Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
înfiinţat în anul 1955 prin strădania ctitorului muzeelor prahovene, prof. Nicolae Simache, este astăzi o prestigioasă instituţie de cultură, care prin cele 17 secţii muzeale deschise publicului, valorifică expoziţional, ştiinţific şi cultural-educativ, creaţii materiale şi spirituale din patrimoniul prahovean, naţional şi universal.

"Muzeul trebuie sa fie o şcoala de istorie a gustului - şi, mai mult - trebuie sa fie nu numai la dispozitia oricui, dar sa întinda mâna catre oricine, pentru a-l atrage, a-l retine cât poate mai mult."

   
   
   

ZIUA MONDIALĂ A EDUCAŢIEI

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secțiile sale vă invită marţi, 5 octombrie 2021, să participaţi la următoarele manifestări culturale dedicate Zilei Mondiale a Educaţie, inaugurată în anul 1994 de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii.În Ploieşti:

•Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova
str. Toma Caragiu, nr.10, tel. 0244 522 656
Ora 10.30- Matineu muzeal: - „Primii paşi în istorie”
- participă elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ploieşti

•Muzeul „Casă de Târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea“
str. Democrației, nr. 2, tel. 0244 529 439
Ora 11.00 - Matineu muzeal: „Muzeul şi Şcoala, repere în educaţia elevilor“
- participă elevi de la Şcoala Gimnazială Drăgăneşti-Prahova,
- coordonator: prof. Elena Voiculescu

•Muzeul „Ion Luca Caragiale”
str. Kutuzov, nr. 1, tel. 0244 525 394
„Un personaj memorabil: Mariu Chicoş-Rostogan“
- online

În județ:

•Muzeul Memorial „Nicolae Iorga“ Vălenii de Munte
Vălenii de Munte, str. George Enescu, nr. 1-3, tel. 0244 280 861
Ora 11.00 – Expoziţie temporară:
„Ceramică transilvăneană - categoria Tezaur din patrimoniul muzeului“

•Muzeul „Conacul Pană Filipescu” Filipeștii de Târg
com. Filipeștii de Târg, nr. 868, tel. 0244 389 480
„Rolul muzeului în educaţie”
- online

•Muzeul „Casa Domnească” Brebu
comuna Brebu, jud. Prahova, tel. 0244 357 731
„Dascăl pentru o zi”
- online

•Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Bușteni
str. T. Vladimirescu, nr. 1, tel. 0244 321 080
„Educaţia, premisă a progresului”
- online
   

Concursul Naţional "Paul Constantinescu" - 2021

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și secția sa, Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești, vă anunţă că în perioada 3-6 decembrie 2021, va avea loc cea de-a XXVI-a ediție a Concursului Național de Interpretare și Creație Muzicală „Paul Constantinescu”.Regulamentul şi fişa de înscriere la concurs sunt disponibile pe site www.histmuseumph.ro, şi pe paginile de Facebook: https://www.facebook.com/Muzeul.de.Istorie.Ploiesti;

   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova din Ploieşti, vă invită vineri, 1 octombrie 2021, ora 11.00, la sediul secţiei sale Muzeul „Crama 1777” din comuna Valea Călugărească, str. Muzeului, nr. 32, judeţul Prahova, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare itinerante „Bijuteria, reflexii artistice”. Expoziţia dedicată bijuteriilor de epocă este rodul unui parteneriat de colaborare între Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti.
În cadrul expoziţiei, publicul va putea admira coliere, brăţări, cordoane cu pafta, centuri şi paftale din patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Tinerii artişti ai colegiului mai sus menţionat, au fost invitaţi să realizeze, sub îndrumarea doamnelor profesoare Liliana Marin, Adriana Brăileanu, Iulia Ignat, Lavinia Răican, Camelia Profirescu, Mădălina Gheorghe-Tănase şi Georgiana Tudor, reflexii artistice ale bijuteriilor în diferite tehnici ale artei plastice.
Scopul expoziţiei „Bijuteria, reflexii artistice” este de a prezenta vizitatorilor arta meşterilor bijutieri, de o mare varietate ornamentală, dimensiuni diferite, cu particularităţi tehnice şi stilistice diferite, ce au însoţit viaţa doamnelor şi domniţelor din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea şi până în primele decenii ale secolului al XX-lea.


