Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

OMAGIU GENIULUI EMINESCU

Muzeul ”Conacul Bellu”, din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 2, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează joi, 15 ianuarie 2015, ora 9.30, cu prilejul celei de-a V-a ediții a Zilei Culturii Naționale, matineul muzeal ”Omagiu geniului Eminescu”.

 

Invitați speciali la eveniment vor fi membrii Cenaclului ”Pe urmele lui Orfeu” al Liceului Brâncoveanu Vodă din Urlați și prof. Stan Iuliana.
   

ZIUA CULTURII NAŢIONALE

Continuând o frumoasă tradiție, Joi, 15 Ianuarie a.c., ora 11.15 la Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” va avea loc o manifestare omagială prilejuită de aniversarea Zilei Culturii Naționale.
Despre semnificația evenimentului va vorbi dr. Al.I.Bădulescu care va aborda și o temă puțin cunoscută, „Creația eminesciană în universul muzicii românești”.
Programul va cuprinde și un recital vocal-instrumental. Își dau concursul soliști de la clasa de canto a Colegiului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, mezzosoprana Cristina Trandafir, soprana Denisa Iamandi - cls. a VI-a, Școala „Sf.Vasile” Ploiești și prof. Nelu Stan.
Vor fi audiate pagini celebre din Fonoteca de aur și discografia românească: Mihail Sadoveanu și George Vraca precum și ciclul „Patru Madrigale” pe versuri de Mihai Eminescu, compozitor Paul Constantinescu. 
Manifestarea se va încheia cu splendida creație „Eminescu, Eminescu”, versuri Grigore Vieru, muzica Doina și Aldea Teodorovici.
   

ZIUA CULTURII NAŢIONALE

   

Omagiu lui Mihai Eminescu, la 165 de ani de la naştere

Muzeul "I.L. Caragiale" din Ploiești, str. Kutuzov, nr. 1, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează, joi, 15 ianuarie 2014, de la ora 10.30, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, activitatea ”Omagiu lui Mihai Eminescu, la 165 ani de la naștere”.
La eveniment vor participa elevi din clasa a III-a de la Școala Gimnazială ”Sf. Vineri” din Ploiești, coordonați de prof. înv. primar Dorina Cojocaru, alături de elevi de la Școala Gimnazială Apostolache, coordonați de prof. Simion Pelmuș și înv. Marcela Enache.
În cadrul activității va fi evocată personalitatea marelui nostru poet și se vor recita poezii din creația sa.

   

URARE

 

   

LANSARE DE CARTE

Muzeul memorial „Paul Constantinescu” din Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită duminică, 21 decembrie 2014, ora 11.30 să participaţi la lansarea de carte „22 decembrie 1989 la TVR acum 25 de ani”, autor Victor Teodoru.

Lansarea de carte se va face în prezenţa autorului, martor ocular al evenimentelor din decembrie 1989.

   

OMAGIU

Muzeul memorial „Paul Constantinescu” din Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită sâmbătă, 20 decembrie 2014, ora 10.30 să participaţi la manifestarea omagială prilejuită de comemorarea a 51 de ani de la trecerea în eternitate a muzicianului de geniu Paul Constantinescu.

Profesorul Al. I. Bădulescu va evoca principalele evenimente din viaţa şi activitatea ilustrului compozitor. De asemenea, se va audia Naşterea Domnului , partea a II-a din Oratoriul bizantin, oratoriu care a avut prima audiţie la 21 decembrie 1947. 
Manifestarea se va încheia cu depuneri de flori la bustul compozitorului aflat în curtea muzeului ce îi poartă numele.

   

Vineri, 19 decembrie 2014

Evenimente culturale de excepţie la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr.10, vă invită vineri, 19 decembrie 2014, să participaţi la două evenimente culturale.
La ora 11.00 se va lansa Anuarul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, publicaţie cu tradiţie, destinată valorificării activităţilor muzeale. Seria cuprinde studii şi articole de specialitate.
Acest eveniment va fi urmat de vernisarea expoziţiei temporare Măiestrie şi rafinament – nobila artă a prelucrării metalelor”.
 
