Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

ZIUA CULTURII NAŢIONALE

Cu prilejul celei de-a IX-a ediții a Zilei Culturii Naționale, marţi, 15 ianuarie 2019, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale, din Ploiești și județ, omagiază personalități ale culturii prahovene și naționale prin depuneri de flori la statuile acestora și organizarea următoarelor activități:În Ploieşti:
Muzeul de Istorie şi Arheologie, Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, tel. 0244 522 656
ora 11.00 - Matineu muzeal: „Eminescu-Creangă - o prietenie adevărată”
- prelegere, atelier de lectură
 
Muzeul Memorial „Nichita Stănescu, Ploieşti, str. Nichita Stănescu, nr. 1, tel. 0344 100 768
ora 11.00 – Medalion liric: „De la Eminescu la Nichita”
- recital de poezie - Colegiul Național „Nichita Stănescu” Ploiești
 
Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”,
Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu, nr. 15, tel. 0244 522 914
ora 11.00 - Medalion aniversar: „Mihai Eminescu - 169 de ani de la naștere”
- alocuțiuni, recital vocal-instrumental - Filarmonica „Paul Constantinescu”
și Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti
 
Muzeul „Ion Luca Caragiale”, Ploiești, str. Kutuzov, nr. 1, tel. 0244 525 394
ora 11.00 - Matineu muzeal: „Omagiu lui Mihai Eminescu”
- recital folcloric - Grupul „Floricica” - Zonta Club Ploieşti,
Grupul „Mugurelul” - Şcoala Gimnazială Apostolache
 
Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”, Ploieşti, str. Nicolae Simache, nr. 1, tel. 0244 542 861
ora 11.00 - Evocare: „Nicolae Simache – model de dăruire și abnegație culturală”
- alocuţiuni, expoziţie foto-documentară,
proiecţii – Şcoala Gimnazială „Nicolae Simache” Ploieşti
 
Muzeul „Casă de Târgoveţ din sec. XVIII-XIX”
Ploieşti, str. Democrației, nr. 2, tel. 0244 529 439
ora 11.00 - Matineu muzeal: „Momente lirice în casa lui Hagi Prodan”
- recital de poezie - Şcoala Gimnazială ,,George Coşbuc” Ploieşti
 
 
În judeţ:
 
Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Bușteni, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2, tel. 0244 321 080
ora 10.00 - Matineu muzeal: „Mihai Eminescu, poetul sufletului meu”
- prelegeri, recital de poezie
 
Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească, str. Valea Largă, nr. 139A, tel. 0244 235 470
ora 10.00 - Matineu muzeal: Mihai Eminescu „Vreme trece,vreme vine”
- prelegeri, recital de poezie – Şcoala Gimnazială „Ion Ionescu” Valea Călugărească –
Structura Nicovani
 
Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte
Centrul Cultural Vălenii de Munte, str. Berevoieşti nr. 9
ora 11.00 - Matineu muzeal: „Cultura – repere tradiţionale şi contemporane”
- prelegere – prof. dr. Emil Muşat, proiecţie film „Itinerarii culturale prahovene”
 
Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov,
Parcul Constantin Stere Bucov, tel. 0244 344 040
ora 11.00 - Matineu muzeal: „Mândria de a fi român”
- recital de poezie, depunere de flori la statuile personalităților de pe Aleea Scriitorilor
 
Muzeul „Casa Domnească” Brebu, tel. 0244 357 731
ora 12.00 - Matineu muzeal: „Literatura medievală românească”
- prelegere, film documentar: „Limba română în trecut și prezent”;
 
Muzeul „Conacul Bellu” Urlaţi, str. Orzoaia de Sus, nr.12, tel. 0244 271 721
ora 14.00 - Matineu muzeal: „Luceafărul poeziei româneşti”
- prelegere, recital de poezie
 
INTRAREA LIBERĂ
   

SĂRĂBĂTORI FERICITE!

   

PROGRAM DE VIZITARE 25 DECEMBRIE 2018 - 2 IANUARIE 2019

În perioada sărbătorilor de iarnă, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi secţiile sale muzeale vor avea următorul program de vizitare:

·   25, 26 decembrie 2018: închis

·   27, 28, 29, 30 decembrie 2018: deschis 9.00 – 17.00

·   1, 2 ianuarie 2019: închis

 

   

MATINEU MUZEAL

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Muzeul „Conacul Bellu” din Urlaţi, str. Orzoaia de Sus nr. 12, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vă invită sâmbătă, 22 decembrie 2018, începând cu ora 11.00, la matineul muzeal „Poveste de iarnă”.

