Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Lansarea volumului ”Arheologie si Istorie”

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova și Parohia ”Sf. Nicolae” din Campina va invita la lansarea volumului ”Arheologie si Istorie” - autor dr. Alin Frinculeasa. Evenimentul se va desfășura joi, 26 aprilie 2012, ora 12.00, la parohia din Campina.

   

Șase decenii fara Ioan A. Bassarabesu

Cu prilejul comemorării a 60 de ani de la trecerea în neființă a scriitorului, profesorului, publicistului și omului de cultură Ioan A. Bassarabescu, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Gimnaziul ”I. A. Bassarabescu” Ploiești organizează marți, 27 martie 2012, la ora 10.00, în sala Auditorium din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, matineul muzeal ”ȘASE DECENII FĂRĂ IOAN A. BASSARABESCU” și vernisează o expoziție temporară cu documente și manuscrise originale.

Biroul Istorie
Irina Voinescu

   

94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania

Cu prilejul aniversarii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova organizeaza urmatoarele manifestari culturale:

marti, 27 martie 2012, la ora 16.00, in sala Auditorium a muzeului, din Ploiesti, str.Toma Caragiu, nr. 10 - simpozionul ¬”94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania”

Citeşte mai mult

   

Invitatie lansare B. Nicolescu

   

Anul 2012 anul Caragiale

Anul 2012 are dublă semnificație în ceea ce priveşte evocarea marelui dramaturg Ion Luca Caragiale: se împlinesc 160 de ani de la nașterea acestuia și, totodată, este marcat un veac de la dispariția lui.

Muzeul „I. L. Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov, nr. 1, ca în fiecare an, invită publicul la manifestările dedicate marelui dramaturg, programul desfăşurându-se după cum urmează:
- 28-29 ianuarie 2012 orele 9.00-17.30
„Caragiale, contemporanul nostru” – concurs interjudeţean de interpretare artistică a personajelor caragialiene, ediţia a XV-a.

Citeşte mai mult

   

Ziua Naţională a Culturii Române– 15 ianuarie 2012

Sub egida Consiliului Judeţean Prahova în parteneriat cu Academia Română vineri, 13 ianuarie 2012, ora 10.30 încep manifestările prilejuite de Ziua Naţională a Culturii Române, evenimentul urmând a se desfăşura la Sala Europa a Palatului Administrativ.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova continuă seria de evenimente dedicate acestei zile, după urmează :

Citeşte mai mult

   

Un important eveniment muzical Concursul Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, ediția a XVII-a

În zilele de 9-12 decembrie 2011, orașul Ploiești găzduiește cea de-a XVII ediție a Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, prestigioasă manifestare muzicală organizată de către Muzeul memorial „Paul Constantinescu”- secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, împreună cu Filarmonica „Paul Constantinescu” cu sprijinul direct și generos al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Consiliului Județean Prahova, Prefecturii și Primăriei Municipiului Ploiești

Citeşte mai mult

   

Editia a XIII-a a simpozionului național ”Timpul și Omul”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și M;uzeul Ceasului ”Nicolae Simache”din Ploiești, organizează în perioada 3-4 noiembrie 2011 cea de-a XIII-a ediție a simpozionului național ”Timpul și Omul”, la care participă peste 60 de specialiști din muzee, institute de cercetare, cadre universitare, restauratori, colecționari și pasionați de orologerie din București, Iași, Sighișoara, Brăila, Galați, Reșița și Brașov.

Citeşte mai mult

   

Expoziţie eveniment „Stindardul lui Ştefan cel Mare”

28 octombrie – 15 decembrie 2011
Foaierul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova


Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României cea de-a treia expoziţie Tezaur. De această dată este vorba de steagul liturgic al lui Ştefan cel Mare, lucrare reprezentativă a artei bizantine, realizată la curtea domnitorului în anul 1500.

Citeşte mai mult

   

Expozitie temporara la ”Conacul Pana Filipescu” din Filipestii de Targ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Conacul ”Pană Filipescu” din Filipești de Târg vă invită marți, 10 octombrie 2011, ora 1200 , să participați la vernisajul expoziției temporare ”COLECȚIA «LIANA ȘI DAN NASTA»”.

Boier de viță veche, personalitate de prin rang a culturii române, actor, scenarist și regizor, dar, mai ales un pasionat colecționar – Dan Nasta și-a propus și a reușit, prin întreaga sa activitate, să readucă la lumină obiceiurile și viața cotidiană a vechii elite românești din vremea voievodului Constantin Brâncoveanu și a familiei Cantacuzino, împreună cu soția sa, Liana, distins și renumit profesor de limbă engleză.

Citeşte mai mult

   

Pagina 109 din 112

Link-uri utile