Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 16 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

OMAGIU

Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere” Bucov, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Fundaţia „Constantin Stere” Bucov, vă invită joi, 23 iunie 2022, începând cu ora 10.30, în Parcul Memorial „Constantin Stere” Bucov, să participaţi la manifestările omagiale dedicate patriotului Constantin Stere (1865-1936).Programul manifestărilor:
Joi, 23 iunie 2022, ora 10.30
Parcul Memorial „Constantin Stere” Bucov
• Depuneri de flori la statuia lui Constantin Stere
Ora 11.00
Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere“
• Depuneri de flori la statuia lui Constantin Stere din incinta muzeului
SIMPOZION: „CONSTANTIN STERE, FIU AL ROMÂNIEI MARI“,
organizat cu prilejul împlinirii a 157 de ani de la naştere;
• Prelegeri susţinute de:
- Col (rz.) prof.univ.dr. DUMITRU CODIŢĂ
- prof. ALINA TRUPOIU, director al Şcolii Gimnaziale „Constantin Stere” Bucov
- SERGHEI GROZAV, reprezentant al Asociaţiei Elevilor şi Studenţilor Basarabeni din Ploieşti
• Moment artistic susţinut de Grupul vocal al Şcolii Gimnaziale Măneciu-Pământeni - Prahova,
- coordonatori: - prof. Daniela Devesel, viceprimar
- prof. Marian Bratu, director

Vineri, 24 iunie 2022
ora 11.00, Cimitirul „Bellu“ Bucureşti
• Comemorarea patriotului Constantin Stere la 86 de ani de la trecerea în eternitate.
   

OMAGIU

Vă invităm miercuri, 22 iunie 2022, începând cu ora 9.30, la sediul Muzeului „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, str. Kutuzov nr.1, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, să-l omagiem pe genialul dramaturg Ion Luca Caragiale (1852-1912), la 110 ani de la trecerea în eternitate, cel care a dăruit românilor o operă cu un caracter profund moralizator, în care a surprins cu acuratețe tipologii umane actuale și astăzi.
În semn de respect pentru prozatorul considerat de George Călinescu cel mai mare dramaturg român, se vor depune flori la statuile lui Ion Luca Caragiale din curtea muzeului care îi poartă numele și la bustul amplasat în apropierea Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” Ploieşti.La eveniment vor participa elevi de la Şcoala Gimnazială Berceni – Structura Şcoala Gimnazială Corlăteşti, Şcoala Gimnazială Apostolache, Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” Ploieşti şi Zonta Club Ploieşti, care, prin spectacolul oferit publicului la bustul de pe Bulevardul Independenței, vor cinsti memoria îndrăgitului scriitor, a cărui personalitate va fi evocată de actorul Ilie Gâlea de la Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti.
Vineri, 24 iunie 2022, reprezentanţii Muzeului „Ion Luca Caragiale” Ploieşti îi vor aduce un pios omagiu inegalabilului dramaturg la mormântul din Cimitirul Bellu Bucureşti.
   

OMAGIU

Astăzi, 15 iunie 2022, se împlinesc 133 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.
Să ne amintim cum l-a evocat Caragiale, în articolul ”În Nirvana”, publicat în ziarul ”Constituționalul” din 20 iunie 1889, ca editorial, semnat C. În ”Note și schițe„, 1892, p. 7. Reprodus în ”Momente, schițe, amintiri”, 1908."Tânărul sosi. Era o frumusețe! O figură clasică încadrată de niște plete mari negre; o frunte înaltă și senină; niște ochi mari - la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru; un zîmbet blând și adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt tânăr coborît dintr-o veche icoană, un copil predestinat durerii, pe chipul căruia se vedea scrisul unor chinuri viitoare.
-Mă recomand, Mihail Eminescu.
Așa l-am cunoscut eu. Câtă filozofie n-am depănat împreună toată noaptea aceea cu nepregetul vârstei de șaptesprezece ani! Ce entuziasm! Ce veselie!" (I.L.Caragiale-”În Nirvana”, 18 iunie 1889)
   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Vineri, 17 iunie 2022, ora 11.00, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, la sediul său din str. Toma Caragiu, nr. 10, vernisează expoziția TEZAURE ARHEOLOGICE PRAHOVENE”, în care vor fi prezentate publicului larg și iubitorilor de istorie descoperiri excepționale, de dată recentă, de pe teritoriul județului Prahova. În această expoziție vor fi expuse TEZAURUL BIZANTIN DE LA CURCUBEU, comuna Balta Doamnei, TEZAURUL DE ORFEVRU DE LA MĂLĂIEȘTII DE JOS, comuna Dumbrăvești și TEZAURUL PREISTORIC DE LA COCOȘEȘTI, comuna Păulești.