Dansul, cântecul și concertul de colinde oferit de talentații elevi ai Casei de Cultură Urlați, care vor aduce magia sărbătorilor de iarnă în sufletul celor prezenți.

   

OMAGIU PAUL CONSTANTINESCU

Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” secţie a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, invită joi, 20 decembrie 2018, ora 10.30, la sediul său din Ploieşti, str. Nicolae Bălcescu nr. 15, să participaţi la simpozionul „OMAGIU PAUL CONSTANTINESCU” organizat pentru marcarea împlinirii a 25 de ani de existenţă a muzeului memorial în peisajul cultural muzeal şi pentru evocarea operei şi activităţii muzicale a eminentului compozitor Paul Constantinescu, la 55 de ani de la trecerea în eternitate.

Despre locul şi rolul muzeului în viaţa culturală prahoveană şi naţională, precum şi despre opera compozitorului Paul Constantinescu, autor al Simfoniei Ploieştene şi al Oratoriilor bizantine de Paşte şi Crăciun, vor susţine prelegeri şi evocări personalităţi marcante ale vieţii muzeale naţionale, Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
Momentele omagiale şi evocatoare ale simpozionului vor fi completate de recitalul vocal-instrumental susţinut de talentaţii elevi ai Colegiului de Artă „Carmen Sylva” Ploieşti, laureaţi ai Concursului Naţional de Interpretare şi Creaţie Muzicală „Paul Constantinescu” şi depuneri de flori la bustul compozitorului din incinta muzeului.
 
 Conservator, Mihaela Ștefănescu

   

MATINEU MUZEAL

În pragul marilor sărbători de iarnă, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită miercuri, 19 decembrie 2018, începând cu ora 9.00, la sediul său din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, să participaţi la matineul muzeal „Bucuria Crăciunului”.
 
 
Vă propunem o întoarcere în timp, în lumea satului de altădată, povestind despre obiceiuri de iarnă, despre cântece de stea, colinde şi colindători, bucurându-ne cu toţii de marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus.
Vor fi alături de noi membri Ansamblului folcloric „Românaşul”, elevi ai Colegiului Naţional „Ion Luca Caragiale” Ploieşti, coordonaţi de prof. Niţă Eugen şi prof. Sorin Petre. Lângă bradul împodobit, aceşti vestitori îmbrăcaţi în straie populare, ne vor încălzi sufletele cu veselia şi tinereţea lor, oferindu-ne un minunat spectacol de cântece, dansuri populare şi colinde.
 
Muzeograf, Ioana Constantin

   

MATINEU MUZEAL

Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, vă invită joi, 13 decembrie 2018, ora 10.30, la sediul său din Ploieşti, str. Nichita Stănescu nr. 1, să participaţi la matineul muzeal „Dor de... Nichita”, activitate evocatoare organizată la 35 de ani de la trecerea în nefiinţă a Poetului Necuvintelor, cel care spunea despre că Ploieşti că este „colţ de inimă şi ruptură de aripă de înger, oraş festiv al limbii române, unde înteţirea silabei înroşeşte oul şi epitetul deraiază crivăţul iarna...”.

Momentele evocatoare, lirice, depunerile de flori şi colindele din Casa Îngerului Blond vor fi susţinute în colaborare cu elevi şi profesori ai Colegiului Naţional „Nichita Stănescu” Ploieşti şi ai Şcolii Gimnaziale „Nichita Stănescu” Ceptura.

   

PREMIILE CONCURSULUI DE INTERPRETARE ŞI CREAŢIE MUZICALĂ "PAUL CONSTANTINESCU" - 2018

UN EVENIMENT MUZICAL DE REZONANȚĂ MAJORĂ
ÎN VIAȚA MUZICALĂ ROMÂNEASCĂ  CONTEMPORANĂ:
CONCURSUL NAȚIONAL DE INTERPRETARE
ȘI CREAȚIE MUZICALĂ „PAUL CONSTANTINESCU”,
ediția a XXIV-a (16-25 NOIEMBRIE)
 