 
Arta prelucrării metalului preţios este cunoscută în rândul artizanilor autohtoni, încă din cele mai vechi timpuri. Anton Maria del Chiaro, secretarul domnitorului Constantin Brâncoveanu, descria priceperea valahilor astfel: „(...) sunt foarte meşteri în ori care meserie. Cât priveşte de meserii mecanice ei reuşesc admirabil. Deprind uşor tot ce văd, şi nu e lucrare manuală pe care să n-o imită, fie de industrie turcă sau veneţiană...”.
Expoziţia aduce în atenţia publicului piese de o reală valoare istorică şi artistică din patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. În expunere vizitatorii vor putea admira inelul scriitorului Vasile Alecsandri, linguriţele din argint ale poeţilor Mihai Eminescu şi Veronica Micle, ochelarii cu ramă din aur ai etnografului Alexandru Samurcaş.

 

   

UN INCONTESTABIL EVENIMENT MUZICAL: CONCURSUL NAȚIONAL DE INTERPRETARE ȘI CREAȚIE MUZICALĂ „PAUL CONSTANTINESCU”, ediția a XX-a

Continuînd o importantă tradiție,în zilele de 12-15 decembrie a.c, în orașul Ploiești a avut loc cea de-a XX-a ediție a Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, prestigioasă manifestare muzicală organizată de către Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”- Secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, împreună cu Filarmonica „Paul Constantinescu”, cu sprijinul direct și generos al Ministerului Culturii, Consiliului Județean Prahova, Prefecturii, Primăriei Municipiului Ploiești, Direcției Județene pentru Cultură Prahova.
Parteneri principali: Centrul de Excelență al UNMB și Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploiești. Astfel, din nou la mijlocul lunii decembrie, începând din 1995, timp de trei-patru zile Municipiul Ploiești devine anual o importantă capitală a muzicii românești.
Deschiderea concursului a avut loc vineri, 12 decembrie, ora 10.00, în superba sală de concerte „Ion Baciu” a Filarmonici „Paul Constantinescu”.
În alocuțiunea sa, dr. Al.I.Bădulescu - directorul concursului a prezentat asistenței o interesantă istorie a acestei manifestări muzicale de referință ce poartă numele unui muzician de geniu Paul Constantinescu, de la a cărui trecere -prematură și fulgerătoare în eternitate - se împlinesc 51 de ani la 20 dec. a.c. Apoi, vorbitorul a prezentat întregii asistențe membrii celor cinci jurii naționale ale concursului, cu principalele date ale vieții și excepționala lor activitate în domeniul artei interpretative, activității științifice și didactice universitare, precum și în universul creației muzicale.
Au rostit cuvinte de salut arhg. Marinela Peneș - manager Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, prof. Constantin Stere - directorul Direcției Județene de Cultură Prahova, Liliana Iliescu - consilier din partea primarului municipiului Ploiești - Iulian Bădescu și în numele juriilor de specialitate, eminenta pianistă concertistă, Ilinca Dumitrescu.
Concursul a fost deschis celor mai talentați elevi și studenți de la școlile gimnaziale, liceele și facultățile de muzică din țară și Republica Moldova, care studiază vioara, violoncelul, pianul, canto clasic și compoziția muzicală.
Juriile de specialitate din cadrul fiecărei secții a concursului au fost alcătuite din personalități marcante ale artei interpretative și creației muzicale românești, cadre didactice de la Universitatea Națională de Muzică București: pianista Ilinca Dumitrescu (președinte - Secția pian), prof.univ.dr. Octavian Rațiu (președinte Secția vioară), prof.univ.dr. Silvia Voinea, soprană (președinte Secția canto), prof.univ.dr. Marin Cazacu (președinte Secția violoncel), prof.univ.dr. Dan Buciu (președinte Secția compoziție). Din jurii au mai făcut parte: prof.univ.dr. Valeriu Maior și lect.univ.dr. Ioana Croitoru (Secția vioară), prof.univ.dr. Șerban Dimitrie Soreanu, conf.univdr. Carmen Manea și lect.univ.dr. Sanda Hîrlav Maistorovici (Secția pian), prof.univ. Maria Slătinaru Nistor - soprană și prof.univ.dr. Mihai Cosma (Secția canto), prof. Anca Vartolomei și prof. Anca Iarosevici –soliste concertiste (Secția violoncel), prof.univ.dr. Dan Dediu - rector UNMB și prof.univ.dr. Doina Rotaru (Secția compoziție).
Ca și la edițiile precedente, Președintele de onoare al concursului a fost prof.univ.dr. Dan Buciu - rectorul onorific al Universității Naționale de Muzică București, secretar al UCMR.
La concurs s-au înscris 97 de candidați din principalele centre culturale ale țării și din Republica Moldova.
Repertoriul prevăzut în regulamentul concursului menționează obligativitatea candidaților de a prezenta, în cele două etape eliminatorii, câte o piesă din creația nemuritorului compozitor Paul Constantinescu sau a altui muzician român. Pe ansamblu au fost prezentate lucrări de referință pentru vioară și pian, pian solo, violoncel și pian, arii și lieduri etc. semnate de aproape 30 de compozitori din perioada clasică și contemporană românească.
În urma unei atente jurizări, cei mai buni dintre cei buni, au fost răsplătiți cu 74 de premii din care:
 