Manifestarea se înscrie între evenimentele care marchează Zilele Europene ale Arheologiei, ediția 2022. Prima ediție a avut loc în anul 2010 la inițiativa Ministerului Culturii din Franța și sub coordonarea Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive (L’Institut National de Recherches Archéologiques Préventives – INRAP). Sărbătoarea anuală a arheologiei s-a extins treptat, ajungând, în 2019, în alte 17 țări europene (Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Irlanda, Slovenia, Slovacia, Spania, Elveția, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), iar în acest an este marcată într-un număr 46 de state membre ale Consiliului Europei. Din anul 2020 marcăm Ziua Europeană a Arheologiei și în România.
 
dr. Bogdan Ciupercă
   

SESIUNEA NAŢIONALĂ DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE

"ROLUL MUZEELOR MEMORIALE ÎN MUZEOGRAFIA ROMÂNEASCĂ"
ediţia a XVI-a, 16 - 17 iunie 2022

Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, secție a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, organizează, în perioada 16-17 iunie 2022, la sediul său din Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, Sesiunea Națională de Comunicări Științifice „Rolul muzeelor memoriale în muzeografia românească”- ediția a XVI-a, a cărei deschidere oficială va avea loc joi, 16 iunie 2022, ora 11.00.
Manifestarea științifică, la care vor participa istorici și specialiști din rețeaua muzeală națională, marchează împlinirea a 151 de ani de la nașterea savantului Nicolae Iorga, rememorează rolul și locul personalităților cultural-istorice românești a căror activitate este reflectată în muzeele memoriale, reiterează mesajul și impactul comunitar și civilizator al instituțiilor muzeale de profil.În cadrul prezentei ediţii, timp de două zile, muzeografi din toată ţara îşi vor susţine lucrările de cercetare şi studiile în casa marelui savant Nicolae Iorga, invitați de onoare fiind prof. univ. dr. Georgeta Filitti, prof. univ. dr. Ioan Opriş şi dr. Mihai Stan, personalităţi de seamă ale istoriei şi culturii naţionale.
În prima zi a evenimentului, joi, 16 iunie 2022, vor fi vernisate două importante expoziţii temporare:
• Ora 12.00 „Nicolae Iorga – Patrimoniu inedit din «Colecţia Iorga – Pippidi»”, organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie al României
• Ora 16.00 – „Memoria chipului”, organizată în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I”.

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, organizează expoziția temporară Nicolae Iorga - patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi”, ce va fi vernisată joi, 16 iunie 2022, la ora 12.00 la sediul muzeului din Vălenii de Munte.
 
 
Marele savant Nicolae Iorga (1871-1940) este omagiat la 151 de ani de la naștere, prin acest demers cultural ce pune în valoare obiecte din Colecția „Iorga-Pippidi”, donate MNIR de către domnul profesor univ. dr. Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga și expuse pentru prima dată. Din inestimabila colecție au fost selectate și vor face parte din expoziție: documente de familie, corespondență, insigne, brevete și decorații, precum insigna comemorativă a Corpului 2 Polonez Kaniow, Ordinul Legiunea Onoare în grad de Comandor primit în 1919, Marea Cruce a ordinului Orania-Nassau primită de marele istoric de la regina Wilhelmina a Olandei în 1937, diploma Academiei din Atena prin care Nicolae Iorga este ales membru străin pentru „Știință și virtute” din 25 martie 1933, dar și unul din planurile Universității Populare din Văleni, proiectul Căminului, soluția 3 realizat de către arhitectul Duiliu Marcu și multe altele.
Curatorii expoziţiei sunt dr. Cristina Păiuşan-Nuică, cercetător ştiinţific şi dr. Alexandru Bădescu, şef al Secţiei Patrimoniu. Obiectele de patrimoniu au fost restaurate de către experţii restauratori: Cristina Petcu, Gabriela Dragomir, Bogdan Mladin, Paul Popa, Alexandru Dozsa, Cătălin Burtea şi Sergiu Popescu.
Expoziția Nicolae Iorga – patrimoniu inedit din „Colecția Iorga-Pippidi” va fi deschisă publicului între lunile iunie-septembrie 2022, la Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte.
   

