Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

PAŞTE FERICIT!

   

Program de Sărbătoare

   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Începând cu 6 aprilie, 119 ceasuri, din secolele XVII – XXI, aparținând Muzeului Ceasului de la Ploiești, dau ora istorică la Suceava.Cele 119 de piese de colecție din expoziție, reprezentând ceasuri de buzunar, de masă și de șemineu, ceasuri de perete și tablouri cu ceas, oferă vizitatorilor o perspectivă deosebită a evoluției orologeriei în secolele XVII-XXI, ilustrând rafinamentul deosebit care a însoțit acest mesteșug de-a lungul timpului.
Colecția reunește ceasuri provenind din ateliere și manufacturi din Elveția, Germania și Franța, unele din ele fiind piese lucrate pe comandă specială pentru România.
Din această ultimă categorie fac parte, un ceas de mână aniversar, un omagiu adus Centenarului Marii Uniri, realizat de firma Tissot, dar și un ceas de mână produs în Elveția de firma Tavannes, cu scopul de a celebra eroismul lui Tudor Vladimirescu și importanța mișcării sale în apariția statului român modern.
   

MATINEU MUZEAL

În pragul Marilor Sărbători ce anunţă Învierea Mîntuitorului Iisus Hristos, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova are deosebita plăcere de a vă invita joi, 6 aprilie 2023, ora 10.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10 la un matineu muzeal dedicat acestui mare eveniment cu importanţă majoră în istoria Creştinătăţii.
Despre tradiţii şi obiceiuri de Florii şi de Paşte, despre bucatele de leac pregătite şi consumate în acest timp sacru al Sărbătorii vă va vorbi Ioana Constantin, muzeograf al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.


   

TRADIŢII PASCALE

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită în perioada 5-14 aprilie 2023 să participaţi la următoarele activităţi culturale, ce au ca temă tradiţiile specifice Sărbătorilor Pascale în spiritualitatea românească:
 
 
• Muzeul de Artă Religioasă Vălenii de Munte
str. George Enescu, nr.1-3, tel. 0244 280 861
5 aprilie 2023, ora 11.00
Vernisajul expoziţiei temporare: „Icoana ortodoxă - lumina credinţei”
 
• Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova
Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, tel. 0244 522 656
6 aprilie 2023, ora 10.00
• Matineu muzeal: „Paştele în tradiţia românilor”
- invitaţi: elevi de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Ploieşti
 
• Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Buşteni
str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, tel. 0244 321 080
6 aprilie 2023, ora 10.00
• Matineu muzeal: „Hristos a înviat!”
- participă elevii clasei a III-a de la Şcoala Gimnazială „Nestor Urechia” Buşteni;
- coordonator: înv. Carmen Săcuiu.
 
• Muzeul „Ion Luca Caragiale” Ploieşti
str. Kutuzov, nr.1, tel. 0244 525 394
7 aprilie 2023
• Expoziţie temporară: „Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii!”
- expoziție de desene dedicată Floriilor.
 
• Muzeul „Casa Domnească” Brebu
Aleea Casa Domnească nr. 3, tel. 0244 357 731
9 aprilie 2023
• Expoziţie temporară:
„Lumina Sărbătorii Pascale”, ediţia a XXI-a
„Duminica Floriilor”
- atelier de creaţie: ouă încondeiate, felicitări pascale şi iconiţe, în cadrul proiectului educaţional desfăşurat sub egida Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova „Anotimpul luminii prin ochi de copii”.
- participă elevii clasei a II-a A de la Școala Gimnazială „Matei Basarabˮ Brebu, coordonaţi de p.î.p. Viviana Căpăţână;
 
• Muzeul Memorial „Nichita Stănescu” Ploieşti
Ploiești, str. Nichita Stănescu, nr.1, tel. 0344 100 768
11 aprilie 2023
• Expoziţie temporară: „Icoane şi ouă încondeiate”
 
• Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeştii de Târg
nr. 868, tel. 0244 389 480
11-13 aprilie 2023
• Ateliere de creaţie: „Paştele la muzeu”
 
• Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” Ploieşti
Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, tel. 0244 522 91414 aprilie 2023
• Audiţie online: Oratoriul Bizantin de Paști „Patimile și Învierea Domnului” – online
   

EXPOZIŢIE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti vă invită marţi, 4 aprilie 2023, ora 10.00, la sediul secţiei sale Muzeul „Crama 1777” – Valea Călugărească, str. Muzeului, nr. 32, judeţul Prahova, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare „Motive ancestrale şi simboluri sacre în tradiţia încondeieri ouălor”. Proiectul expoziţional dedicat încondeierii ouălor de Paşti este rodul unui parteneriat de colaborare între Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti.
 
