Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Eminescu – întoarcere la text

Marți, 15 ianuarie 2013, ora 17.30, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii și aniversării a 163 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, în sala Auditorium a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, istoricul și criticul literar Alex Ștefănescu va susține prelegerea „Eminescu – întoarcere la text”.

Critic literar de excepție, scriitor cu har, publicist a peste 5000 de articole de critică literară și realizator de emisiuni culturale la TVR Cultural, Alex Ștefănescu se poate defini ca un om al secolului XXI, deși este născut în anii ’50 ai secolului trecut.

Citeşte mai mult

   

Expozitia "Arme albe în colecții muzeale"

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează, miercuri, 19 decembrie 2012, ora 12.00, în sala ”Tezaur”, expoziția ”Arme albe în colecții muzeale”. Expoziția este rodul colaborării dintre Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Național Bran, și prezintă piese de excepție din colecțiile celor două instituții, parte dintre ele expuse pentru prima oară.

Această expoziție dorește popularizarea unui domeniu deosebit de spectaculos și de cunoscut, precum și dezvoltarea gustului pentru ceea ce a însemnat simbolul bravurii și va putea fi vizitată la sediul muzeului din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10, până pe data de 8 decembrie 2013.

   

Valori bibliofile din colectia Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova invită publicul la vernisajul expoziției permanente VALORI BIBLIOFILE DIN COLECȚIA MUZEULUI JUDEȚEAN DE ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE PRAHOVA, care va avea loc miercuri, 12 decembrie 2012, începând cu ora 17.00.

Expoziția este dedicată valorilor bibliofile din colecțiile proprii, îndeplinind una din dorințele fondatorului muzeului, profesorul Nicolae Simache, și a trei generații de specialiști, istorici, filologi, muzeografi, aceea de a avea și la Ploiești cel puțin o expoziție consacrată cărții și manuscriselor rare și prețioase. Expoziția este structurată în trei secțiuni tematice, fiecare organizată în câte o sală de expunere. Prima secțiune se intitulează ”Valori bibliofile europene”, a doua ”Valori bibliofile din Țările Române”, iar a treia ”Între medieval și modern: carte, meșteșug și artă în Epoca Luminilor”.

 

Citeşte mai mult

   

Activitati culturale Muzeul Ceasului

6.12.2012-Serata muzeala.Sfantul Nicolae in spiritualitatea romaneasca.Amintiri despre Nicolae Simache .Calator in muzee din Franta-Luvru.
29.11.2012- Lectie tematica-Ceasuri capodopere. Performante in orologerie
29.11.2012- Lectie tematica-Ceasuri capodopere. Performante in orologerie

   

Un important eveniment muzical Concursul Naţional de Interpretare si Creaţie Muzicală "PAUL CONSTANTINESCU",ediţia a XVIII a,-Ploieşti 2012

În zilele de 7-10 decembrie 2012, oraşul Ploieşti găzduieşte cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare și Creaţie Muzicală "Paul Constantinescu", prestigioasă manifestare muzicală organizată de către Muzeul Memorial "Paul Constantinescu" - Secţie a Muzeului Judeţean de Istorie si Arheologie Prahova, impreună cu Filarmonica "Paul Constantinescu" din localitate, cu sprijinul direct si generos al Ministerului Culturii si Patrimoniului Naţional, Consiliului Judeţean Prahova, Prefecturii Județului Prahova și Primăriei Municipiului Ploieşti.

Citeşte mai mult

   

Expoziția Mâini dibace de adolescent ( Măști populare și colaje)

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova găzduiește miercuri, 5 decembrie 2012, expoziția Mâini dibace de adolescent ( Măști populare și colaje). Expoziția face parte din proiectul Univers de adolescent - tradiție și modernitate, al cărui obiectiv este cumoașterea și valorificarea tradițiilor și obiceiurilor românești prin respectarea, practicarea și transmiterea lor generației actuale și viitoare. Vernisajul va avea loc în foaierul muzeului din Ploiești, strada Toma Caragiu, nr. 10, începând cu ora 10.00, iar intrarea este liberă.