 
Continuînd - și în acest an - o frumoasă și importantă tradiție, în zilele de 16-25 noiembrie a.c, în Municipiul Ploiești a avut loc cea de-a XXIV-a ediție a Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, prestigioasă manifestare muzicală organizată de către Muzeul Memorial „Paul Constantinescu”- Secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, împreună cu Filarmonica „Paul Constantinescu”, sub auspiciile Ministerului Culturii și Identității Naționale, Consiliului Județean Prahova și Primăriei Municipiului Ploiești.
Parteneri principali: Centrul de Excelență al UNMB și Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploiești. Astfel, și în acest an, în zilele de 16-25 noiembrie a.c. Municipiul Ploiești a devenit timp, de o săptămână, o importantă capitală a marii și adevăratei muzicii românești.      
Deschiderea concursului a avut loc vineri, 16 noiembrie, ora 10.30, în sala de concerte a Muzeului Memorial „Paul Constantinescu”. Au rostit alocuțiuni: muzeograf-Mihai Dumitrache, director general adjunct al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova , prof.dr. Al.I.Bădulescu, directorul concursului și dr. Ilinca Dumitrescu- pianist concertist, președinta juriului-secția pian.
După cum se știe Concursul Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”, încă de la primele ediții este  deschis celor mai talentați elevi și studenți de la școlile gimnaziale, liceele colegiile și facultățile de muzică din țară și Republica Moldova, care studiază vioara, violoncelul, pianul, canto clasic și compoziția muzicală( secție organizată împreună cu UCMR și UNMB).
Repertoriul abordat a cuprins opusuri de referință din marile epoci, școli și stiluri muzicale ale creației clasice universale și contemporane – în raport și cu programa analitică ce se studiază în învățământul românesc de specialitate – preuniversitar și universitar.
La actuala ediție creația muzicală românească –clasică și contemporană a ocupat un loc primordial, multe dintre lucrări aflându-se în topul de performanță. Din acest punct de vedere, Concursul Național „Paul Constantinescu” nu este numai o rampă de lansare în viața muzicală din țară și de peste hotare a celor mai talentați tineri interpreți dar și o tribună de promovare constantă a operei compozitorilor români din toate generațiile.        
Juriile de specialitate din cadrul fiecărei secții a concursului au fost  alcătuite din personalități marcante ale artei interpretative și creației muzicale românești, cadre didactice de renume de la Universitatea Națională de Muzică București: pianista concertistă dr. Ilinca Dumitrescu (președinte-Secția pian), prof.univ.dr.Gabriel Croitoru (președinte - Secția vioară), prof.univ.dr. Silvia Voinea, soprană(președinte -Secția canto), prof.univ.dr.Marin Cazacu (președinte -Secția violoncel), prof.univ.dr.Dan Buciu(președinte - Secția compoziție). Din jurii au făcut parte: prof.univ.dr. Ioana Croitoru, dr.Radu Postăvaru-dirijor și prof. Adrian Ceapă (Secția vioară), prof.univ.dr.Șerban Dimitrie Soreanu, conf.univ.dr. Carmen Manea și prof.univ.dr. Sanda Hîrlav Maistorovici (Secția pian), prof.univ.dr. Mihai Cosma și conf.univ.dr. Cristina Șoreanu-mezzosoprană (Secția canto), prof. Ani Mari Paladi și prof.Anca Vartolomei –solist concertist (Secția violoncel), prof.univ.dr. Dan Dediu - președintele senatului UNMB și secretar al UCMR și prof.univ.dr. Doina Rotaru (Secția compoziție).
Ca și la edițiile precedente, Președintele de Onoare al concursului a fost prof.univ.dr. Dan Buciu-rectorul onorific al Universității Naționale de Muzică București, secretat al UCMR.
În urma unei atente jurizări, cei mai buni dintre cei buni, au fost răsplătiți cu premii.
 