19 Premii I
Secția Vioară: Sultan Negoiță Robert cls. a II-a, Hartac Raluca Gabriela cls. a IV-a și Aprodu Ștefan cls. a V-a de la C.N.A. „Dinu Lipatti”-București; Axenti Alexandru cls. a VIII-a, Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu”- Chișinău; Pandelescu Mădălin cls. a XI-a, C. A. „C. Sylva” - Ploiești; Jurca Maria Anca cls. a XII-a, C.N.M. „G.Enescu” - București; Andrei Andra Lucia anul III, U.N.M.B.
Secția Pian: Antonescu Victor Gabriel, cls. a IV-a - Școala Gimnazială „Iosif Sava” - București; Tudose Ana Antonia, cls. a VII-a, C.A. „C. Sylva” - Ploiești; Rusu Laurențiu Gerard, cls. a VIII-a.
Secția Canto: Stănescu Ana Diana, cls. a X-a de la C.N.A. „D.Lipatti” - București; Bolojan Mihaela Ramona, anul II - Academia de Muzică „Gh. Dima”-Cluj.
SecțiaVioloncel: Lazăr Otilia Maria, cls. a V-a de la C.N.A. „O.Băncilă”-Iași; Movileanu Ioana Andreea, cls. a V-a de la Școala Gimnazială de Arte „Iosif Sava” - București; Sekaci Jan Antonio Andrei, cls.aVII-a de la CM. „S.Toduță”; Enache Dragoș, cls. a X-a de la C.N.M. „G. Enescu” - București; Ghergu Izabela, cls. a X-a de la C.N.A. „D. Lipatti” - București; Maksay Csaba Zsolt, cls. a X-a de la C.M. „S. Toduță” - Cluj și Borodin Constantin, anul II - U.N.M.B.
Secția Compoziție:Megumi Okuda, anul II - U.N.M.B. (premiu acordat de UCMR).
 
18 Premii II
Secția Vioară: Amihălăchioaie Robert cls. a II-a, C.N.A. „O.Băncilă” - Iași; Luță Ștefan Gabriel cls. a II-a, Duminică Ana Maria cls. a VI-a și Gore Victoria cls. a IX-a de la Liceul Republican de Muzică „C.Porumbescu” - Chișinău; Țanea Alin Constantin cls. a V_a și Pîrlea Ioan Octavian cls. a VII-a de la C.N.A. „D. Lipatti” - București; Ristea Gabriel Ștefan cls. a VII-a, Băluțel Iulian cls. a VII-a și Reuț Mihail Ciprian de la C.N.M. „G. Enescu – București; Mihai Alexandru anul II, U.N.M.B.
Secția Pian: Mihai Erik Andrei cls. I - I.S.B.
Secția Canto: Macavei Dan cls. a X-a, Liceul de Artă „D. Lipatti” - Pitești; Vlad Maria Mirela anul III, U.N.M.B..
Secția Violoncel: Munteanu Eugen, cls. a VII-a de la Școala Gimnazială de Arte ”Iosif Sava” - București; David Kacso Soma, cls. a VIII-a de la C.M. „S. Toduță” - Cluj și Totan Alexandru, anul IV - U.N.M.B.
Secția Compoziție: Bogdan Pintilie, anul III și Alexandru Mihalcea, anul I Master – U.N.M.B.
 