Program:
9.30-10.00 - Primirea invitaților
10.00 - Vernisajul expoziției de măști populare și colaje confecționate manual de elevi din clase de gimnaziu și liceu
10.30-11.30 – Spectacol de colinde și dansuri populare, oferit de Palatul Copiilor Ploiești
11.40-12.30 – Festivitatea de premiere

Irina Voinescu - referent Relații publice

   

Lansare carte cu tema Unirii Bucovinei cu România

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, sub egida Consiliului Județean Prahova, are plăcerea de a vă invita la lansarea a trei lucrări, care au ca numitor comun tema Unirii Bucovinei cu România.
În urmă cu 94 de ani, la 18/28 noiembrie 1918, s-a desfăşurat Congresul general al Bucovinei, la Cernăuţi, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan. Mii de locuitori din toate colţurile provinciei au venit la Chişinău să participe la marele eveniment. Au participat reprezentanţi ai naţionalităţilor conlocuitoare (români, polonezi, ruteni, germani). În fruntea adunării s-au aflat fruntași ai luptei naționale. La propunerea lui Flondor, congresul a votat cu majoritate zdrobitoare de voturi „Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”.

Citeşte mai mult

   

Expozitia "PERSONAJE, COSTUME, POVEȘTI"

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova invită publicul într-o lume de poveste cu personaje create de artistul plastic ANA PONTA.
Joi, 22 noiembrie 2012, ora 12.00, în sala Auditorium din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, va avea loc vernisajul expoziției temporare de artă textilă ”PERSONAJE, COSTUME, POVEȘTI”. Artistul Ana Ponta, prin măiestrie și refinament reușește să dea forme spectaculoase bucătilor de material textil, creând astfel personaje expresive, care își spun fiecare povestea.

Citeşte mai mult

   

„Timpul şi Omul”, ediţia a XIV-a

1-2 noiembrie 2012 Muzeul Ceasului „Nicoale Simache” din Ploieşti are deosebita onoare de a vă invita să participaţi joi, 1 noiembrie 2012, la deschiderea simpozionului naţional „Timpul şi Omul”, ajuns în acest an la cea de-a XIV-a ediţie.
Sesiunea naţională va debuta la ora 11.00 în sala Auditorium a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, când acad. Mircea Petrescu va susţine o prelegere, tema rămânând la alegerea domniei sale.

Absolvent al Liceului „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, în anul 1952, acad. Mircea Petrescu a urmat Facultatea de electronică şi telecomunicaţii, pentru ca mai apoi să aprofundeze studii la Institutul de Fizică Atomică al Academiei Române. Cu peste 150 de lucrări stiinţifice de specialitate publicate, conducător de doctorate în domeniul ştiinţei calculatoarelor, acad. Mircea Petrescu este un reper în istoria ingineriei calculatoarelor.

Citeşte mai mult

   

EXPOZIȚIA BASARABIA 1812-1947. OAMENI, LOCURI, FRONTIERE

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” Chișinău, sub egida Consiliului Județean Prahova, organizează în perioada 20 septembrie – 18 decembrie 2012, expoziția temporară BASARABIA 1812-1947. OAMENI, LOCURI, FRONTIERE.

Expoziția este organizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Arhivelor Naționale ale României, Bibliotecii Naționale a României și face parte din seria de evenimente dedicate comemorării a 200 de ani de la ocuparea de către Imperiul Țarist Rus a teritoriului dintre Prut și Nistru, cunoscut sub numele de Basarabia. În expoziție se află piese ce aprțin Muzeului Național de Istorie a României București și colecționarilor: Valentin Mandache, Diana Mandache, Mădălin Ghigeanu, Laurențiu Todoroiu și Cristian Scăiceanu. Aceste piese oferă o privire de ansamblu asupra perioadei cuprinse între anii 1812 – 1947, în care se desfășoară evenimente extrem de importante și dramatice pentru istoria românilor din Basarabia.

Citeşte mai mult

   

Pagina 116 din 122

Link-uri utile