Secția vioară:
Premiul I : STIUCA SOFIA, cls. a II-a, Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” Chișinău
Premiul I ex-aequo: ACOPEAN  NORAIER, cls. a V-a, AMIHĂLĂCHIOAIE ROBERT, cls.a VI-a și DRUȚAC DOMINIC-LUCIAN, cls.aVII-a de la Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”-Chișinău, HARTAC GABRIELA RALUCA, cls. a VIII-a, și ȚANEA ALIN CONSTANTIN, cls. a IX-a de la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” - București, PANDELESCU ANDREEA ELENA, cls. a XI-a, Colegiul de Artă „Carmen Sylva”-Ploiești, RISTEA GABRIEL ȘTEFAN, cls. a XI-Aa, Colegiul Național „Dinu Lipatti”-București
Premiul II: CROITOR ALEXANDRINA,cls.a IX-a, Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”,Chișinău
Premiul II ex-aequo: PUȘCĂLĂU NECTARIE, cls. I ,Colegiul Național de Arte „George Apostu”-Bacău, CRISTEA ȘTEFAN RAREȘ cls. a III-a, DRĂGOI ALESSIA IOANA cls. a V-a, RAICU ANA cls. a VI-a, DUMITRU EVA MARIA, cls. a VII-a, GHEORGHE CARLO cls. a VIII-a și PILICĂ MITISOR CARLOS cls. a VIII-a de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva”-Ploiești, BUNEA IOANA cls. a VI-a, și DORIN VICTORIA cls. aVII-a de la Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”,Chișinău.
Premiul III: VOLOG BIANCA,  cls. a-VI-a și PASAT ANASTASIA cls. a XII-a de la Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”-Chișinău, DUȚĂ ȘERBAN ANDREI cls. a IX-a, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”-București
 
Premiul III ex-aequo: REUL DIAMANTA cls. a III-a și GAMUREAC DANIELA cls. a-IV-a, de la Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian  Porumbescu” Chișinău, TURCU ȘTEFANIA cls.a VII-a, Colegiul de Artă „Octav Băncilă”-Iași,VASILE ANA MARIA cls.a VII-a și SCHINDLER PETRU cls.a VIII-a, Colegiul de Artă „Carmen Sylva”-Ploiești
Premiul ziarului „Ploiești”: PASAT ANASTASIA cls. a XII-a și DORIN VICTORIA cls.aVII-a de la  Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”-Chișinău.
 
Secția violoncel:
Marele Premiu: BLÂNDU SOFIA , cls. a-IX-a, Colegiul de Arte „Dinu Lipatti”- București
Premiul I ex-aequo :COTEANU ANA-JULIA cls. a-IV-a, IORDACHI ŞTEFAN cls.a IV-a și  SUCIU PAUL cls. a-VII-a de la Şcoala Gimnazială de Arte „Iosif Sava”- Bucureşti;MAKSAY GERGO MATYAS, cls. a-VIII-a, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”- Cluj-Napoca; MOVILEANU ANDREEA IOANA, cls. a-IX-a, Colegiul de Arte „Dinu Lipatti”- București; APELKVIST FREJA,cls.a-X-a, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”- București; BIȘOC  MIHAI  ANDREI cls. a-X-a, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”- Iași; SIMION VALENTIN DIMITRIE,cls. a-XI-a, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”- București și ENACHE DRAGOȘ, Anul II, UNMB.
Premiul „Paul Constantinescu” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Paul Constantinescu:
BLÂNDU SOFIA , cls. a-IX-a, Colegiul de Arte „Dinu Lipatti”- București
 
Secția Pian:
Premiul I : CĂLIN NICOLE-ISABELA,cls.a IV-a, Liceul de Arte  „George Georgescu”- Tulcea
Premiul II: GHEORGHE ANASTASIA, cls.a II-a și TUDOSE ANA ANTONIA, cls.a XI-a, de la Colegiul de                   Artă „Carmen Sylva”- Ploiești
Premiul III: BONDILĂ PAUL MARIAN, ls.a IV-a Colegiul Național de Muzică „George Enescu”- București
Mențiune: BLEJAN IOAN THEODOR, cls.a I-a Colegiul Național „George Enescu”- București;
                   DOROȘENCU COJMAN CRISTINA, Cls.a III-a, Liceul de Arte  „George Georgescu”- Tulcea
                   ARNĂUTU IRINA SÂNZIANA, cls.a IV-a, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”- București
 
Secția Canto -elevi:
Marele Premiu: RADU HORIA CONSTANTIN, cls. a -X-a și TUDORACHE EMILIA DENISA,cls. a-XI-a, de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”-București
Premiul I ex-aequo: SOFRONESCU CORINA AMALIA,cls. a-XI-a, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”-București și VLAICU ANDREEA CRISTINA, cls. a-XI-a, Liceul de Arte „Dinu Lipatti”-Pitești.
Premiul II: TOADER DARIA –ANA, cls. a-IX-a, Liceul de Arte  „Ionel Perlea ”-Slobozia
Premiul III: IAMANDI DENISA, cls. a -X-a, Colegiul de Artă „Carmen Sylva”-Ploiești
Premiul „Paul Constantinescu” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Paul Constantinescu: POȘTEA MARA, cls. a-XI-a, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”-București
Mențiune: DUMITRACHE ALEXANDRA-GABRIELA, cls. a-IX-a, Liceul de Arte „Dinu Lipatti”-Pitești;
EDUARD ALEXANDRU ALEXE, cls. a -X-a, Colegiul de Artă „Carmen Sylva”-Ploiești și POȘTEA MARA, cls. a-XI-a, Colegiul Național de Muzică „George Enescu”-București.
 
