Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

Zilelor Europene ale Patrimoniului

Și anul acesta, secțiile muzeale subordonate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează activități cultural–educative prilejuite de sărbătorirea Zilelor Europene ale Patrimoniului. La fiecare dintre manifestările desfășurate cu acest prilej intrarea va fi liberă.

   

Expoziția temporară ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova are plăcerea de a anunța prelungirea perioadei în care poate fi vizitată expoziția ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”.

Această decizie a fost luată datorită interesului deosebit arătat de publicul vizitator.Tezaurul de la Pietroasa și diadema de la Gherăseni, vor mai putea fi văzute la muzeul din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10, până duminică, 9 septembrie 2012, inclusiv. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10.00-16.00.

   

Expoziția temporară ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”

Muzeul Judetean de Istorie și Arheologie Prahova vernisează joi, 23 august 2012, ora 17.00, expoziția temporară ”MARI TEZAURE ROMÂNEȘTI - TEZAURUL DE LA PIETROASA”. Expoziția este organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Județean Buzău și va putea fi vizitată în perioada 23 august - 2 septembrie 2012, între orele 10.00-16.00.

   

Sesiunea de Comunicări Științifice ”Arheologia mileniului I p. Chr.”

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează în perioada 23-25 august 2012 Sesiunea de Comunicări Științifice ”Arheologia mileniului I p. Chr.”, ajunsă în acest an la cea de-a XI-a ediție. Manifestarea şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice ale primului mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice. Pe parcursul celor zece ediţii desfăşurate până în prezent, manifestarea pe care o organizăm a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice din domeniul arheologiei; fiind singura sesiune desfăşurată în România care abordează o astfel de problematică.

Dat fiind acest lucru, unul din scopurile sale este acela de a sprijini schimbul de informaţii ştiinţifice, stabilirea de colaborǎri pe tematica amintitǎ, introducerea în circuitul ştiinţific a ultimelor descoperiri. La această manifestare, devenitǎ deja de tradiţie, au participat de-a lungul timpului cercetători români şi străini de la prestigioase instituţii universitare şi de cercetare din Germania, Cehia, Polonia, Ucraina, Rusia, Ungaria, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova.
În anul 2010 această manifestare ştiinţifică a primit şi o materializare editorială prin publicarea volumului Arheologia mileniului I p. Chr. Cercetări actuale privind istoria şi arheologia migraţiilor. Acestui prim volum i s-a alăturat în anul 2011 al doilea volum al seriei Arheologia mileniului I p. Chr. Interferenţe culturale la Dunărea de Jos. Prin publicarea cestor douǎ volume s-a creat, practic, o serie care va continua şi în viitor.

În anul 2012 se comemorează 10 ani de la dispariţia arheologului Maria Comşa, de numele căreia se leagă importante cercetări privind mileniul I p. Chr., dintre care le amintim pe cele de la Bucov şi Slon, judeţul Prahova. De aceea, ediţia din acest an a Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, se va desfăşura sub semnul acestei comemorări. La manifestarea din acest an, şi-au anunţat participarea, un numǎr de aproximativ 60 specialişti români şi strǎini, iar deschiderea va avea loc joi, 23 august 2012, la ora 1000, la sediul muzeului din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr. 10.

   

Teatru în aer liber - punte peste timp 1938-2012

În cadrul Universității Populare de Vară ”Nicolae Iorga”, marți, 21 august 2012, la ora 21.30 la Muzeul memorial ”Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, va avea loc serata muzeală”Teatru în aer liber - punte peste timp 1938-2012”.În program:

- spectacolul de teatru ”Torna Umbra”, susținut de actorii teatrului Equinox Ploiești
- recital instrumental de vioară susținut de Iustin Gîlea

   

Programul cultural de vacanța - Ceasurile vacanței - perioada 14-17 august, 2012, orele 9-12

Actiunea va avea loc în Muzeul Ceasului Nicolae Simache.

Program:


-marți 14.08.2012-Vizită în Muzeul Ceasului Nicolae Simache-expoziția permanentă și asamblări de ceasuri în cadrul jocului MEȘTERUL CEASORNICAR
-joi 16.08.2012-Vizită la colecționarul de ceasuri Doru Fărcuș, din orașul Băicoi

Citeşte mai mult

   

SALON DE UMOR LA MUZEUL MEMORIAL ”CEZAR PETRESCU” DIN BUȘTENI

În perioada 3-4 august 2012, la Muzeul memorial ”Cezar Petrescu” din Bușteni, va avea loc cea de a XVII-a ediție a salonului de umor RIDENDO DICERE VERUM. În program:

VINERI – 03 august 2012 , ORA 16.00

• deschiderea oficială
- cuvântul domnului primar al oraşului Buşteni;
• prezentarea participanţilor
• lansare de carte “ Lumea prin care am trecut ” de George Zarafu;
• lansare de carte “ Cronica unui început de mileniu” de Mihai Sălcuţan;
• duelul epigramiştilor ( partea I );

Citeşte mai mult

   

ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi

Vineri, 27 iulie 2012, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, județul Prahova pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.

Colaborarea de peste 50 de ani dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române a generat acumularea unei cantități uriaşe de informații şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secol al XIX-lea. Evenimentul din acest an este dedicat memoriei arheologului Gheorghe Diaconu (1921-2001), conducătorul și sufletul șantierului mai bine de 45 de ani.

Citeşte mai mult

   

LA MUZEUL MEMORIAL ”CEZAR PETRESCU”, SE DESFASOARA PROGRAMUL DE VACANTA ”NE JUCAM SI INVATAM LA MUZEU”

Muzeul memorial ”Cezar Petrescu” din Busteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, sectie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, organizeaza in colaborare cu Scoala Sanatoriala Busteni, in perioada 24-27 iulie 2012, programul estival ”NE JUCAM SI INVATAM LA MUZEU”.
Programul continua si in cursul lunii august 2012, se adreseaza elevilor din ciclul primar si gimnazial. Un curs se desfasoara pe parcursul unei saptamani (4 module), de marti pana vineri, intre orele 10.00 - 13.00.

Citeşte mai mult

   

Vacanță ”Muzeul Copiilor”

Muzeul memorial ”Constantin și Ion Stere”, din Parcul ”Constantin Stere” Bucov, demarează, începând cu data de 20 iulie 2012, programul de vacanță ”Muzeul Copiilor”.
Copiii cu vârste cuprinse între 4 și 13 ani sunt așteptați la muzeu pentru a participa la atelierele de pictură și desen, vor descoperi împreună cu personalul muzeului povestea pâinii, vor pătrunde în frumoasa lume a basmelor românești și a legendelor istorice și vor confecționa colaje și jucării prin tehnica origami.

Citeşte mai mult

   

Pagina 117 din 122

Link-uri utile