27 Premii III
Secția Vioară: Gabrian Adriana cls. a XI-a, Tudor Ioana cls. a X-a, Piculeață Antonio cls. a II-a, Rușanu Dragoș Marian cls. a III-a, Florescu Radu cls. a V-a, Corbu Ștefan cls. a VI-a de la C.N.A. „D.Lipatti” - București; Semeniuc Alexandru cls. a X-a, Matei Denis Ioana cls. a VII-a de la C.N.M. „G. Enescu” - București; Micușa Delia cls. a XI-a, Trubca Aliona cls. a IX-a, Mangîr Mihai cls. a II-a, Pavlinciuc Dimitrie cls. a V-a, Barcari Bogdan cls. a VIII-a de la Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu” Chișinău; Pandelescu Andreea cls. a VII-a de la C.A. „C. Sylva” - Ploiești;
Secția Pian: Marianciuc Vlada cls. a II-a de la Școala de Muzică „A. Poleacov” - Chișinău; Arabu Teodora cls. a IV-a Școala gimnazială nr.1 Cordun; Stănescu Bianca Florentina cls. a VI-a și Drăgănescu Bogdan Marian cls. a VII-a de la C.A. „C. Sylva” - Ploiești; Crîngașu Cristian Marius cls. a IX-a de la C.N.M. „G. Enescu” - București.
Secția Canto: Albeșteanu Luiza Iuliana Nicoleta cls. a X-a de la C.N.M. „G. Enescu” - București; Strinu Emanuel cls. a X-a de la Liceul de Arte „M. Sorescu” - Craiova; Stancu Antonia Cosmina anul III - U.N.M.B.
Secția Violoncel: Simion Valentin, cls. a VII-a și Bobeico Ștefan, cls. a VIII-a de la Școala Gimnazială de Arte ”Iosif Sava” - București; Bardocz Botond Sandor, cls. a XI-a de la C.M. „S. Toduță” - Cluj și Damian Andreea Cristiana, cls. a XI-a de la C.N.M. „G. Enescu” - București.
Secția Compoziție: Vlad Baciu, doctorant U.N.M.B.
Deasemenea, au fost acordate 6 Mențiuni și 6 Premii speciale din partea Uniunii Criticilor Muzicali „Mihail Jora”, Ziarului „Ploiești”, Fundația „Tinere talente” etc. pentru „cea mai bună interpretare a unei lucrări semnate de Paul Constantinescu s-au de un alt muzician român”.
 
Marile Premii ale concursului au fost câștigate de către:
Secția vioară: Bobeico Alexandra cls. a XII-a de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” - București, clasa prof. Elena Baltaga;
Secția canto elevi: Popescu Ecaterina Daniela cls. aXI-a, Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” - București, clasa prof. Ionescu Georgeta și
Marinescu Andreea Gabriela cls. a XII-a, Liceul de Arte „C. Brăiloiu” Tg. Jiu, clasa prof. Balasoiu Olimpia;
Secția canto-student: Cristea Dominic Octavian - anul II, U.N.M.B., clasa prof.univ.dr. Cristina Soreanu.
Secția violoncel - Curcă Alexandra, cls. aXII-a C.N.M.„G.Enescu” - București, clasa prof.univ. Anca Vartolomei.
 
Festivitatea de premiere a candidaților și Gala tinerilor laureați ai concursului a avut loc Duminică, 14 decembrie, ora 11.30 la Filarmonica „Paul Constantinescu”.
Și-au dat concursul câștigătorii Marelui premiu și câștigătorii Premiului I de la secțiile concursului (vioară, pian, violoncel, canto clasic).
Felicitând din toată inima pe tinerii concurenți și pe profesorii lor îndrumători pentru rezultatele artistice obținute, suntem convinși că la viitoarele ediții ale acestui reprezentativ concurs național, prezența candidaților va fi mai numeroasă și din ce în ce mai performantă.
Calde mulțumiri se cuvin a fi adresate cu deosebire Ministerului Culturii, Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova care a finanțat majoritatea premiilor și celelalte cheltuieli pentru buna desfășurare a concursului, Primăriei Municipiului Ploiești și Direcției Județene pentru Cultură, precum și unor oameni de mare suflet din unele unități cu profil economic și medical, etc. care au sprijinit efectiv acest concurs și, nu în ultimul rând, pe tinerii laureați.
 
Directorul concursului,
Dr. Alexandru I. Bădulescu
   

LANSARE DE CARTE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, vă invită miercuri, 17 decembrie 2014, ora 11.30, să participaţi la evenimentul organizat cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia Română.

La eveniment ne bucurăm de prezenţa domnului comandor Alexandru Popa, autorul acestui volum autobiografic, care ne va releva evenimente şi momente importante petrecute în decembrie 1989.

   

Pagina 105 din 122

Link-uri utile