Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Expoziţie eveniment „Stindardul lui Ştefan cel Mare”

28 octombrie – 15 decembrie 2011
Foaierul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova


Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României cea de-a treia expoziţie Tezaur. De această dată este vorba de steagul liturgic al lui Ştefan cel Mare, lucrare reprezentativă a artei bizantine, realizată la curtea domnitorului în anul 1500.

Citeşte mai mult

   

Expozitie temporara la ”Conacul Pana Filipescu” din Filipestii de Targ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Conacul ”Pană Filipescu” din Filipești de Târg vă invită marți, 10 octombrie 2011, ora 1200 , să participați la vernisajul expoziției temporare ”COLECȚIA «LIANA ȘI DAN NASTA»”.

Boier de viță veche, personalitate de prin rang a culturii române, actor, scenarist și regizor, dar, mai ales un pasionat colecționar – Dan Nasta și-a propus și a reușit, prin întreaga sa activitate, să readucă la lumină obiceiurile și viața cotidiană a vechii elite românești din vremea voievodului Constantin Brâncoveanu și a familiei Cantacuzino, împreună cu soția sa, Liana, distins și renumit profesor de limbă engleză.

Citeşte mai mult

   

Deschiderea expoziţiei permanente „Alexandru Bellu – artist fotograf şi pasionat colecţionar” la Foişorul Bellu

Foişorul Bellu, situat în Urlaţi, strada Orzoaia de Sus, nr. 12, a intrat în anul 2008 într-un amplu proces de restaurare, în vederea readucerii lui în circuitul muzeal. Restaurarea clădirii - monument istoric, cu arhitectură similară clopotniţei de la Vărbila, a pornit de la un singur stâlp de susţinere, care mai rămăsese din vechea construcţie şi s-a realizat după fotografii şi planuri ale lui Alexandru Bellu, aflate în arhiva Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Citeşte mai mult

   

Ziua europeana a patrimoniului mostenirea culturala din lemn

Începând din 1992, România s-a alăturat ţărilor care organizează Zilele Europene ale Patrimoniului, oferind participanţilor ocazia să descopere monumente istorice protejate şi obiective turistice sau zone mai puţin cunoscute, care în mod obişnuit nu sunt accesibile publicului larg.

Citeşte mai mult

   

Program

Joi, 25 august 2011


• ora 1000
• Deschiderea oficială a lucrărilor
în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Judeţean Prahova şi a conducerii muzeului.
• Lansarea volumului:

Citeşte mai mult

   

Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice

„Arheologia mileniului I p. Chr.”, Ploieşti 25-27 august 2011


Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează din anul 2002 Sesiunea Internațională de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, care în acest an a ajuns la cea de-a X-a ediţie. Manifestarea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice din primul mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice.

Citeşte mai mult

   

Mihai Viteazul (1593-1601) – unificator de ţară şi neam

Expoziţie temporară
„Mihai Viteazul (1593-1601) – unificator de ţară şi neam”
19 august-15 octombrie 2011
Conacul „Pană Filipescu” din Filipeştii de Târg


Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova invită publicul la vernisajul expoziţiei temporare, de la Conacul „Pană Filipescu” din Filipeştii de Târg, în data de 19 august 2011, ora 11.00.

Citeşte mai mult

   

SALONUL DE UMOR – RIDENDO DICERE VERUM EDIŢIA A XVI-A

Muzeul memorial „Cezar Petrescu” din Buşteni, str. Tudor Vladimirescu, nr.1 invită publicul la o suită de evenimente dedicate epigramei şi caricaturii, în cadrul Salonului de Umor „Ridendo dicere verum”, ajuns anul acesta la cea de-a XVI-a ediţie.

Astfel în zilele de vineri,12 august, începând cu ora 16.00, şi sâmbătă, 13 august 2011, începând cu ora 10.00, iubitorii gustului dulce – amar al epigramei sunt aşteptaţi la întâlnirea cu George Corbu, preşedinte al Uniunii epigramiştilor din România, Gheorghe Bâlici, epigramist din Republica Moldova, excelenţa sa Petre Gigea Gorun, ambasador al României în Franţa şi ambasador al României la UNESCO, scriitor şi preşedinte al Cenaclului Epigramiştilor Olteni, dar şi cu alţi epigramişti şi caricaturişti de valoare.

Citeşte mai mult

   

ORA DE POVESTE- program de educatie muzeala

Muzeul judetean de istorie si arheologie Prahova anunta lansarea unui nou program educational ce se va desfasura pe perioada vacantei incepand cu 12 iulie 2011. Programul intitulat “Ora de poveste” este gandit atat pentru copii prescolari, cat si pentru cei din primul ciclu de invatamant. Astfel pentru copii cuprinsi intre 5 si 7 ani programul educational se desfasoara dupa cum urmeaza: pe un ecran se vor derula imagini cu personaje dintr-o poveste cunoscuta – basm romanesc - in timp ce o voce le va citi povestea propriu zisa.

Citeşte mai mult

   

Program educativ de vacanță ”Ne jucăm și învățăm la muzeu”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, împreună cu secțiile sale: Muzeul memorial ”Paul Constantinescu”, Muzeul ”Ion Luca Caragiale”, Muzeul memorial ”Nichita Stănescu”, Muzeul ”Casă de târgoveț din sec. al XVIII-lea- al XIX-lea” și Muzeul Ceasului ”Nicolae Simache”, organizează, în perioada iulie-august 2011, programul educativ de vacanță ”Ne jucăm și învățăm la muzeu”.

Citeşte mai mult

   

Pagina 120 din 122

Link-uri utile