Secția Canto –studenți
Marele Premiu: PETRE NICOLAE ANDREI,anul  IV, UNMB  și TUREANU CRISTINA ANDRADA,
Master-anul II, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.
Premiul I ex-aequo: RAICEA MIHAI ALEXANDRU,anul II,UNMB și SĂLĂJAN EMANUELA
Doctorand anul I - UNMB
Premiul II ex-aequo: IACOB ANTONIA-FRANCESCA,anul III, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”- Cluj-Napoca; RUJA CRISTIAN MIRCEA,Master-anul I, UNMB și RADU ȘTEFANIA MĂDĂLINA
Master-anul II, UNMB
Premiul III ex-aequo: ROSTAȘ LĂCRĂMIOARA CARMEN,anul III, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”- Cluj-Napoca; DINU ȘERBAN,anul  IV, Universitatea Oradea și ALEXANDRU JONNATHAN CHRISTIAN,Master-anul I, UNMB .
Premiul „Paul Constantinescu” pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Paul Constantinescu:
RADU ȘTEFANIA MĂDĂLINA,Master-anul II, UNMB
Premiul Fundației „M.Jora”: RAICEA MIHAI ALEXANDRU,anul II,UNMB
Premiul Revistei „Actualitatea Muzicală”: TUREANU CRISTINA ANDRADA,Master-anul II, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca.
 
Secția compoziție muzicală:
Premiul I ex-aequo:ALIN CHELĂRESCU, anul III  și ANDREI PETRACHE , anul II de la UNMB
Premiul II: ALEXANDRU MIHALCEA, master anul II- UNMB
Premiul III: CĂTĂLINA LAZURCA,anul II- UNMB
Felicităm din toată inima pe toți candidații la concurs și profesorii îndrumători- cu deosebire pe  tinerii laureați ai actualei ediții precum și conducerile instituțiilor din învățământul muzical  de specialitate din România și Republica Moldova care au răspuns invitației noastre –pregătind pe cei mai buni dintre cei buni.
Sincere sentimente de gratitudine pentru toți membri juriilor de specialitate pentru modul exemplar în care au examinat și evaluat potențialul de creativitate al fiecărui candidat, mulțumiri a fi adresate instituțiilor organizatoare, cu deosebire Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, profesorilor acompaniatori, sponsorilor și tuturor celor care au dovedit receptivitate și sprijin, astfel încât, concursul ce poartă numele unui muzician de geniu-Paul Constantinescu să devină o manifestare muzicală de excepție pe plan național și european.
   

EXPOZIŢIA LUNII DECEMBRIE - 2018

Sub egida Programului Național „România 100 de ani”, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10, vă invită luni, 3 decembrie 2018, ora 12.00, la vernisajul expoziţiei lunii decembrie „Simboluri tradiţionale româneşti în lut”. Exponatele etalate aduc în atenţia publicului larg simboluri tradiţionale folosite de meşterii olari, definitorii pentru tot spaţiul identitar românesc.

Rod al parteneriatului de colaborare dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Colegiul de Artă Carmen Sylva” Ploieşti, expoziţia valorifică bunuri culturale muzeale ceramice din diferite zone ale României, creaţiile şi talentul artistic al elevilor inspirate de acestea.
Elevii, sub îndrumarea doamnei prof. Liliana Marin, au realizat interesante şi spectaculoase reinterpretări ale tradiţionalelor simboluri în lut, creând adevărate opere de artă cu mesaj românesc.

   

ANOTIMPURI ROMÂNEŞTI

Sub egida Programului Național „România, Centenar”, miercuri, 28 noiembrie 2018, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova lansează nr. 41 al suplimentului cultural-istoric „Anotimpuri româneşti”, dedicat acestui eveniment şi realizării statului naţional unitar român la 1 Decembrie 1918 – Marea Unire.

   

Pagina 5 din 55