 
Vă aşteptăm cu drag!
Monica Cîrstea, muzeograf
   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a răspuns invitației de a colabora la realizarea expoziţiei „Goddesses and Warriors”, organizată de NATIONAL MUSEUM of LITHUANIA din Vilnius şi dedicată centenarului Marija Gimbutas (1921-1994), cel mai faimos arheolog lituanian din lume.
La expoziţia, al cărui vernisaj va avea loc astăzi 22 septembrie 2021, ora 18.00, mai participă Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Muzeul Naţional de Istorie a României, precum şi muzee din Italia, Lituania, Ucraina, Bulgaria, Letonia, Georgia, Austria, Germania şi Croaţia.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova deține un bogat patrimoniu legat de arheologia tumulară preistorică, un domeniu care și-a pus amprenta pe activitatea științifică a arheologului Marija Gimbutas. Instituția noastră a praticipat la această expoziție cu 19 piese clasate în categoria Tezaur constând din vase, piese de podoabă și arme descoperite în tumuli cercetați în localitățile Ploiești, Ariceștii Rahtivani, Blejoi, Târgșoru Vechi și Smeeni.
Cercetător ştiinţific gradul I,
dr. Alin Frînculeasa
    

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova vă invită vineri, 17 septembrie 2021, începând cu ora 11.00, la sediul din Ploieşti, str. Toma Caragiu, nr. 10, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare „Şoimeşti, situl arheologic de pe Dealul Merez – o reflectare a preistoriei Munteniei (mileniile IV şi IIIî.Hr.)”.
Expoziția poate fi vizitată până la finalul lunii octombrie 2021 şi reflectă atât efortul arheologilor de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova în colaborare cu cei de la Muzeul Județean Buzău de a cerceta un loc spectaculos, în care accesul este unul dificil, cât și relevanța acestui sit în contextul preistoriei Munteniei. Aşezările din cultura Cucuteni, dar și cele din epoca bronzului au adus informații importante pentru preistoria unui spațiu geografic puțin cercetat. Patrimoniul descoperit a îmbogățit instituția și în același timp a oferit material de dezbatere lumii științifice.


   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Cu prilejul Zilei Europene a Patrimoniului, vă invităm vineri, 17 septembrie 2021, ora 11.00 la sediul Muzeului Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte, str. George Enescu nr. 1-3, să participaţi la vernisajul expoziţiei temporare itinerante „200 DE ANI DE INGINERIE ROMÂNEASCĂ”, realizată de Muzeul Universității Politehnica din București în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie din Prahova.
Prin această expoziție itinerantă, ce reprezintă un pionierat în istoria muzeelor universitare, specialiștii Muzeului Universității Politehnica din București doresc să prezinte vizitatorilor personalități marcante din istoria U.P.B., o succintă istorie a universității, apariția muzeului în contextul dezvoltării universității dar și importanța patrimoniului cultural universitar.
Expoziția se adresează atât cunoscătorilor în domeniu cât și publicului larg prin forma populară elaborată ce constă în prezentarea a 16 personalități ce au marcat evoluția și dezvoltarea științei și tehnicii românești și mondiale (Costin Nenițescu, Anghel Saligny, Elie Carafoli, Gogu Constantinescu etc.), completate cu exponate din patrimoniul Muzeului Universității Politehnica din București.


   

EXPOZIŢE TEMPORARĂ

Cu prilejul Zilei Europene a Patrimoniului, Muzeul Memorial „Constantin şi Ion Stere” Bucov, secţie a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, îi aşteaptă pe toţi iubitorii de artă la vernisajul expoziţiei temporare „Theodor Aman – Un pionier al plasticii româneşti moderne”.
Este o invitaţie emoţionantă şi o provocare de a pătrunde în universul operei lui Aman, urmând o vibrantă călătorie artistică printre gravurile şi uleiurile reprezentative pentru genurile în care a excelat: portretul, compoziţia istorică, tematica rurală, natura statică şi scena de gen.
Evenimentul va avea loc vineri, 17 septembrie 2021, începând cu ora 10.30 la sediul din Parcul Memorial „Constantin Stere” Bucov, str. Dacia nr. 13 şi marchează 130 de ani de la moartea marelui pictor şi gravor.


   

Pagina 1 din 101