al unor piese deosebit de valoroase. În anul 2011, una dintre colecțiile sale, aceea de păpuși, a fost expusă pentru prima dată la Ploiești. De data aceasta, familia Spătariu aduce în atenția publicului prahovean o colecție de pictură.

 

Citeşte mai mult

   

EXPOZIȚIE ANIVERSARĂ DE ICOANE PE STICLĂ

”Larisa Iftode la 89 de ani”

Marți, 5 martie 2013,
ora 11.30,
la Muzeul ”Conacul Bellu” din Ulrați, str. Orzoaia de Sus, nr. 2;
participă Casa de Cultură și Biblioteca orășenească Urlați.

   

Ceasul, instrument de masurat timpul,indispensabil societatii umane

In data de 1 martie 2013 in Scoala Gimnaziala Speciala Nr.1 din Ploiesti a fost lansat un proiect educational intitulat "Ceasul, instrument de masurat timpul,indispensabil societatii umane", organizat de muzeograful Carmen Lucia Marinescu.In cadrul acestei activitati au participat 40 copii, care si au insusit cunostinte de baza privind semnificatia ceasului in viata de zi cu zi a omului.

Muzeograf ,
Carmen Lucia Marinescu

Citeşte mai mult

   

Târgul de Dragobete "Primavara cu Dragoste"

În perioada 26 - 28 februarie 2013, la Muzeul de Artă Religioasă din Vălenii de Munte, va avea loc Târgul de Dragobete "Primavara cu Dragoste", cu participarea artiștilor locali Smaranda Ionescu Sisești și Dan Milițiu.

   

DOAMNE AJUTĂ, CUI SĂRUTĂ ȘI PRIEȘTE, CUI IUBEȘTE!

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Palatul Copiilor din Municipiul Ploiești, organizează spectacolul de canto, dans și muzică populară ”DOAMNE AJUTĂ, CUI SĂRUTĂ ȘI PRIEȘTE, CUI IUBEȘTE!”.

Spectacolul va avea loc joi, 21 februarie 2013, ora 13.00, în sala Auditorium a Muzeului de Istorie, din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10.

   

26-30 ianuarie 2013 ZILELE CARAGIALE ÎNCHEIEREA ANULUI ”CARAGIALE”

26-30 ianuarie 2013 ZILELE CARAGIALE
ÎNCHEIEREA ANULUI ”CARAGIALE”


   

Implinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române

Vă invităm joi, 24 ianuarie 2013, ora 11.00, la sediul Muzeului de Istorie, din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, să participați la manifestările culturale prilejuite de împlinirea a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române.

   

Staţiunile balneoclimaterice româneşti. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova va găzdui vineri, 25 ianuarie 2013, ora 11.00, lansarea volumelor
“Staţiunile balneoclimaterice româneşti. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea” și
“Capodopere din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României”, realizate de Muzeul Național de Istorie a României.


Cu această ocazie, vor fi prezentate publicului prahovean, vineri, 25 ianuarie 2013, ora 11.00, la sediul muzeului din Ploieşti, volumele “Staţiunile balneoclimaterice româneşti. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea” care face parte din Proiectul IMAGO ROMANIAE (www.imagoromaniae.ro) şi “Capodopere din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României”, parte din Proiectul CAPODOPERE 2019 (www.capodopere2019.ro).

A trecut un an de la lansarea proiectului Imago Romaniae al cărui scop este să ofere celor interesaţi, sub formă digitală, imagini reale sau virtuale ale teritoriilor care au făcut vreodată parte din România, precum şi ale oamenilor din acele locuri, imagini care se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României. Este vorba de o colecţie foarte importantă, care numără câteva zeci de mii de cărţi poştale ilustrate, fotografii istorice şi hărţi, precum şi gravuri, litografii, desene şi picturi din secolele XVI-XX. În prezent, sunt disponibile pe site, peste 3 000 de imagini.

Citeşte mai mult

   

Eminescu – întoarcere la text

Marți, 15 ianuarie 2013, ora 17.30, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii și aniversării a 163 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, istoricul și criticul literar Alex Ștefănescu va susține prelegerea „Eminescu – întoarcere la text”.

Critic literar de excepție, scriitor cu har, publicist a peste 5000 de articole de critică literară și realizator de emisiuni culturale la TVR Cultural, Alex Ștefănescu se poate defini ca un om al secolului XXI, deși este născut în anii ’50 ai secolului trecut.

Citeşte mai mult

   

Expozitia "Arme albe în colecții muzeale"

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează, miercuri, 19 decembrie 2012, ora 12.00, în sala ”Tezaur”, expoziția ”Arme albe în colecții muzeale”. Expoziția este rodul colaborării dintre Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Național Bran, și prezintă piese de excepție din colecțiile celor două instituții, parte dintre ele expuse pentru prima oară.

Această expoziție dorește popularizarea unui domeniu deosebit de spectaculos și de cunoscut, precum și dezvoltarea gustului pentru ceea ce a însemnat simbolul bravurii și va putea fi vizitată la sediul muzeului din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10, până pe data de 8 decembrie 2013.

   

Pagina 105 din 112

Link-uri utile