 
Tradiţia de a incondeia ouă se păstrează şi în zilele noastre, iar armonia culorilor, delicateţea motivelor şi a mesajelor simbol din decor, transmise din generaţie în generaţie, au transformat acest meşteşug în artă.
Tematica expoziţiei a reprezentat o nouă provocare pentru tinerii artişti ploieşteni ce au realizat cu măiestrie interpretări ale motivelor şi simbolurilor de pe oul de Paşti în creaţie proprie. Într-un joc al memoriei şi al prezenţei, tinerii artişti ai Colegiului de Artă „Carmen Sylva” sub îndrumarea distinşilor profesori Liliana Marin, Georgiana Tudor, Adriana Brăileanu, Mădălina Gheorghe-Tănase şi Mihail Tudor ne demonstrează că arta încondeierii ouălor continuă să fie resursă creativă pentru prezent.
 
 Vă aşteptăm!
 
Monica Cîrstea, muzeograf
Emilia Savelovici, muzeograf
   

Masă rotundă

   

EDUCAŢIA ALTFEL LA MUZEE

Biroul Istorie al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova desfăşoară în perioada martie-aprilie 2023 proiectul educativ Şcoala altfel la Muzeu, dedicat activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare. Programul a fost iniţiat de Ministerul Educaţiei în anul 2012, propunându-şi, încă de atunci, implicarea elevilor şi cadrelor didactice în activităţi, care să le pună în valoare capacităţile în diferite domenii.
Biroul Istorie, prin oferta educaţională, propune lecţii tematice şi ateliere cuprinse în două mari teme: Istoria altfel la muzeu şi Tradiţii şi obiceiuri la români. Acestea se adresează atât celor mici, de vârstă preşcolară, cât şi celor ajunşi pe băncile şcolii.
Prezentările teoretice sunt completate, uneori, de ateliere practice, care îmbină distracţia cu educaţia şi sunt concepute pentru copiii cu imaginaţie şi dorinţă de a afla cât mai multe despre istoria, cultura şi civilizaţia României.
Mulţumim cadrelor didactice implicate în activităţile desfăşurate în colaborare cu instituţia noastră, care au înţeles că educaţia copiilor nu se face numai în şcoală, ci şi în muzee/case memoriale.
 
 
   

105 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” cu sediul în Parcul Memorial „Constantin Stere” Bucov, str. Dacia nr. 13, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită luni, 27 martie 2023, să participaţi la manifestările prilejuite de împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, care vor debuta la ora 10.00 cu depuneri de flori pe Aleea Făuritorilor României Mari și va continua în spațiul primitor al casei memoriale cu matineul muzeal „Basarabia e România”.
Actul Unirii din 27 martie 1918, în urma căruia Basarabia a revenit la Ţara-Mamă „va rămâne încrustat cu litere de aur în letopiseţele acestuia”, scria în a sa istorie a Basarabiei, Ion Nistor, unul din artizanii de seamă ai evenimentului.

 Vă aşteptăm!

   

Dialog al artelor

Muzeul „Conacul Bellu” Urlați, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită sâmbătă, 18 martie 2023, începând cu ora 10.30, la sediul său din Urlați, strada Orzoaia de Sus nr. 12, să participaţi la un eveniment cultural-artistic deosebit, realizat în colaborare cu Primăria Urlaţi şi Casa de Cultură Urlaţi.În program:
• Lansarea volumului „SAKURA”, autor: Adina Mandalac;
• Vernisajul expoziţiei de pictură „CULORILE TIMPULUI”, ce reuneşte lucrările doamnelor Elvina Draghina, Teodora Rînciog şi Maria Nicolae.
În încheierea evenimentului, Grupul Folk-Urlaţi al Casei de Cultură din localitate va oferi publicului un recital muzical în decorul conacului ce a aparținut familiei baronului Alexandru Bellu, un loc încărcat de istorie, cu un valoros patrimoniu de artă plastică și decorativă.
Vă aşteptăm!
   

Pagina 2 din 122

Link-uri utile