Anunț

   

ANUNŢ IMPORTANT!

Muzeul „Casă de Târgoveţ din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” din Ploieşti, str. Democraţiei nr. 2, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, va fi închis în perioada 09 - 27 iunie 2022 pentru igienizare.
Programul normal se va relua marţi, 28 iunie 2022, începând cu ora 9.00.
Vă mulţumim pentru înţelegere şi vă aşteptăm să ne vizitaţi!
   

Vă invităm să ne vizitaţi virtual!

Patru muzee din județul Prahova, din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, pot fi vizitate virtual începând cu 31 mai 2022 pe www.muzeedelasat.ro. Cele patru obiective culturale sunt:
Muzeul „Conacul Pană Filipescu”
 
 
 
 
Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere”
 
 
 
Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească
 
 
 
 
Muzeul „Casa Domnească” Brebu
 

 
Platforma online cuprinde tururi virtuale 3D interactive, fotografii și informații documentate pentru 48 de muzee din zona rurală a Moldovei și Munteniei.
Website-ul www.muzeedelasat.ro, disponibil în limbile română și engleză, a fost creat printr-o co-finanțare a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Pe lângă cele 48 de muzee, în viitor, vor fi adăugate și alte obiective culturale din mediul rural. „Scopul final al proiectului este cel de a crea dorința utilizatorului de a se «transforma» într-un vizitator fizic, care plătește și susține cultura, dar și de a oferi posibilitatea celor care nu se pot deplasa fizic să exploreze unul dintre cele 48 de muzee. Platforma nou-creată și tururile virtuale au potențialul de a susține un dialog permanent între public și instituția muzeală”, a declarat Nicoleta Felea, copywriter și consilier în promovare online.
În martie 2022, cele 18 de muzee din Muntenia au primit vizita echipei care a scanat, fotografiat și documentat fiecare obiectiv cultural, parcurgând peste 3.000 de kilometri. Acestea beneficiază acum de o pagină dedicată în cadrul platformei Muzee de la sat, care constă în: tur virtual 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță, fotografii interior-exterior, fotografii din dronă, text de prezentare și informații de contact. Acestea au rolul de a îmbunătăți imaginea muzeelor de la sat în mediul online. Totodată, turul virtual al fiecărui muzeu va putea fi vizualizat și de pe cea mai accesată și populară platformă de navigare din lume, Google Maps.
   

ANUNŢ

Miercuri, 1 iunie 2022, toate secțiile muzeale subordonate Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, vor fi închise.

   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești vă invită joi, 2 iunie 2022, ora 11.00, la sediul din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, la vernisajul expoziției "Ilustrații din cuvinte – expoziție de caligrafie", ediția a VII-a. Scopul expoziției este de a readuce în atenția publicului larg Caligrafia - arta de a scrie frumos de mână, într-un secol XXI în care această artă a fost înlocuită de către noile tehnologii informaționale.Proiectul expozițional dedicat caligrafiei este rodul unui parteneriat de colaborare între Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și Colegiul Național ,,Ion Luca Caragiale’’ Ploiești. Sub coordonarea d-nei prof. dr. Elena Butunoi, elevi din clasele a IX-a B, a X-a B, a X-a G, a X-a H, și a XI-a H, implicați în proiectul educațional ,,Caligrafia – arta scrisului’’ au realizat Cărți Poștale, îmbinând caligrafia cu arta plastică.

Vă așteptăm cu drag!
Monica Cîrstea, muzeograf
   

Pagina 8 din 117